CROPIX
ZAMRŠENA JE TO MATEMATIKA

NOVI KAPETAN REKAO VELIKU ISTINU KOJA DINAMO MUČI VEĆ GODINAMA 'Što da radimo? Da se povučemo i branimo? Pa što bi tek tada javnost rekla?'

ARIJAN ADEMI Kapetan o amplitudama u igri Modrih i problemu ‘priprema’ za Europu koju će Dinamo opet igrati u srpnju sljedeće godine
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. prosinac 2017. 09:32

Teško je zapravo analizirati Dinamove utakmice u HNL-u, jer - ima tu svega. Primjer je i subotnji dvoboj protiv Istre. Odlično, lepršavo prvo poluvrijeme, dosta šansi i promašaja, ali i dva pogotka, sigurna pobjeda. Pa onda pad i spašavanje vodstva, na kraju opet uvjerljiva pobjeda. Toliko Dinamovih lica u 90 minuta, tjedan dana ranije, pak, samo jedan pogodak, minimalna ali i sigurna pobjeda protiv Intera. I sad ti nešto konačno zaključi!

Nije sporan učinak u prvenstvu, tu je Dinamo suveren i tu se nema što dodati, Modri su odmaknuli u borbi za naslov, što im daje vremena da se već sad pripremaju za Europu. A tu još ima posla... Kako na te amplitude gledaju Dinamovi nogometaši, koliko je zadovoljstva kompletnim paketom u svlačionici pod jugom, kako oni najiskusniji vide ovaj Dinamo?

- Imamo te male periode u igri kad se izgubimo, taj si luksuz ne smijemo dopustiti. Pogotovo kad dođe Europa, tamo će takvi padovi biti kažnjeni, ovdje, u HNL-u nam se dosad nije dogodilo. Premda, čini mi se da smo počeli smanjivati te loše minute, protiv Istre smo brzo opet dodali gas i onda ih razvalili. No, svakako moramo imati manje tih perioda, na tome moramo raditi - iskreno i konkretno govori Arijan Ademi, Dinamov kapetan, koji je prošao puno takvih situacija u Maksimiru, zna koliko su Dinamove pobjede i igre, ustvari, zamršena matematika, jer rijetko je kad zadovoljstvo partijama u HNL-u besprijekorno.

- Mislim da smo dobro izbalansirana momčad, imamo mladih, imamo iskusnih igrača i da sigurno možemo igrati i bolje nego što sad igramo. Ali, teško mi je suditi koliko zapravo vrijedimo, ni mi sami ne možemo to procijeniti. Evo, uzet ću onu utakmicu protiv Intera. Nismo nešto posebno odigrali prema naprijed, jer nam je suparnik stajao u “bunkeru”, ali je važno da Zaprešićani nisu stvorili nijednu priliku. Zato jer smo bili čvrsti u sredini, taktički odigrali kvalitetno. Izgledali smo kao momčad, a to je u Europi bitnije, možda bi i više došlo do izražaja i dalo bolji dojam nego u HNL-u. Dakle, taj način igre kao u toj utakmici bolji je za Europu nego za domaću ligu.

Koliko je uopće moguće uspoređivati dvoboje s Istrom, čiji igrači nisu mjesecima plaćeni i glavama su potpuno izvan nogometa, s Rudešom ili Interom, s onime što Modre čeka u Europi idućeg ljeta? Može li se Dinamo kroz HNL, u kojemu se traži dominacija, efikasnost i samo napadački nogomet, pripremati za europske dvoboje u kojima se često mora i drugačije postaviti?

- Bez podcjenjivanja ikoga, ali dosta je teško u HNL-u spremati se za Europu. Ali, što da radimo, da se povučemo i branimo se protiv Istre ili Intera da bismo vježbali obranu? Pa, kako bi to izgledalo, što tek tada javnost rekla? Zato i kažem da ni mi ne znamo našu pravu vrijednost, koliko smo dobri, to možemo vidjeti tek u dvobojima s Rijekom, Hajdukom i Osijekom. Međutim, kako god, važno je pobjeđivati i osvajati naslove, bez toga nema ništa, jer to stvara pobjednički mentalitet i podiže samopouzdanje, a za koju je razinu dovoljno vidjet ćemo na ljeto, prije toga odgovore ne možemo dobiti.

Onda je Ademi pohvalio suigrače.

- Ako sudimo po treninzima - dobri smo. I imam pozitivan osjećaj kad je ova momčad u pitanju. Mladi igrači, da ih sad ne hvalim pojedinačno, napreduju, svi zajedno svakim treningom i utakmicom sve smo uigraniji, vjerujem da ćemo do ljeta biti bolji i jači, jer, moramo biti bolji no što smo sad.

Kad već razgovaramo s Ademijem, ne možemo a ne pitati ga za fizičku spremu, s obzirom na to da ga nije bilo dvije godine. Je li zadovoljan kako mu ide jer bez problema izdržava 90 minuta, čini se kao da i nije bio tako dugo odsutan?

- OK, zadovoljan sam, povratak prolazi u skladu s mojim očekivanjima, no kad prođem pripreme sigurno ću biti još bolji, moram još podići razinu svoje igre - iskren je Dinamov kapetan.

Linker
26. travanj 2024 01:47