Foto: Damir Krajac / CROPIX
NE NAZIRE SE KRAJ

POZNATO JE KADA BJELICA DOLAZI NA RAZGOVOR U MAKSIMIR Igrači će se definitivno morati nečega odreći, a neki bi trajno mogli ostati bez 2/3 primanja

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. travanj 2020. 14:10

Postaje to sad već trakavica, razvukla se priča oko smanjenja ugovora u Maksimiru, čak i sad kad su počeli razgovori Uprave i igrača, dogovora još nema. A kad se već pregovara, trebali bi i jedni i drugi biti spremni na kompromis.

Iz vanjskog kuta sve izgleda jednostavno. Ponovimo, Dinamo je odlučio smanjiti ugovore tako da idućih šest mjeseci igrači dobiju samo trećinu primanja, drugu trećinu klub bi im isplatio najkasnije šest mjeseci nakon prve službene utakmice poslije korona-krize, dok bi se trajno odrekli “samo” jedne trećine ugovora/plaća.

Igračima se u startu nije svidjela ideja o te dvije trećine i šest mjeseci ustega, ali ih je najviše mučilo što pod kresanje primanja potpada i prva ugovorna rata, za prva tri mjeseca ove godine, a koju su već odradili i zaradili ovog proljeća u HNL-u. Sve se to nadovezalo na Dinamov kiks u komunikaciji, igrači su osjetili da je odluka nametnuta a da ih nitko nije konzultirao, došla je potom i loša situacija s Bjelicom i njegovim pomoćnicima, čime je dodatno zapaljena iskra nepovjerenja između svlačionice i kluba.

Zagreb, 070120.
Maksimir.
Okupljanje i pocetak zimskih priprema GNK Dinama.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Različite pozicije

No, sad kad su razgovori počeli, kad su svi svjesni da sve mora završiti dogovorom, onda je jasno da obje strane trebaju u nečemu popustiti. Primjerice, logično je da klub isplati igračima tu prvu ovogodišnju ratu, ona ne bi trebala biti upitna. Ali, i igrači bi onda mogli prihvatiti klupsku ponudu o smanjenju ugovora, za dvije trećine idućih šest mjeseci, s time da jednu trećinu dobiju naknadno. Odrekli bi se jedne trećine.

Međutim, tu nastaje problem s onim igračima koji šest mjeseci nakon prve utakmice neće biti u Maksimiru ili sami očekuju da neće više igrati za Dinamo, pa bi oni, zapravo, trajno izgubili dvije trećine primanja. No, takvih je ipak manje od onih koji bi trebali ostati, koji imaju dulje ugovore i koji su u svim planovima maksimirske struke. Nisu svi igrači u istoj poziciji pa to stvara dodatne poteškoće u pregovorima, iako, ovako sa strane, ne izgleda da je teško doći do dogovora. Malo uzde otpuste jedni, malo drugi i opet je mir.

Pogotovo sada kad je jasno da će se igrači morati nečega odreći, uostalom i sami pristaju na to, te kad je očito da su razgovori o sudbini trenera Bjelice nevezani za njihovu priču. Valjda će idući donijeti pomak u smjeru kompromisa, svima je u interesu.

A što se tiče Bjelice, kao što smo već pisali, kontakti između kluba i njega, ali bez konačnog dogovora, traju već neko vrijeme. Dogovoreno je i da još uvijek aktualni Dinamov trener dođe u Maksimir na razgovor uživo, termin je u tjednu iza Uskrsa, po sadašnjem planu 16. travnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:27