CROPIX
PIMPLANJE BEZ KRAJA I KONCA

PIŠE ZDRAVKO REIĆ: HAJDUK S OVAKVIM IGRAČIMA NE MOŽE POBIJEDITI DINAMO Oreščanin je s ovakvim kadrom osuđen na dodavanja, uz puno povratnih lopti...

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. travanj 2019. 15:30

Prošao je još jedan derbi na Poljudu od kojeg se mnogo očekivalo, ali koji nije ispunio ta nadanja na planu igre i nadmetanja, nego je uglavnom razočarao, te zbog rezultata razdragao navijače Dinama, rastužio poklonike Hajduka.

Splitski “bijeli” kao prema pravilu, kako je to odavno rekao Goran Milović, bivši stoper Hajduka, u jednoj prilici kad se nadao odlučnom koraku svoje momčadi u borbi za naslov: “Kad je najpotrebnije, mi uvije zase..mo.”

Posavčev harakiri

Baš tako se dogodilo i ovog puta. Poslije zaista veličanstvene serije pozitivnih rezultata, otkako je Siniša Oreščanin na klupi Hajduka (11 utakmica, osam pobjeda, dva remija, poraz od Dinama na Maksimiru), došao je sada već uobičajeni debakl protiv “modrih” na Poljudu.

U prethodnom terminu kada su lideri lige gostovali u Splitu ostalo je 0-0, bez pobjednika, također u jednoj igri bez okusa i mirisa. Tada su se akteri vadili na nemoguće uvjete, to jest snažni vjetar, težak teren, ali sada nije bilo elemenata za takve “skuže”. Jer, dolazi Dinamo oslobođen svih drugih obveza, dočekuje ga Hajduk u naponu snage, u kompletnom sastavu…

I ova utakmica završila bi tim rezultatom, bez golova, da vratar Hajduka Josip Posavec nije izveo harakiri, doslovno tako, jer je darovao Gavranoviću idealnu mogućnost da zabije gol. Posavec je u brojnim utakmicama branio sjajno, ali je u nekoliko navrata, kao i u derbiju, reagirao loše, kiksao, kako se to u šahovskom žargonu kaže “pacerski”, znao je grdno zgriješiti u svojim intervencijama.

Ajde, recimo da se takve pogreške događaju, ali ono što je ključno za ovu utakmicu s aspekta domaćina to je nemoćna igra “bijelih” poslije primljenog gola, znači nakon 26. minute. Jer za momčad Dinama se zna da je u stanju kontrolirati igru, pasivizirati se, zgusnuti i ne dozvoliti protok lopte suparnika. Ali zato se očekivalo da će Hajduk, to jest trener Oreščanin, barem pokušati naći koridore kojima bi se ugrozilo Livakovića i mrežu Dinama. Još jednom se vidjelo kako “bijeli” igraju u svojem “cici-mici” ritmu, nekim pimplanjem bez kraja i konca, kao da im nije bitan rezultat nego posjed lopte. Tek pri kraju, točnije poslije isključenja Caktaša, su zaigrali odlučnije…

Ostvariti višak

Teško je prozivati Oreščanina kada ne raspolaže probojnim kadrom igrača i kada se sve svodi na dodavanja, uz previše povratnih i paralelnih lopti. A kad netko - Juranović, Tudor, Bradarić, Hamza… - pokuša prodrijeti, proći jedan na jedan, ostvariti višak, taj se zabije u suparnika.

Problem je i u tome što Oreščanin ovaj poraz, barem za javnost, doživljava na svoj način, poslije utakmice on kaže da je “pozitivan u svakom smislu”, da je “za nas bilo to još jednom iskustvo”, da su “neki igrali prvi svoj derbi u Splitu” i tome slično. A ne želi priznati da se s takvom grupom igrača ne može igrati drugačije nego “dodavanjima i kombinatorikom”, koja ne može proći protiv momčadi kakva je Dinamo. Ma naravno, kako kaže Oreščanin, “život ide dalje”, ali ostaje za navijače Hajduka bolna činjenica da su njihovi ljubimci još jednom “nasađeni” nasred Poljuda, i to od Dinama. Točnije od sastava koji ni iz blizine nije tako dominantan kao u nekim ranijim slučajevima.

Ipak, borba Hajduka za osvajanjem Europe gubitkom ova tri boda u derbiju, nikako nije kompromitirana. Hajduk do kraja ima osam utakmica za dokazivanje, zajedno sa svojim trenerom, dapače prva dragocjena prilika je u nedjelju protiv Osijeka, formalno izravnog rivala za poziciju u Europi.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 11:47