Srdjan Vrancic / CROPIX
DVOBOJ KOJI PRIVLAČI POZORNOST

NENAD BJELICA PROGOVORIO O MOGUĆEM SUDARU S CRVENOM ZVEZDOM I POSLAO SNAŽNU PORUKU 'Vjerujem da ćemo i jedni i drugi imati dovoljno mudrosti...'

NENAD BJELICA Dinamov trener s puno optimizma gleda prema Ligi prvaka, ali i gostovanju na Poljudu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 16:31

Već smo na ovo navikli kad je Nenad Bjelica u pitanju. Dan nakon europskih utakmica uvijek je prekrasan, uvijek ga pitamo kako je sažeo dojmove nakon prespavane noći. Samo, ovoga puta nije spavao, Modri su se jučer vratili rano ujutro, zora je već svanula u metropoli.

- Kad još jednom pogledam utakmicu s Rosenborgom na snimci, moći ću dati bolju ocjenu. Najvažnije je da smo ušli u Ligu prvaka, mislim da smo to zaslužili u dvije utakmice. Iako moram priznati da je u prvom poluvremenu bilo i situacija u kojima smo imali i sreće. Kao što prošle sezone s Young Boysima nismo imali sreće, ovoga smo je puta imali - kazao je u uvodu Dinamov trener.

Zanimalo nas je li se u bilo kojem trenutku uplašio da se Dinamo neće plasirati u Ligu prvaka, da će nešto krenuti dodatno po zlu kad su domaćini vodili.

- Imao sam veliku vjeru u momčad. Kako se momčad polako kompletirala, samopouzdanje je raslo iz utakmice u utakmicu. Tijekom ogleda u Trondheimu malo smo pali s energijom, ali stalno smo bili podrška dečkima. Znali smo da je utakmica iznimno psihološki teška, da je to ogled u kojem sve možeš izgubiti. Takve su utakmice najgore jer su svi očekivali naš prolazak u Ligu prvaka. Sjetite se Barcelone i Ajaxa od prošle sezone... Takve su momčadi u uzvratima ispadale, a imale su sjajne rezultate iz prve utakmice. Tko je igrao nogomet, zna o čemu pričam. Uspjeli smo se izvući zbog svog pobjedničkog karaktera te velike volje, na kraju krajeva, i kvalitete koju ima naša momčad.

Možemo biti konkurentni

Što je veći uspjeh, prošlosezonski plasman u europsko proljeće Europske lige ili ovosezonski plasman u elitu, Ligu prvaka?

- Mi vjerujemo da će najveći uspjeh biti ono što ćemo ostvariti ove sezone! Na dobrom smo putu, napravili smo korak više plasmanom u Ligu prvaka, sada treba kvalitetno odigrati u skupni. Mi to možemo, imamo kvalitetu, ako svi ostanemo na broju, nema razloga da u Ligi prvaka ne budemo konkurentni i uspješni.

Kad kažete “ako ostanemo svi na broju”, mislite li tu na ostanak Danija Olma?

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

- Ne mogu potvrditi njegov ostanak. Mogu vam samo kazati da je on u Dinamu sretan. Ako stigne ponuda koja je u interesu Dinama i Danija, o njoj će se razgovarati. Ako takva ponuda ne stigne, on će ostati u Dinamu! Ja ću biti jako sretan ako ga budem imao na raspolaganju.

Nakon što je Dinamo u prvoj utakmici pobijedio Rosenborg, željeli smo čuti Bjelicu na temu mogućih suparnika u Ligi prvaka. Nije želio o tome, kazao je, možemo o tome razgovarati tek ako se Dinamo plasira. Pa eto, plasirali su se... Kakve bi suparnike želio dobiti u ždrijebu, one najveće ili ipak nešto manje zvučne, makar su u Ligi prvaka, zapravo, svi zvučnoga imena?

- Teško je dobiti klub koji nije najveći, pogotovo kad se radi o prvom i drugom “šeširu”. A kad pogledate treći i četvrti, opet su tu sve vrhunski klubovi koji stalno igraju u Europi. Imat ćemo, u svakom slučaju, tri atraktivna suparnika. Ali mi ćemo ne samo pokušati uzeti koji bod nego i pobjeđivati!

Mnogi zazivaju da Dinamo igra u skupini s Crvenom zvezdom. Biste li vi to željeli ili ipak mislite da je bolje da se ne sretnete?

Burić dobro posložio

- Ako dođe Zvezda, neka dođe! Za njih ćemo se pripremiti kao za svaku drugu utakmicu. Jasno mi je da bi za naše navijače to bila posebna utakmica, ali vjerujem da će Maksimir biti pun na sve tri utakmice Lige prvaka. Ako nam ždrijeb podari beogradski klub, prihvatit ćemo to kao jednu od najnormalnijih utakmica.

Ipak, znamo da u takvim utakmicama u igri nije samo nogomet, kao što nije bio ni na onoj utakmici s Partizanom...

- Prošlo je više od dvadeset godina od te utakmice s Partizanom, a skoro trideset od tog nesretnog rata. Ako dođe do te utakmice sa Zvezdom, vjerujem da ćemo i jedni i drugi imati dovoljno mudrosti da sve prođe u najboljem redu.

U subotu je na Poljudu na rasporedu veliki hrvatski derbi. Naravno da sve navijače Modrih zanima s kojom postavom ćete istrčati. Hoće li u gradu pod Marjanom igrati “Dinamo za HNL” ili ipak ovaj europski?

- Vidjet ćemo. Treba vidjeti kako će se dečki oporaviti. U Trondheimu su se jako iscrpili, a izgubili su i cijelu noć na povratku. Vratili smo se u pet sati izjutra. No mogu vam kazati da će za derbi u Splitu sigurno biti promjena, i to dosta promjena. U kojoj mjeri, odlučit ćemo kad vidimo u kakvom su nam stanju igrači.

Što Bjelica očekuje od derbija na Poljudu?

- Očekujem dobru atmosferu, korektnu utakmicu i, naravno, mi se nadamo pobjedi! Da, Hajduk jest izgubio u Osijeku, ali imao je faze igre u kojima je bio dominantan, dobar, imao je svoje šanse. Dobro su otvorili sezonu, dosta su efikasni, primaju malo pogodaka, moj kolega Burić dobro je posložio momčad. Sigurno da nas pred punim Poljudom čeka teška utakmica, ali vjerujemo u sebe, vjerujemo da možemo to trijumfa. Idemo na Poljud po tri boda.

Dakle, ne bi željeli da vas Hajduk preskoči i zauzme prvo mjesto, bez obzira na to što imate utakmicu manje?

- Tek je početak prvenstva, ovo je jedna od utakmica u nizu, ali jasno je da derbi nosi posebne emocije i posebnu motivaciju. Siguran sam da ćemo biti spremni, ovaj plasman u Ligu prvaka daje nam puno samopouzdanja, a klubu i svima nama veliki mir. Sad se možemo potpuno fokusirati na travnjak i dati najbolje od sebe na svakoj utakmici - zaključio je Bjelica.

Linker
21. travanj 2024 05:48