Marko Todorov / CROPIX
'NEKI SU VEĆ ČULI ŠTO IH IDE'

'NISAM DOŠAO OVDJE DA BIH SE JOŠ DVA MJESECA PSIHIČKI MASAKRIRAO' Autoritet iz Dinamove svlačionice suigračima poslao ozbiljno upozorenje uoči derbija

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. travanj 2019. 00:22

On je bio jedan od “pozitivaca”, onih koji su odigrali dobru partiju proteklog vikenda protiv Intera (1:0). Komandirao je obranom, bio glasni vođa na travnjaku, svoj je posao odradio kvalitetno. Za razliku od većine suigrača. I bio je nakon te utakmice Emir Dilaver vrlo ljutit, bez obzira na pobjedu protiv Intera; on nije igrač koji bježi od (samo)kritike.

Treba platiti račune

- Izgledalo je vrlo loše, da sam bio na tribini i gledao otamo, poludio bih, a na terenu je bilo još gore. Ovo je bilo jako malo za momčad kao što je Dinamo, pogotovo protiv ovakvog Intera. Dali su nam prostora, mogli smo složiti puno bolje akcije, no loše smo se kretali, nedostajalo je agresije i ambicije, kao da nismo bili na utakmici - započeo je s kritikom Dilaver, jedan od glavnih autoriteta u svlačionici, pogotovo sad kad nema kapetana Ademija. Od njega se i očekuje da bude Bjeličina desna ruka na terenu.

- Bilo je teško gledati odozada, a otamo se najbolje vidi. Probao sam utjecati na suigrače, ali kad tako uđeš u utakmicu, onda je teško nešto okrenuti. No kako god bilo, mislim da je najvažnije naučiti iz ovoga. Ne bi nam se trebalo više dogoditi.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - Dinamo Zagreb v RSC Anderlecht - Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia - December 13, 2018  Dinamo Zagreb's Emir Dilaver in action with Anderlecht's Ivan Santini    REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
Ivan Santini u dvoboju s Emirom Dilaverom tijekom prošlosezonskog okršaja Dinama i Anderlechta

Premda, nama koji pratimo Dinamo godinama ovakvo nešto bilo je i očekivano. Da u proljeće dođe lagani pad, pogotovo u situaciji kad više nema Europe, a prednost u prvenstvu je velika.

- Ma što ću očekivati pad, nisam došao ovdje da bih se na proljeće ljutio i živcirao, nisam došao gubiti živce zbog ovakvih utakmica. Idemo pobijediti sve do kraja, dominirati, pokazati zašto smo odigrali ovakvu sezonu. Što da se sad ubijamo psihički, pa nisam ovamo došao da bih se još dva mjeseca psihički masakrirao. Onda pustimo drugu momčad da igra, ne može to ovako! Ljut sam, dečki znaju što je i kako je, porazgovarat ćemo malo konkretnije, neki su već čuli što ih ide. I od šefa i od mene! To je tako, moramo biti iskreni, ne možemo drugačije. Razumijem ja sve, bilo je malo vruće, bilo je nakon pauze, ali opet, bilo je lijepo vrijeme, sjajan teren... Nije sad da nam je Inter stvarao probleme, nego smo mu mi to omogućili, zbog naše su nam igre stvarali šanse.

Slijedi poljudski derbi, koji je bez obzira na veliku razliku na ljestvici - uvijek derbi?

- Bit će sigurno fantastičan derbi, samo molim Boga da ne puše vjetar, da možemo normalno igrati, da bude čvrsta utakmica. Sigurno bismo tom utakmicom na Poljudu napravili velik korak prema zatvaranju ovog prvenstva. Ma, bit će dobro.

Pobjede na Poljudu i Rujevici nedostaju u mozaiku savršene sezone?

- Čuo sam od dosta suigrača kako je tamo lijepo pobijediti, vjerujem da je doista tako. Imao sam tih situacija u drugim klubovima, velikih derbija, znam da ćemo dati sve od sebe. To će nam biti jedna od većih utakmica do kraja sezone, moramo ući čvrsto, neće biti ovako kao protiv Intera. To je sve u glavi. Zato svi moraju naučiti lekciju. Ako izvučemo pouke iz ovoga, bit ću presretan. Ne, nećemo na Poljudu izgledati kao protiv Intera, idemo po sve, po tri boda.

Koje su uopće ambicije i želje Dinama i Dilavera do kraja sezone, što ova momčad još može napraviti?

Zagreb, 170818.
Stadion Maksimir.
Prva HNL, Hrvatski telekom 4 kolo, prvenstveni susret Dinamo Osijek.
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Skidanje rekorda

- Pogledao sam zadnjih dana neke ostale lige, vidio sam da ima još klubova s 14 primljenih golova poput nas. Eto, ne želim da više primimo gol do kraja sezone, neka ostanemo na 14! To su moje ambicije, želim to sačuvati, da imamo dobru statistiku, da odradimo posao i da pobijedimo sve. Ako možemo, želim da skinemo neke rekorde, to su neke stvari kojima težimo. Imamo i Kup, daj Bože i finale Kupa, ma, imamo dosta posla do kraja. Znamo da je prvenstvo riješeno, ali moramo dati sve od sebe do kraja. Igrao sam triput finale Kupa, svjestan sam da treba čuvati formu, igrati na visokoj razini, ne smiješ se opustiti, od toga nema ništa. Već treba dodati gas da napravimo još jedan vrhunac sezone. Moramo ostati na visokoj razini da ne bacimo sve ovo što smo dosad napravili u kantu za smeće. Kažem, razumijem da su tu mladi igrači i da se događaju ovakve stvari, zato i želim pomoći, da nam se više ne događaju.

Sve za momčadski cilj

Logično je i da bi moglo biti nervoze, jer više je igrača nego utakmica, ne mogu svi igrati?

- Znali smo i prije što će biti, zato smo i dali sve od sebe u Europi da to izguramo. Imamo puno kvalitete u svlačionici, ali da, nema dovoljno utakmica. Krećem od sebe, prvi sam koji bi htio igrati svaku utakmicu, no ako me netko pita, zaslužili su i svi drugi igrati i prvi ću reći da treba igrati netko drugi. Sve dajem za momčadski cilj, ne samo za sebe. Tako svi moraju razmišljati u ovom trenutku, a onda ćemo naljeto svi podvući crtu - zaključio je 27-godišnji Dinamov centralni branič Emir Dilaver.

U Dinamu mi je fantastično, preiskusan sam da bih se zamarao nekakvim pričama

Kakvi su Dilaverovi planovi za ljeto? U Dinamu se odlično snašao, ali pretpostavljamo da ima ponuda i upita.

- Ne znam, ja sam zadovoljan ovdje, fantastično mi je u Dinamu u svakom pogledu. Neću se sad zamarati nekim pričama, malo sam stariji i iskusniji nego prije, bolje je pomoći nekim drugim igračima koji imaju takve probleme. Razumijem ja to, kad ima toliko kvalitete, toliko ih ljudi traže, dobro oni to sve i izdržavaju. Bit će kako bude, to je sudbina, svatko će napraviti svoj put, ne treba se time zamarati prije vremena.

Drago mi je da se Hajduk digao, da je ušao u zonu stabilnosti

Kako Dilaver vidi aktualni Hajdukov trenutak, Bijeli sad izgledaju ozbiljnije nego u prvom dijelu sezone?

- Istina, nešto su dobili u zadnje vrijeme, nema skandala koji su ih ubijali. Malo se smirila situacija oko momčadi. Treba držati disciplinu, oni su velik klub, ne smiju raditi neke stvari koje su radili jesenas i uvlačiti klub i sebe u neke probleme i rušiti atmosferu. I zato su se podignuli, imaju stabilnost i atmosferu. Znam kako je biti u krizi u velikom klubu, zato mi je drago zbog igrača, da su se dignuli, trebat će igrati i u Europi da još podignemo taj koeficijent. Neka ih...

Split, 100219.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola Prve HT lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Jairo De Macedo Da Silva.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Linker
26. travanj 2024 11:41