Pula, 160313. Nogometna utakmica prve nogometne lige izmedju Istre 1961 i Dinama na stadioni Aldo Drosina. Na fotografiji: Ivan Herak u publici.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
NOVI PUT HNS-A

DONEŠENA 'STRATEGIJA ZA RAZVOJ HR NOGOMETA DO 2025. GODINE' Nudi li takav plan konačno i odgovor na jedno od najvažnijih pitanja koje muči navijače?

IVAN HERAK Glavni menadžer za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom zgotovio koncept dokumenta kakav Kuća nogometa nije imala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2018. 19:46

Ivan Herak, glavni menadžer HNS-a za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom, startao je u posao u šestoj brzini. Samo dva tjedna otkako je službeno preuzeo funkciju, stavio nam je na stol papir na kojem piše “Strategija za razvoj hrvatskog nogometa do 2025. godine”. Suvišno je i pisati da takav dokument Kuća nogometa nema i nije imala, da se godinama radilo kampanjski, osim stručno-selekcijskog procesa koji su odavno utemeljili Zorislav Srebrić, Ante Pavlović i Martin Novoselac. Sigurno nije besprijekoran, ali je bio okvir za razvoj igrača.

Herak ovog časa ima temeljni koncept koji tek treba prerasti u razrađenu strategiju, čija bi primjena, po njegovim riječima, krenula za osam mjeseci do godinu dana. Odjel kojem je na čelu načinio je prijedlog sadržaja. On će, zajedno s planom terminskih aktivnosti i izbora potencijalnih partnera koji će participirati u izradi, biti upućen na Izvršni odbor. Za očekivati je da će se uz nositelja projekta doc. dr. sc. Ivana Heraka uključiti i Kineziološki fakultet u Zagrebu, Ekonomski institut i Institut za javne financije. Možda i pravni konzultanti. Radi se o dokumentu kakav su donijeli svi ozbiljniji nogometni savezi.

- Detaljno sam pregledao talijanski i slovenski, mi ćemo ponuditi nešto drugačije - kazao nam je Herak.

Definirat će se svaki krak hrvatskog nogometa i djelovanja HNS-a. U kojem smjeru će se infrastrukturno, organizacijski, kadrovski i u bilo kojem drugom smislu razvijati. Istodobno, u slučaju da se pojavi mogućnost da Hrvatski nogometni savez aplicira na neku od mjera iz pristupnih fondova EU, Strategija je temeljni papir bez kojeg je kandidatura praktički nemoguća misija.

- Da bih sam izradio kompletnu strategiju, samo uz konzultacije s ljudima koji su meritorni za određena područja, trebalo bi mi godinu i pol do dvije. To je kao doktorat. Zato je bitno da uključimo i druge kako bi posao bio završen za 8 do 12 mjeseci. Predstavio sam je dopredsjednicima HNS-a, dobio sam jednoglasnu potporu, očekujem da će je usvojiti Izvršni odbor - rekao nam je Herak.

Pula, 050313.
Prostorije SDP-a.
Damir Kajin i Ivan Herak odrzali su danas konferenciju za medije na temu - Fond za razvoj turizma.
Na fotografiji: Ivan Herak.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX / CROPIX

No, kako onda on vidi hrvatski nogomet 2025. godine?

- Upravo zato i radimo ovu strategiju da definirano kakav i gdje želimo hrvatski nogomet za sedam godina. Ne mogu sada reći trebamo li izgraditi toliko stadiona, terena, kampova, kako ćemo namicati novac, na koji ga način dijeliti, moramo doći do zaključaka što je optimalno.

Niz istraživanja

Strategija razvoja hrvatskog nogometa bit će razrađena u osam poglavlja. Prvo je analiza trenutačnog stanja. Provest će se niz istraživanja; DESK - kod kojeg se prikupljaju sekundarni podaci, primjerice državnog zavoda za statistiku, interneta i slično: PEST - daje se ocjena političkog, ekonomskog, sociološkog i tehnološkog aspekta okruženja, izvršena institucionalna analiza ustroja nogometa u Hrvatskoj kao i zakonodavstva koje normira i regulira nogomet. Bit će provedena i analiza nogometne i ostale sportske infrastrukture, stručnih kadrova, operativnih kapaciteta te SWOT (Strengths/Weaknesses/Opportunities/Threats - Snage/Slabosti/Prilike/Prijetnje) - analiza sa svrhom identifikacije ključnih slabosti, prijetnji i ograničenja u hrvatskom nogometu. U tom poglavlju izvršit će se komparacija institucionalno-zakonodavnog okvira hrvatskog nogometa u odnosu na ostale članice Europske unije.

U kategoriji - razvojni trendovi na regionalnoj, nacionalnoj i EU razini proučit će se EU razvojni kontekst nogometa i prilike za Hrvatsku, determinirani koraci pripreme projekata u kontekstu korištenja EU fondova, nacionalni razvojni trendovi, izvršena identifikacija i agenda razvojnih projekata i na kraju SWOT analiza sa svrhom identifikacije ograničavajućih čimbenika razvoja nogometa.

U trećem dijelu predstavit će se rezultati analize s definiranim problemskim stablom i stablom rješenja, glavnim strateškim ciljevima, prioritetima i mjerama. Ponudit će se intervencijska logika tako što će biti definirani prioriteti, mjere, aktivnosti, nositelji aktivnosti i terminski plan. Potom će biti utanačen operativni aspekt razrade Strategije, predstavljene operativne strategije poput, primjerice, onih koje se tiču unaprjeđenja operativnih kapaciteta, investicijske strategije, upravljanja procesima... Isto tako ovo poglavlje sadržavat će i popis projekata s lokacijama, okvirnim financijskim projekcijama, prioritetnim politikama i nositeljima projekata.

U petom sektoru će se razraditi društvo-ekonomski učinci i rezultati strategije, koja će biti predstavljena za dva vremenska razdoblja, najprije od 2019. do 2021. godine, potom od 2022. do 2025. godine.

Jozak u zaboravu

U šestom poglavlju će se ponuditi marketinški projekt, moguće i kao opcijski poseban dokument oslonjen na ukupnu strategiju ili u okviru komunikacijske strategije koja čini sedmu točku. Ustanovit će se njezini ciljevi, komunikacijske aktivnosti i proračun, ciljane komunikacijske skupine, komunikacijske mjere i alati te praćenje i vrednovanje spomenute strategije. Cilj nove marketinške i komunikacijske strategije je uspostava novih poslovnih modela i komunikacijskih kanala primarno u funkciji iznalaženja novih izvora financiranja.

Na kraju, “Akcijski plan provedbe i praćenja” sadržavat će detaljan opis mjera, rokove i nositelje aktivnosti te što ja najvažnije - rezultate.

Herak je ušao u posao entuzijastično, ostavlja dojam optimista koju vjeruje da će djelovanje Saveza biti podignuto na višu profesionalnu i kvalitativnu razinu, da će se HNS mijenjati po stručnim kriterijima, kazao je kako mu je Srebrić obećao neke dokumente iz prošlosti gdje se, makar na kakav način, promišljalo budućnost hrvatskog nogometa. Ako Izvršni odbor upali zeleno svjetlo, a trebao bi, tada ćemo pratiti što će doista biti s tim. Da ovisi samo o Heraku, ne bismo sumnjali u konačan efekt, ali iskustvo poziva na oprez sa zaključcima. Svježe se sjećamo kako je Romeo Jozak najavio “stručnu Bibliju” o radu s mladima, spominjao uključenje brojnih eksperata, čak na kraju i objavio knjigu “HNS Razvojni program”, da bi to ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Jozak je u Poljskoj, a u Savezu se nude neke sasvim oprečne ideje od njegovih.

Strategija razvoja hrvatskog nogometa zvuči kao prijeko potreban dokument, u koji bi HNS mogao uključiti, uz konzultante koje navodi Herak i širu nogometu obitelj, s mukama i iskustvima ljudi s terena. Da se donese te definitivno u praksi i provede.

Hrvatska reprezentacija do 2025. ima kvalifikacije i šansu za plasman na dva europska i jedno svjetsko prvenstvo, za zaradu od koje HNS već odavno živi. Bude li rezultata. No, sasvim mimo toga HNS je u prilici osigurati dodatnih oko 40 milijuna eura u tom periodu, zbog novoosnovane Lige nacija, te kroz mogućnost povlaćenja novca iz UEFA-ina Hat-trick programa koji svakoj nacionalnoj federaciji u sljedećih šest godina nosi do 14,1 milijun eura, kao i FIFA-in Forward gdje se do 2021. daje pet milijuna dolara, pa potom iznova, za razne pomake, tako i u suđenju (moguće uvođenje VAR-a!).

Čeka se dogovor s hrvatskom državom o 56 milijuna kuna koje im duguje Ministarstvo turizma, hoće li to naplatiti odjednom, kako se zalaže Šuker ili u ratama, što predlažu neki drugi. Pa napravi li se pomak i u marketingu, i drugim vidovima zarađivanja, počne li “kapati” iz Europske unije, neki se strateški projekt zaista imaju od čega provesti. Kamoli kad bi još bila uspostavljena suradnja s državom… Možda jednom ugledamo i stadion. Iako on nije prioritet Strategije razvoja.

Linker
02. svibanj 2024 14:48