Foto: Vlado Kos / Cropix
16. KOLO HNL-A U OSIJEKU

POGLEDAJTE VELIKI PREOKRET RIJEKE! DOMAĆINI POVELI NAKON NEVJEROJATNE POGREŠKE, A ONDA SE UKAZAO JUNAK SUSRETA Bišćanov adut šokirao Osijek!

U derbi-susretu 16. kola Prve HNL u Osijeku su nogometaši Rijeke svladali Osijek s 2:1 (1:1) i probili se na treće mjesto. U derbiju na Gradskom vrtu Rijeka je nastavila s nizom pobjeda i slavila preokretom zahvaljujući dvostrukom strijelcu Antoniju Mirku Čolaku.
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 01. prosinac 2018. 11:28

OSIJEK - RIJEKA 1:2 (Šorša 8' / Čolak 43', 54')

Osijek (4-3-3): Malenica - Šorša, Škorić, Gutieri, Lončar - Pušić (od 46. Kamenar), Ćavar (od 76. Špoljarić), Mudražija (od 58. Bočkaj) - Hajradinović, Boban, Marić Trener: Zoran Zekić

Rijeka (4-2-3-1): Sluga - Raspopović, Župarić, Punčec, Mamić - Pavičić, Lončar - Kvržić, Gorgon (od 90+2. Grahovac), Heber (od 80. Acosty) Čolak (od 90+4. Escoval) Trener: Igor Bišćan

Sudac: Mario Zebec (Cestica)

Rijeka je zasluženo odnijela tri boda iz Gradskog vrta nakon što je održala pravu nogometnu lekciju domaćim igračima koji su apsolutno zakazali razočaravši malobrojnu publiku.

Osijek zapravo može biti zadovoljan što je doživio minimalan poraz, ponajprije zahvaljujući odličnom Malenici, iako susret za njih nije mogao bolje početi. Zekićevo iznenađenje u prvom sastavu Tomislav Šorša naplatio je svoju upornost isprativši do kraja dugu loptu Danijela Lončara i kada se činilo da će Mamić i Sluga to rutinski riješiti, Rijekin lijevi bočni neshvatljivo je prvo rukom pokazao gdje će odigrati i, kao da je Osijekov playmaker, poslužio Šoršu koji je prekrasnim lobom u svojoj 12. HNL sezoni zabio ukupno 12 gol.

Pokazat će se kasnije da je to zapravo bio i jedini način na koji su domaći u ovom susretu mogli poslati loptu u mrežu. Gosti su potom preuzeli igru i teren, a pred Malenicom se nižu problemi. Dobru situaciju u 18. minuti propustio je Kvržić, koji je bio neprecizan na ubačaj Raspopovića, tri minute poslije Malenica skida zicer Čolaku, a minutu nakon toga fantastično reagira na pokušaje prvo Hebera, pa Čolaka.

U 30. Heber glavom s pet metara puca preko gola. Ipak, dvije minute prije odmora gosti dolaze do zasluženog izjednačenja preko Čolaka nakon kornera. Rijeka je u svim segmentima bila bolja momčad, pogotovo u veznoj liniji gdje su njeni igrači „pojeli“ domaće, a u svakom trenutku se vidjelo da gosti znaju što žele i kako to postići. Bišćan očito radi sjajan posao, jer Osijeka tako ove sezone nitko nije „razbio“. Da je mogao Zekić bi u poluvremenu obavio barem pet izmjena.

Na kraju se loša igra slomila na slabom Pušiću kojega je zamijenio Kamenar, a kako bi zaustavio u prvom poluvremenu izvrsnog Kvržića, Zekić je zarotirao Šoršu i D. Lončara. No, ništa se nije promijenilo. Rijeka je i dalje dominirala, a Malenica spašavao dok je mogao, no u 54. nije mogao ništa protiv Ćavarove šeprtljavosti i Čolakove egzekucije. Zekić nakon toga uvodi i Bočkaja te mijenja formaciju u 3-5-2 što je koliko-toliko podiglo razinu igre domaćih, ali nedovoljno za konkretniji učinak pred Slugom.

Zadnjih 15 minuta Zekić je zaigrao do kraja otvoreno ubacivši i Josipa Špoljarića, najboljeg strijelca 2. HNL. Rijeka je, pak, svoju prigodu za konačni nokaut čekala iz kontri. Ipak, dvije minute prije kraja mogli su domaći do boda, ali je Marićev udarac glavom gotovo s crte izbio Stjepan Lončar.

Rezultati by SofaScore

OSIJEK - RIJEKA 1:2 (Šorša 8' / Čolak 43', 54')

OSIJEK: Malenica - Lončar, Gutieri, Šorša, Mudražija, Škorić, Pušić, Marić, Hjradinović, Ćavar, Boban

RIJEKA: Sluga - Raspopović, Župarić, Punčec, Mamić, Pavičić, Lončar, Kvržić, Gorgon, Heber, Čolak

------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - I druga zamjena kod Rijeke. Izašao je Gorgon, a ušao Grahovac.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Najbolja prilika Osječana u nastavku! Marić je uputio udarac glavom prema golu, Sluga je istrčao s vrata i ostavio prazan gol, a Lončar se požrtvovno vratio u šesnaesterac i izbacio loptu s gol-linije! Centimetri su dijelili Osječane od izjednačenja!

80' - Prvu zamjenu radi Bišćan tek u 80. minuti. Iz igre je izvadio Hebera, a priliku dobiva Acosty.

76' - Posljednja zamjena u momčadi Osijeka. Izašao je Ćavar, a ušao Špoljarić.

75' - Nema previše prigoda u nastavku, Osječani pokušavaju ugroziti vrata Rijeke, no igrači Igora Bišćana igraju 'koliko im treba'. Pao je tempo utakmice, Riječani igraju kao da su već spremili tri boda.

65' - Osječani prijete i pokušavaju izjednačiti, no zasad bez promjene rezultata u Gradskome vrtu.

58' - I drugu zamjenu radi Zekić. Izašao je Mudražija, a zamijenit će ga Petar Bočkaj.

56' - Nastavlja se dominacija Riječana! Sada je Heber bio u prilici, Malenica je prvi put na utakmici loše reagirao i nepotrebno istrčao s vrata, no Heberov udarac odlazi pored vratnice.

54' - GOOOL! Lončar je ubacio iz kornera, a Čolak se još jednom najbolje snašao i lijevom nogom pogodio suprotni kut za preokret Riječana u Gradskom vrtu!

53' - I opet prijete Riječani! Sada je Kvržić pucao glavom, a Malenica opet sjajno brani!

52' - Kakva prilika za Rijeku! Heber je pucao po golu, a lopta se od bloka odbila do Mamića koji je iz drugoga plana ubacuje i šutira, no lopta još jednom završava u bloku!

48' - Sjajna prilika za Riječane! Kvržić je fantastičnom loptom pronašao Čolaka u šesnaestercu, napadač Rijeke je pucao po golu, a Malenica još jednom sjajnom intervencijom spašava vrata Osijeka.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Jedna je promjena u momčadi Osijeka. U igri je Karlo Kamenar, a u svlačionici je ostao Domagoj Pušić.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Osječani su bolje ušli u susret, stvorili su visoki presing i takva igra je urodila plodom kada je u 8. minuti Šorša pogodio mrežu nakon nevjerojatne pogreške Petra Mamića. U nastavku su Riječani nametnuli svoju igru, igrači Igora Bišćana stvorili su nekoliko izglednih situacija, a dobru igru okrunili su pogotkom Antonija Čolaka u 43. minuti.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - GOOOL! Nakon jednoga kornera s lijeve strane Čolak je najviši u skoku i glavom sjajno pogađa suprotni kut pored nemoćnog Malenice.

40' - Prilika za Osijek. Hajradinović je izveo slobodan udarac s oko 25 metara, ali Sluga hvata taj pokušaj.

38' - U duelu su se ozlijedili Heber i Mudražija, obojica igrača ostala su ležati na travnjaku i ukazuje im se pomoć.

31' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Domagoj Pušić zbog prekršaja na Gorgonu.

30' - Heber je s pet metara pucao glavom po golu, ali loše je zahvatio loptu i udarac odlazi preko grede.

26' - Uzvraćaju i Osječani! Mudražija je neometan pucao s dvadesetak metara, ali lopta je išla ravno u Slugu i riječki vratar hvata taj udarac.

23' - Još jedna velika šansa za Rijeku! Heber se lijepo izborio za udarac i opalio s vrha šesnaesterca, Malenica brani taj pokušaj, Čolak natrčava na odbijanac i puca s dva-tri metra, a fenomenalni Malenica brani i taj zicer! Tri fantastične obrane osječkog vratara u samo dvije minute!

21' - Kakva šansa za Riječane! Lončar je prošao kroz obranu Osječana i sjajno uposlio Čolaka koji puca isprve, a Malenica fantastično u padu brani taj zicer!

18' - Prilika za Rijeku! Raspopović je probio po desnoj strani i ubacio za Kvržića čiji udarac iz voleja s desetak metara odlazi preko grede!

13' - Prilika za Osijek. Lončar je ubacio u šesnaesterac iz slobodnog udarca, no Riječani su uz manje poteškoće uspjeli raščistiti tu situaciju.

8' - GOOOL! Veliku pogrešku napravio je branič Rijeke Petar Mamić, uputio je preslabu loptu Slugi, a Šorša je izvrsno pratio to dodavanje, uzeo je loptu i poentirao za 1:0 na Gradskome vrtu!

5' - Zasad bez većih prilika u Osijeku, i dalje traje početno ispitivanje snaga. Osječani su krenuli ponešto konkretnije.

2' - Kohorta je izvrsno raspoložena, navijačke pjesme krenule su od samoga početka. Prema procjenama, na tribinama je oko 3500 gledatelja.

1' - Počela je utakmica na Gradskom vrtu!

------------------------------------------------------------------

14.55: Igrači su istrčali na osječki travnjak. Glavni sudac je Mario Zebec iz Varaždina. Sve je spremno za početak!

14.00: Objavljeni su službeni sastavi.

Linker
26. travanj 2024 10:19