Srecko Niketic / CROPIX / CROPIX
SAME TURBULENCIJE

NOVI POTRES U HRVATSKOM NOGOMETNOM SAVEZU! ODLAZI JEDAN OD ČELNIKA 'Nije bilo smisla da ostanem, sa Šukerom više nisam mogao!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. travanj 2018. 11:28

Ivan Herak odlazi iz HNS-a. Najtočnije - podnio je zahtjev za raskid ugovora. Priča nije nova, ali čekala se službena potvrda. Doduše, ni sad nije crno na bijelom jer razlaz još nije potpisan, Herak je i ovog četvrtka bio u HNS-u, ali čini se da je ostala samo formalnost.

Još 13. travnja, nakon predstavljanja predstavljanja knjige Tomislav Židaka “Priče iz maksimirske šume“, Herak nam je kazao:

- Pred odlaskom sam iz HNS-a jer nemoguće je raditi u okolnostima kakve su u Savezu. No, prije toga moram porazgovarati s vodećim autoritetima hrvatskog nogometa.

Samo privremeno

Kako je to čuo Ćiro Blažević, počeo ga nagovarati “Ne smiješ to napraviti, ti ne smiješ otići, nemaš se pravo povući.“

Međutim, samo se čekalo kad će priča postati javna. Ovog četvrtka na press konferenciji HNS-ov direktor Marijan Kustić je kazao:

- Koliko imam informacije, Herak je došao sa zahtjevom prema HNS-u za sporazumnim raskidom ugovor jer ima druge ponude. To je bila inicijativa s njegove strane.

Heraka je Izvršni odbor HNS-a postavio za menadžera za strateško planiranje, EU fondove i promociju krajem siječnja, ali je po ugovoru u radnom odnosu bio tek od kraja veljače, vrlo kratko. Zašto čovjek koji je došao s entuzijazmom, idejama, željom da donese nešto novo, nije mogao duže ostati?

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Konferencija za medije Davora Sukera nakon izborne Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Nakon Kustićeve objave nazvali smo ga za komentar:

- Ne smijem još kazati gdje idem, imam dvije opcije, jednu iz Hrvatske, a drugu od investicijskog fonda iz Londona. Zaista se radi o puno boljoj sinekuri, ali naravno da je odnos s predsjednikom Davorom Šukerom ubrzao razlaz - rekao nam je.

Dolazak Kustića i Heraka tretiran je naznakama promjena u HNS-u. Znači li ostavka da su promjene zaustavljene?

- Ne bih rekao da su zaustavljene, ali u svakom slučaju, barem u dijelu koji ja pokrivan, sigurno su usporene. No, mislim da promjene u HNS-u više nitko ne može zaustaviti, to su procesi koji idu svojim tijekom. Bez obzira na moj odnos s predsjednikom svi procesi koji se događaju oko Saveza vode prema boljemu. I moj dolazak je doprinio tome. Ja to tako doživljavam. Ako budem otišao, a to ovog časa želim, prije svega radi novog posla i narušenih odnosa s predsjednikom, to ne smijem kriti, sigurno će to biti samo privremeno.

Držite da se privremeno mičete iz HNS-a?

- Neće to sigurno biti moj definitivan izlazak iz politike HNS-a. Nemojte me pitati u kojoj formi ću dalje biti uključen, ali to vam jamčim.

Šukera nikad nema

Nakon što je u veljači u javnost procurio sukob s Davorom Šukerom, koji je bio itekako žestok, oko podjele ingerencija i načina rada, jeste li uopće vas dvojica mogli nakon toga surađivati?

- Nikad više nismo ni komunicirali. Njega u principu skoro nikad nema. Bilo je nekih pokušaja mirenja, ali nije ni on htio, ni ja. Nismo se pomaknuli s početnih pozicija. No, doista su procesi nezaustavljivi. Ja ću iza sebe, ako do toga dođe, a ide prema tome, ostaviti sigurno neke konkretne stvari vezane za EU fondove te ću s ili bez dopuštenja HNS-u u dogledno vrijeme isporučiti, bez obzira tko mu bio na čelu, strateške materijale i kvalitetne dokumente koji se tiču razvoja. To je moja moralna obveza. Da nisam dobio novu ponudu, vjerojatno bih još malo bio u HNS-u i pokušao uspostaviti odnos, ali sad nakon te ponude to mi je potpuno u drugom planu.

Odnos sa Šukerom je ipak glavni razlog za demisiju?

- On je ubrzao moju odluku da podnesem taj zahtjev, apsolutno je tako.

Je li sad Šukerova pozicija jača?

- Apsolutno nije. Da sam htio ostati, bio bih ostao, on me ne bi mogao maknuti. Mislim da je ovo najbolje ovog trenutka i za HNS. Duže vrijeme sve je tinjalo i postalo je besmisleno. Posljednjih dvadesetak dana sa svima sam vrlo intenzivno razgovarao da vidim ima li snage da se ovog časa nešto pomakne, promijeni, međutim zasad nema. Procesi idu sami od sebe.

Zaključujemo, Herak bi ostao samo da je Šuker pao, a to se nije dogodilo. Kad će službeni epilog?

- Zasad sam još uvijek u Savezu, eto i ovaj petak imam jedan važan sastanak za HNS, no relativno skoro to moram riješiti, neće me tvrtka koja nudi posao čekati 700 godina.

Neke neslužbene priče iz HNS-a govore da je nakanio dignuti sidro sa 1. srpnjem. Hoće li zbog publiciranja priče to sad biti i ubrzano?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 15:07