Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
'DOBIT ĆEMO HAJDUK 2:0'

PREKALJENI STRUČNJAK OŠINUO DINAMOVOG FANTAZISTA 'Ni slučajno nije opravdao svoj povratak ni status koji je dobio, zašto je uopće došao?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2017. 23:02

Što nam Sammir ima za kazati prije derbija s Hajdukom? Protiv Osijeka je, kao i Dinamo, bio jako dobar, a onda je u sudaru s Rijekom i Lokomotivom uslijedio pad... Gdje je problem?

- Vidi se, osciliramo! Ali ne radi se samo o ove tri utakmice koje ste spomenuli. Od kada sam se vratio u Dinamo, malo igramo dobro, malo loše...

Protočnije i efikasnije

To vidimo, ali zašto?

- Ne znam što se događa. Jednostavno je tako. Moramo pronaći razlog tome. I to pod hitno. Sad je na programu najbitniji dio sezone u kojem moramo biti pravi, najbolji mogući. Moramo pobjeđivati, samo pobjeđivati, jer nama remiji ništa ne znače, s njima ne možemo sustići Rijeku.

Idemo malo o vama. Protiv Osijeka ste bili najbolji igrač Dinama, onda niste bili dobri u derbiju na Rujevici, a niti u Ulici pjesnika. Znači i vi oscilirate? Što mislite, jest li ispunili očekivanja?

- Ne možete samo mene analizirati! Pa ne igram ja sam! Treba mi pomoć od suigrača. Ne mogu ja biti dobar ili najbolji, ako su ostali lošiji. I obrnuto, ne mogu oni biti super ako sam ja loš, ako ne pridonosim. Naglasak uvijek mora biti na momčadi, moramo imati momčadsku igru kako bi to sve izgledalo bolje.

Dojma smo da vi i ostali imate previše dodira s loptom, da ona putuje sporo, da ne igrate od prve ili barem “na drugu”?

- Slažem se s vama... Igrao sam vani, naravno da je najbolje kad lopta putuje brzo, tako se igra bolji nogomet. Ali u momčadi uglavnom imamo mlade momke, nadam se da ćemo uskoro igrati brži, protočniji, efikasniji nogomet.

Pred maksimirskom vratima je derbi s Hajdukom. Što možemo očekivati od Dinama?

- Pobjedu!

Optimist ste, znači, bez obzira na probleme koje imate u igri?

- Jesam. Iskreno, nisam gledao Hajduk, pa sad baš i ne mogu govoriti previše o njima. Ali oni su četvrti na ljestvici, zaostaju ogroman broj bodova za nama. Dakle, nije teško zaključiti da smo mi bolji, jači, kvalitetniji. Igramo u Maksimiru, moramo dobiti, sve ostalo bi bilo jako loše. Rijeku moramo pratiti, jer svaki izgubljeni bod može biti koban. Dok smo im za petama, Riječani neće lako disati, stalno će se okretati i gledati gdje smo mi. Ako zastanemo, ako se odvoje još više, onda će im biti lakše igrati, neće biti pod stresom, bit će opušteniji i lakše će ulaziti u svaku utakmicu, s više samopouzdanja. Zato nam je svaka utakmica presudna, pa tako i ova s Hajdukom. Nema nam druge nego pobijediti Splićane.

Priča nam Sammir da je tjelesno posve spreman te da tu temu više i ne trebamo obrađivati. Govori da tu uopće ne leži nikakav problem, da se to vidi i na treninzima, da smo to, uostalom, mogli vidjeti, naročito protiv Osijeka. Jer drži, ako je tada pokazao tjelesnu spremnost, sad je još spremniji. Možemo li ga onda opet očekivati u raskošnom izdanju protiv Majstora s mora?

- Ha, čudno je pričati o sebi. Prije Rijeke sam vam kazao da osjećam kako bih mogao biti super, da se odlično osjećam, da od sebe očekujem najbolju partiju. Vidjeli ste da nije bilo tako. Ponovit ću ono što sam vam kazao, ništa se u subotu neće odlučivati individualno. Dobro, možda, kako se to obično zna dogoditi u nogometu, odluči neki majstorski potez poput onog Soudanija na Rujevici, ali svi ćemo morati biti na visokoj razini ako želimo dobiti Hajduk. Bez obzira što smo kvalitetniji.

Ne volim seciranja

Vratio se na tu najbolju Dinamovu utakmicu sezone protiv Osijeka...

- Ne vraćam se bez razloga na tu utakmicu. Tada smo svi igrali dobro, pa je i meni bilo lakše. Vidim da sam u medijima bio proglašen za igrača utakmice, ali to ne bi bilo moguće da moji suigrači nisu bili dobri. Da jednom za svagda zaključimo tu priču. Vratio sam se u Dinamo da momčad bude bolja, da osvojimo naslov. No, ne volim da me se posebno secira, da me se izdvaja iz momčadi, što vidim da se čini. Mogu doći do izražaja samo ako cijela momčad igra dobro, nisam otok na travnjaku. Ako budemo na razini na kakvoj ova momčad mora biti, onda ću svakako opravdati svoj povratak u Dinamo!

Na kraju smo Sammira priupitali za prognozu subotnjeg El Croatica...

- Moja prognoza glasi 2:0 za Dinamo! Naši navijači će se veseliti, nadam se dobro ispunjenom Maksimiru, velikoj podršci, sad nam itekako treba glas naših navijača.

-----------------------------------------------------------------------------------

ANKETA: Što o Sammirovoj formi misle stručnjaci?

Ilija Lončarević

Pitanje je li Sammir ispunio očekivanja nije niti zaslužilo nekakvu anketu. Ni slučajno nije opravdao svoj povratak ni status koji je dobio. Držim da Sammir bez argumenata ima ovu poziciju i status u momčadi. Naravno, nije moja stvar, nego stvar Dinama, ali postavljam pitanje - zašto je uopće došao? Politika Dinama, koji ima hrpu kvalitetnih igrača počevši s Ćorićem, a kojeg treba napraviti pravim igračem, ne trpi dovođenje Sammira. Zaista ne vidim razlog zašto su ga doveli. On je otežavajuću faktor što se tiče momčadi. Držim da svaki trener ima poštene namjere napraviti što bolju momčad. U ovom trenutku mislim da su treneru Petevu ruke poprilično vezane kad se radi o Sammiru. Jer on očito mora igrati kad je već doveden, a držim da to neće biti dobro, jer on ne pokazuje ono za što je vraćen, nije napravio ništa na organizaciji igre, što mu je bio primarni zadatak.

Igor Cvitanović

Sammir do sada nije ispunio očekivanja nakon što se vratio u Maksimir. Po meni nije odigrao ni jednu upečatljivu partiju, osim donekle one s Osijekom na domaćem terenu. Jednostavno, nije donio Dinamu ono što mu je trebalo. Sammir ima individualnu kvalitetu, međutim, nije je uspio nametnuti u organizaciji igre koja je Modrima toliko neophodna. Očekivalo se da će Sammir povezati redove, ali to se kako vidimo nije dogodilo. Ima previše loptu u nogama i sporo je se rješava. Od njega se tražilo i očekivalo da pridonese asistencijama i zadnjim pasovima, ali to ja nisam vidio. Također, postigao je samo dva pogotka, od toga je jedan od njih bio sretan događaj. U najvažnijoj utakmici s Rijekom na Rujevici nije bio dobar, ali generalno gledajući, uopće nije bio onakav kakav je trebao biti. Kad u momčadi imaš takvog igrača, onda od njega očekuješ mnogo, a on je dao - malo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:41