Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
HRVATSKI KLUBOVI U EUROPI

EVO KAKAV PUT ČEKA HRVATSKOG PRVAKA NAKON ŽDRIJEBA U NYONU Dinamo možda nositelj tek u 3. pretkolu elitnog natjecanja, a Rijeka - baš nikako

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. travanj 2017. 01:04

Rijeka po drugi put ili Dinamo po 18. put? Već sljedećeg mjeseca saznat ćemo tko će u sljedećoj sezoni predstavljati Hrvatsku u elitnom europskom klupskom natjecanju, odnosno barem njenim kvalifikacijama. Zagrebačka momčad dosad se šest puta probila do skupina Lige prvaka, riječka je pak u svom jedinom pokušaju 1999. godine ispala već na startu u drugom kvalifikacijskom krugu od beogradskog Partizana.

Razlika u koeficijentima

Zasad se zna da prvak Hrvatske ide u 2. pretkolo LP za kojeg će ždrijeb biti održan 19. lipnja u Nyonu. Utakmice prvog pretkola igraju se već 27/28. lipnja i 4/5. srpnja, a nakon toga u vatru će i hrvatski prvak. Prve utakmice 2. pretkola igraju se 11. i 12. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije. Već nakon prvih dvoboja Rijeka ili Dinamo saznat će svoje eventualne suparnike u sljedećoj kvalifikacijskoj rundi, jer je ždrijeb 3. pretkola zakazan za 14. srpnja. U svakom slučaju, u 2. pretkolu hrvatski će prvak imati ulogu nositelja.

Dinamov je koeficijent 26.050 i od klubova koji su zasad već osigurali naslov prvaka u svojim državama, bolji su samo škotski Celtic i bjeloruski BATE Borisov. Budući da su u ovoj rundi ukupno 34 kluba, Modri će definitivno biti u ulozi jednog od nositelja. Rijekin koeficijent je dosta manji i iznosi 15.550 pa su od nje zasad bolji i švedski Malmö te kazahstanska Astana, no ni za Riječane po pitanju 2. pretkola nema problema. I oni bi u ovoj fazi natjecanja imali zagarantiranu ulogu nositelja. U trećoj kvalifikacijskoj rundi situacija je nešto kompliciranija...

Rijeka, 080417.
Stadion Rujevica.
27.kolo HNL.
Utakmica Rijeka - Dinamo.
Na fotografiji: Vesovic, Sammir, Soudani.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Uz 17 pobjednika iz 2. pretkola, u trećem im se priključuju i prvaci Češke, Grčke i Rumunjske. Brojna prvenstva još nisu riješena, tako da zasad možemo samo kalkulirati. Uzmemo li najlošiju opciju za hrvatske klubove, što znači da će prvaci država biti klubovi s najboljim europskim koeficijentom, situacija je puno bolja za Dinamo nego za Rijeku. U najgorem mogućem slučaju Modri će biti na 11. mjestu od klubova u ždrijebu, što znači da barem jedan od klubova s velikim koeficijentom nikako ne smije biti prvak svoje države. Samo su tri realne šanse da se to dogodi; u Češkoj Slavia Prag može dostići Viktoriju Plzen, u Rumunjskoj Viitorul vodi borbu za naslov sa Steauom, dok je u Poljskoj Jagiellonia Bialystok u bodovnoj prednosti pred Legijom iz Varšave.

Daleko od vrha

Dinamo ima bolji koeficijent od Slavije, Viitorula i Jagiellonije, tako da bi uspjeh jednog od ta tri kluba bio pravi bingo za Dinamo. Naravno, zagrebačka momčad teži posao ima u vlastitom prvenstvu, prvo po 11. put zaredom mora obraniti naslov najbolje u Hrvatskoj.

U Srbiji je Crvena zvezda u velikoj prednosti nad Partizanom, kao i Hapoel Be’er Sheva nad Maccabi Tel Avivom u Izraelu, a zadrže li prednost, značit će to i Rijekin pomak na ljestvici. I Slavia, Viitorul i Jagiellonija također su lošije rangirani od Rijeke, no u najboljem slučaju Riječani u ždrijebu 3. pretkola mogu doći do 13. pozicije. Dakle, nositelji sigurno neće biti.

Priželjkuju pomor

Nakon što, nadamo se, Rijeka i Dinamo odrade svoje utakmice 3. pretkola 25/26. srpnja i 1/2. kolovoza, 4. kolovoza naći će se u ždrijebu play-off runde, posljednjeg kvalifikacijskog kola za plasman u Ligu prvaka. Deset klubova, pet nositelja i pet nenositelja bit će u bubnju. Bude li Rijeka u ždrijebu, gotovo je nemoguće da će biti među nositeljima za utakmice koje se igraju 15/16. i 22/23. kolovoza. Dinamo bi možda mogao, no i njegove su nade tanke, trebao bi se prije tog 4. kolovoza dogoditi pravi pomor favorita.

Linker
03. svibanj 2024 01:22