Foto: Boris Kovacev / CROPIX
NOVA NADA NA MAKSIMIRU

NENAD BJELICA U VELIKOM INTERVJUU ZA SN OBJASNIO KAKO SE RAĐA NOVI, DRUGAČIJI DINAMO 'Ponosan sam! Ovaj Dinamo može biti konkurentan u Ligi prvaka!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. kolovoz 2018. 00:36

Zadovoljan je bio Nenad Bjelica nakon utakmice s Astanom. Kako ne bi bio, njegova je momčad osigurala europsku jesen, ostvarila prvi cilj, sad je dalje sve lakše. Nije bilo jednostavno, igrači su dolazili, odlazili, momčad se potpuno promijenila, vremena za uigravanje nikad dosta. Bjelica je unatoč tome uspio ostvariti barem taj primarni europski cilj. Kad smo razgovarali nakon finala Kupa, nakon što je desetak dana bio u Dinamu, jasno je - što službeno, što neslužbeno - kazao:

- Gledat ćete drugačiji Dinamo. Ja sam pragmatičan trener, želim rezultat, znam što treba napraviti da momčad tako igra, vjerujem da ću to i napraviti.

Psihički zahtjevno

Evo, nepuna tri mjeseca kasnije Dinamo doista jest drugačiji. Prije svega, Dinamo je momčad, Dinamo je karakteran, europski ozbiljan. Kako je dakle Bjelica uspio u tako kratkom vremenu ostvariti dobar dio svojih nacrta?

- Pratio sam Dinamo i ranije, znao sam što ovoj momčadi treba da bi igrala prema mojim idejama. Svi igrači koje smo doveli vrlo su karakterni, što je vrlo važno za ono što ja želim - govorio je Bjelica dan nakon trijumfa nad kazahstanskim prvakom. I priznao da je utakmica u utorak bila iznimno zahtjevna.

- Čak bih rekao da je više bila psihički zahtjevna nego fizički. Nismo se fizički toliko potrošili, što me raduje, ali psihološki je bilo teško. Jer znaš kako moraš igrati, nema jurnjave, imaš prednost iz prve utakmice, moraš biti koncentriran i čvrst. A opet, uvijek prijeti opasnost da primiš neki gol koji bi utakmicu usmjerio u neželjenom smjeru. Ulog je bio velik, nosila je ta pobjeda europsku jesen, velik novac za klub, zbog svega je toga bilo teško. Ali smo sve odradili kako treba, ostvarili taj prvi cilj.

Baš smo zaključili da Dinamo u prošlosti nije znao igrati na rezultat, a da je utakmica protiv Astane bila ogledni primjer da Dinamo to može. To je taj drugačiji Dinamo?

Svi će dobiti priliku

- Svi koji me poznaju i koji su pratili moj prethodni rad mogli su pretpostaviti kako će Dinamo igrati sa mnom na klupi. No, moram reći, Dinamo se od mojih prijašnjih momčadi razlikuje po ofenzivnoj moći koju ima u svlačionici, po talentu igrača. Neke automatizme koje su moje prethodne momčadi usvajale za šest mjeseci Dinamovi igrači usvajaju ranije. Imamo stvarno širinu i kvalitetu, na što sam ponosan.

Publika je, čini se, prihvatila tu pragmatičnost, način na koji je Dinamo stigao do pobjede nad Astanom?

- Imao sam svoje iskustvo iz nekih ranijih utakmica, imali smo zajedničko iskustvo iz utakmice u Beer Shevi, gdje smo bezveze jurili, napadali, kao da ganjamo rezultat. Drago mi je da ne ponavljamo greške, već izvlačimo pouke, zato smo ovog puta igrali drugačije i to se pokazalo ispravnom odlukom.

Svi igrači kao glavnu značajku ovog Dinama ističu momčadski duh i zajedništvo. Odakle takva promjena u odnosu na prošle sezone?

- Ha, teško je sve to potanko objasniti, ali poanta je, između ostalog, i u povjerenju koje imam prema svakom igraču. Znate da sam dosad u sezoni već koristio 27 igrača, zato što želim svima dati priliku i u sve njih imam povjerenja. Ne izmišljam toplu vodu; ako jedan desni bek ne može igrati, igra drugi desni bek, ako je ozlijeđen jedan zadnji vezni, igra drugi zadnji vezni. A ne recimo napadač samo zato što se zove tako i tako jer mora igrati, pa makar i na krivoj poziciji. Meni nije problem igraču reći da je dobro odigrao i pohvaliti ga, kao što mi nije strano ni kritizirati. I najstarije i najiskusnije, poput Ademija ili Gavranovića, i najmlađe. To su igrači prepoznali, vidjeli su da moraju uvijek dati maksimum, da imam povjerenje u njih i da igraju oni koji to zaslužuju. To je jako bitno za stvaranje zajedništva u momčadi.

Dizanje statusa

Dinamo je već u Europskoj ligi, hoće li, ako tamo i završi, biti konkurentan, hoće li se boriti za prva dva mjesta?

- Ja u ovom trenutku ne bih razgovarao o Europskoj ligi. Još smo u borbi za Ligu prvaka, imamo realne šanse tamo i završiti, to bi bilo ostvarenje našeg sna. Sigurno je da smo napravili odličan rezultat već sad, Europska liga važna je za imidž kluba, za financijsku situaciju, važna je i zbog igrača, koji će si igranjem najesen u Europi podići cijenu, vlastiti status. Međutim, mi vjerujemo i u Ligu prvaka i sad se okrećemo toj prepreci.

Dobro, može li onda Dinamo, ako uđe u Ligu prvaka, tamo biti konkurentan, osvajati bodove, a ne biti samo sudionik?

- Apsolutno mislim da ova momčad to može, da može biti konkurentna i u Ligi prvaka.

Ipak, na tom putu stoje Young Boysi, neugodna švicarska momčad?

- Svakako nas čeka težak posao, oni su dobra momčad, igraju na umjetnoj travi, na svom terenu imaju odličnu atmosferu, svjesni smo da nama neće biti lako. Ali, zapravo, još se ne spremamo za tu utakmicu, pred nama je derbi s Osijekom, također teška utakmica koju trebamo dobiti, tek ću se nakon Osijeka posvetiti Švicarcima. Gledali smo ih već, ali tek ćemo ih od subote dublje analizirati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 00:35