GORAN MEHKEK Cropix
STATUS MU NIJE LEGAO

Problem ‘maksimirskog Tottija‘ gurnut je pod tepih: Kako je od ultimativnog autoriteta došao do ovoga?

Klupski potezi jasno sugeriraju koliko ljude koji skrbe o Dinamovu proračunu žulja milijun eura
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. travanj 2024. 07:01

Prošle je subote, u 83. minuti utakmice protiv Gorice, Dinamov stožer obavio taktičku zamjenu: umjesto 20-godišnjeg Petra Sučića na travnjak je zakoračio Arijan Ademi. Slična se situacija dogodila i četiri dana kasnije u Maksimiru: Ademi je u 69. minuti susreta protiv Varaždina zamijenio Marka Bulata.

Donedavno bi suigrači (Petković, Ristovski, Zagorac...) pri Ademijevu ulasku u igru dotrčali do njega i ritualno mu predali kapetansku traku. Već drugu utakmicu zaredom Bruno Petković je "čin" kapetana zadržao do kraja utakmice...

Spomenuti detalj i simbolički ukazuje na trenutačni status Arijana Ademija. On je u Dinamovoj hijerarhiji (samo) - pričuvni igrač! Kako je od ultimativnog autoriteta kapetana i stožernog igrača Ademi postao taktička zamjena?

Dinamo i Ademi su tijekom godina suradnje (koja je počela 1. srpnja 2010.) izgradili specifičan odnos. Maksimirski klub nije se odrekao kapetana niti u njegovim najtežim trenucima kada ga je FIFA zbog navodnog dopinga sankcionirala četverogodišnjom zabranom igranja nogometa (nakon žalbe kazna je prepolovljena). Štoviše, i tijekom suspenzije Dinamo je Ademiju ispunjavao sve financijske obveze.

image

Arijan Ademi, Laszlo Kleinheisler

ANTE CIZMIC Cropix

Shodno klupskoj želji da Ademi karijeru završi u Dinamu, igrač je u medijima dobio nadimak - "maksimirski Totti". A onda je, dva mjeseca prije 31. rođendana, ipak odlučio napustiti "jedini klub". Otišao je u kineski Beijing Guoan, a Dinamo je pristao na simboličnu odštetu od 500.000 eura.

No, Ademi se nije posve adaptirao na kineski nogomet. U novom je klubu ostvario samo dvadeset nastupa. Dinamova rezultatska kriza na početku sezone potaknula je maksimirske čelnike na zamisao o Ademijevu povratku. Ovaj je odmah pristao. Ali, s njegovim poslodavcima nije išlo tako glatko. Dinamo je kineskom klubu isplatio 300.000 eura odštete s klauzulom u ugovoru da će dati još milijun ako Ademi u 15 ili više utakmica odigra barem 35 minuta.

Neuobičajena je stavka limitirala igrača, ali i Dinamov stručni stožer. Epilog: Ademi je od povratka u Maksimir bio samo devet puta u startnoj postavi! U preostalih 16 nastupa ulazio je s klupe, ali uvijek nakon 55. minute. Prosječno, Ademi je proveo na travnjaku 42 minute po susretu.

Premda je trener "modrih" Sergej Jakirović istaknuo da se neće osvrtati na Ademijev ugovor, neki klupski potezi jasno sugeriraju koliko ljude koji skrbe o Dinamovu proračunu žulja spomenutih milijun eura. Ademi nije uopće prijavljen UEFA-i za proljetne nastupe u Konferencijskoj ligi. A očigledno ga je i Jakirović vrlo oprezno dozirao: kapetan je na proljeće samo četiri utakmice zaigrao otpočetka. A zacijelo ga neće biti u prvih 11 niti u nedjeljnom ogledu s Lokomotivom.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

"Modrima" do kraja sezone preostaje još osam utakmica (čak tri s Rijekom), ali je sasvim jasno da će Ademi kao žrtva vlastitog ugovora ulaziti u igru najčešće kao taktička izmjena u posljednjih pola sata. Posve je izvjesno da Dinamo neće platiti Kinezima milijun eura!

Status "džokera s klupe" sada već bivšem kapetanu Dinama očigledno - nije legao. Iako se unutar zidova Dinamove svlačionice njegova riječ i dalje sluša, u natjecateljskom smislu Ademi igra najslabiju sezonu otkako je u Maksimiru. Stoga se odluka o prodaji Roberta Ljubičića u zimskom prijelaznom roku doimala gotovo iracionalnom. No, na sreću onih koji su taj transfer odobrili, pojavio se Petar Sučić. Upečatljive igre "maksimirskog rookieja" omogućile su ljudima u klubu da probleme s Ademijem - gurnu pod tepih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 07:02