Damir Krajac / CROPIX
UTRKA ZA NAJBOLJEG STRIJELCA

NOVI NAPADAČ MODRIH KOJI SE NADA DA MOŽE POSTATI PRVI STRIJELAC LIGE 'Dinamo je pravi stroj u kojem nisu nimalo bitni motivi pojedinaca'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. svibanj 2019. 23:29

Komnen Andrić u plavi je dom stigao kao najbolji strijelac HNL-a. U prvom dijelu sezone u dresu Intera zabio je 10 pogodaka. Na proljeće je za Modre zabio samo tri, jednom Osijeku, a dva je puta poentirao iz jedanaesteraca protiv Gorice. Na ljestvici strijelaca pretekli su ga Jakov Puljić i Mirko Marić, bježe mu dva pogotka, a stigao ga je Lukasz Zwolinski.

Jučer smo razgovarali s Andrićem i pitali ga nada li se da još može biti najbolji strijelac HNL-a.

- Naravno da se nadam. Mislim da je utrka za najboljim strijelcem još uvijek otvorena i ne gubim nadu i motiv da na kraju mogu zaključiti sezonu tim trofejem.

Zahvala Toplaku

U Dinamo ste došli kao prvi golgeter lige s deset pogodaka, sad imate samo tri više, od toga dva iz jedanaesteraca. Strijelac kao vi sigurno ne može biti zadovoljan?

- Ne bih išao tako u krajnost. Ja sam bio svjestan svega što donosi odlazak u Dinamo, pristao sam na to i nisam pogriješio. Naravno da bih, kao i svaki drugi napadač na svijetu, htio igrati svaku utakmicu i u svakoj zabiti pogodak, ali treba biti realan. Dinamo je sustav u koji se treba uklopiti pa tek onda možeš očekivati od sebe da budeš pravi u kontinuitetu.

Što mislite, da ste ostali u Interu, biste li bili najbolji strijelac lige?

- Uopće ne razmišljam tako. U Interu mi je bilo jako lijepo i ovu priliku koristim da zahvalim ljudima iz kluba i treneru Toplaku na svemu što su učinili za mene, ali kada se primakao rastanak, znali smo svi da je to najbolje rješenje i za Inter i za mene koji sam trebao novi izazov. U Dinamu sam ga dobio i ne žalim ni sekunde zbog takvog raspleta.

Zapresic, 260818.
SRC Zapresic
Utakmica 5. kola Hrvatski Telekom 1. HNL,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: slavlje igraca Intera, Marko Vukcevic, Kommen Andric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

S druge strane, uzeli ste prvenstvo, u finalu ste Kupa, bili ste dio momčadi koja je igrala europsko proljeće. Dobra je to utjeha ako ne budete najbolji strijelac HNL-a, zar ne?

- Ponavljam, još ima utakmica do kraja sezone i utrka za najboljim strijelcem nije gotova.

U Europi ste ušli na samom kraju utakmice s Viktorijom iz Plzena, vjerojatno ste željeli još koju minutu više?

- U Dinamu je najveća koncentracija kvalitete u ovoj regiji, svi su zaista kvalitetni igrači i svatko od nas misli da je on taj koji treba igrati. Tu trener treba puno mudrosti da raspodijeli minutažu da se nitko ne osjeća zakinuto. Mislim da je to dobro napravljeno i zaista nema nezadovoljnih.

Kako je biti Dinamov napadač? Trener često rotira, i drugi zabijaju, ne igra se samo na špicu.

- Biti igrač Dinama je privilegij, ali i obveza. Tu osobni interesi padaju u drugi plan i moraš se podrediti kolektivu i zajedničkom cilju ili te nema. Shvatio sam to odmah na početku i to mi je znatno olakšalo prilagodbu. Sretan sam u Maksimiru i svaku priliku koristim da se nametnem treneru, ali njegova je zadnja i ja to poštujem.

Koliko je teže igrati u Dinamu nego recimo u Interu?

- Drugačije je... Dinamo je sve digao na znatno višu razinu, ne samo u odnosu na Inter već i na sve ostale klubove u zemlji i regiji. Uvjeti su fenomenalni, ali su i zahtjevi veliki. Činjenica da ti ništa ne nedostaje tjera te da klubu vratiš istom mjerom.

Dovoljno vjere

Kad sad promislite, je li dolazak u Dinamo bio pravi potez? Možda biste u bilo kojem drugom klubu u Hrvatskoj, a možda i negdje vani, bili prva špica?

- Mislim da je to bila sjajna odluka za mene i moju obitelj. Da sam htio biti prva špica, ostao bih u Interu. Imam dovoljno vjere u svoje mogućnosti i samopouzdanja da se nametnem treneru i njegovim suradnicima. To je izazov na koji sam spreman.

Vjerojatno od sljedeće sezone u plavom dresu očekujete mnogo više kad su minute i golovi u pitanju?

- Uvijek treba osobne ciljeve staviti iza klupskih. Dinamo je stroj koji svake godine ulazi s istim ciljem - uzeti sve što može u Hrvatskoj i igrati u Europi što je duže moguće. I tu onda nisu bitni osobni motivi. Kamo sreće da se poklopi da ispunim osobne i klupske ciljeve u jednoj sezoni, ali polako... Idemo osvojiti Kup, proslaviti trofeje, odmoriti se pa okrenuti novoj sezoni.

Nego, imate li plan kad je riječ o golovima, jeste li si postavili neki cilj, neku brojku pogodaka koje želite postići u sezoni?

- Nemam plan jer je nogomet momčadski sport u kojem ovisite o momčadi, kao što momčad ovisi o pojedincu. Kamo sreće da zabijem što više, ali to ništa ne znači ako klupski ciljevi nisu postignuti.

Što mislite, tko će ove sezone biti najbolji strijelac HNL-a?

- Borba traje, ne bih nikoga gurao na mjesto favorita. Pogotovo jer i sam imam šanse da to ostvarim.

Zagreb, 240219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 22. kola 1. HNL izmedju GNK Dinamo Zagreb i NK Osijek. Na fotografiji: Komnene Andric.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Komnen Andrić

Tko je u HNL-u napadač po vašem ukusu?

- HNL je odlična razvojna liga u kojoj talenti dobivaju puno prilika. Nažalost, situacija je takva da nogometaši najčešće ne dočekaju svoje najbolje godine jer klubovi moraju od nečega živjeti, pa ih prodaju u inozemstvo. Činjenica je da ova regija vrvi talentima koji igraju velike uloge u europskom nogometu govori sama za sebe. Pa zar nije Modrić bio najbolji igrač svijeta lani? A on je proizvod HNL-a.

Favoriti u finalu Kupa

Nadate li se da ćete vi biti taj kojeg će Bjelica izabrati za finale Kupa protiv Rijeke? Osvaja li Dinamo duplu krunu?

- Trener će staviti onoga za koga procjeni da može najviše dati u tom trenutku. Ako to budem ja, dat ću sve od sebe da ispunim njegova očekivanja, očekivanja navijača, pa na kraju i vlastita očekivanja. Dupla kruna? Mislim da smo favoriti u finalu Kupa, ali to moramo dokazati na terenu, ne u novinama - zaključio je Andrić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 17:14