Matija Djanjesic / CROPIX
POBJEDA BIJELIH

RIJEKA SAČUVALA RUJEVICU ZA VELIKE BORBE NA PROLJEĆE: Bijeli će sigurno prenoćiti kao jesenski doprvak, hoće li to već sutra i proslaviti?

Nogometaši Rijeke protiv Varaždina su se oprostili od Rujevice kada je riječ o jesenskome dijelu sezone HNL-a. Nogometaši Simona Rožmana slavili su s 3:1, pobjedu su donijeli Acosty i dvama pogocima Čolak, a poraz je za Varaždince ublažio Dejan Glavica iz jedanaesterca. Ako Hajduk u nedjelju ne uspije pobijediti Istru 1961, Rijeka će Božić dočekati na drugome mjestu, dok je Varaždinu preostalo začelje ljestvice.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. prosinac 2019. 16:47

RIJEKA - VARAŽDIN 3:1 (Acosty 11', Čolak 47', 90'+1' / Glavica 83' p.)

RIJEKA (4-2-3-1): Pandur - Tomečak, Župarić (od 90' Velkovski), Escoval, Smolčić - Capan (od 76' Lončar), Pavičić - Acosty (od 63' Murić), Andrijašević, Gorgon - Čolak

Trener: Simon Rožman

VARAŽDIN (3-5-2): Nevistić - Adžić, Senić, Prce - Tkalčić, Roca, Kolarić, Štefulj, Miličević (od 61' Mehdikhani) - Posavec (od 46' Glavica), Benko (od 78' L. Vuk)

Trener: Luka Bonačić

RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja 3.865. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb)

Nogometaši Rijeke pobijedili su Varaždin (3:1) na oproštaju od Rujevice za ovu godinu i četvrtim uzastopnim trijumfom vratili se na drugo mjesto. Tu će ostati najmanje do nedjelje poslijepodne kada Hajduk dočekuje Istru 1961, ali imat će priliku titulu viceprvaka jeseni uzeti u srijedu na Maksimiru.

Rijeka će u srijedu morati odigrati na puno višoj razini ako želi do bod(ov)a u Zagrebu jer iako je prilično lagano došla do nova tri boda na trenutke je zapinjalo u napadačkoj tranziciji. Rijeka je tako prvi put nakon godinu dana spojila četiri uzastopne pobjede u HNL-u i učvrstila svoje mjesto u samom vrhu ljestvice zahvaljujući sjajnoj reakciji momčadi nakon onog teškog poraza od Dinama na Rujevici.

Simon Rožman mogao je ipak računati na kapetana Alexandera Gorgona, ali se na zagrijavanju uoči utakmice ozlijedio vratar Andrej Prskalo pa je na gol morao 19-godišnji debitant Ivor Pandur kojem su ovo bile prve prvoligaške minute. Trener Bijelih na klupi je ostavio i Murića te na desnoj strani dao prednost Acostyju što se pokazalo sjajnim potezom, baš kao i odluka da Tibora Halilovića zamjeni Domagoj Pavičić.

Već u drugom poluvremenu utakmice protiv Istre 1961 veznjak Rijeke je pokazao naznake forme iz prošle jeseni kada je igrao možda i najbolji nogomet otkako je došao u Rijeku, pa sada protiv Varaždina sve dignuo na jednu još malo višu razinu. Pavičić se od samog početka prometnuo u glavnu figuru Rijekine igre te posebno aktivno sudjelovao u fazi napada. Jedna njegov klasični dribling na mjestu i precizan ubačaj za Maxwella Acostyja već u 11. minuti su donijeli prednost Riječanima koji su, takav je ostao dojam, igrali baš onoliko koliko je trebalo.

Visoki pritisak na zadnju liniju gostiju trebalo je spriječiti da se Varaždin nametne kroz posjed, a brza tranzicija po osvojenoj lopti donijeti poneki izlazak pred Nevistića. I nije to djelovalo loše, ali nije bilo ni one siline koja bi slomila suparnika koji se na trenutke nudio.

Smolčić (14'), Acosty (41') i Gorgon (45') bili su u obećavajućim situacijama, dok je s druge strane Rijeka tek jednom dozvolila da se ozbiljnije ugrozi Pandura.

Luka Bonačić je postavio momčad u skladu sa svojim mogućnostima zbog brojnih izostanaka, s primarnom idejom da zatvori Acostyja i Gorgona na bokovima, vjerojatno ne računavši na inspirativno poslijepodne Domagoja Pavičića.

Rijeka je priču oko pobjednika zaključila u drugoj minuti nastavka kada je Acosty spustio za Čolaka jednu dugu loptu Escovala, a napadač Rijeke pogotkom za 2:0 naplatio silnu količinu truda kojeg je ulagao na posljednjim utakmicama ali nije bio strijelac. Drugim pogotkom Rijeke utakmica je još više ušla u jednosmjernu ulicu, jedan slobodni udarac Benka i efektna parada Pandura kao nagovještaj velikog vratarskog potencijala kojeg nosi, bili su praktički sve što su gosti pokazali. Nije ni Rijeka forsirala, nešto snage se i prištedjelo za srijedu i gostovanje na Maksimiru jer pobjeda nije bila upitna čak ni u onih osam minuta između pogotka Glavice iz jedanaesterca i Čolakove potvrde pobjede s konačnih 3:1.

RIJEKA - VARAŽDIN 3:1 (Acosty 11', Čolak 47', 90'+1' / Glavica 83' p.)

RIJEKA: Pandur - Tomečak, Escoval, Župarić, Smolčić - Capan, Pavičić - Gorgon, Andrijašević, Acosty - Čolak

VARAŽDIN: Nevistić - Tkalčić, Adžić, Senić, Prce - Kolarić, Roca - Štefulj, Posavec, Težak - Benko

--------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - GOOOL! Dugačku loptu poslao je Pandur, nakon duplog pasa Andrijaševića i Čolaka pucao je riječki veznjak - Nevistić je taj udarac obranio, ali nije mogao ništa protiv odbijanca na koji je naletio Čolak i postigao svoj drugi pogodak u ovome slavlju Riječana...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

83' - GOOOL! Siguran realizator je Dejan Glavica - lopta u jednu, Pandur u drugu stranu.

82' - JEDANAESTERAC ZA VARAŽDIN! Pavičić je strušio Mehdikhanija na dva-tri metra od glavnoga suca koji je ekspresno pokazao na bijelu točku!

78' - Posljednji put mijenja Bonačić. Umjesto Leona Benka u igri je Leonard Vuk.

- Službeni spiker objavio je da je na stadionu 3 865 gledatelja.

76' - Druga izmjena kod Rijeke. Izlazi Luka Capan, mijenja ga Stjepan Lončar.

74' - I još jednom opasno prijeti Benko iz slobodnjaka, no ovog puta lopta je završila na tribinama...

Rijeka, 121219.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Varazdin, 1. HT HNL, 19. kolo.
Na fotografiji: Acosty Maxwell Boadu.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

64' - Šansa za Rijeku! Čolak je pronašao Andrijaševića na drugoj vratnici čiji udarac iz blizine sjajno brani Nevistić!

63' - Reagira sada i Rožman. Iz igre je izvadio Acostyja, ući će Robert Murić.

60' - Druga promjena kod Varaždinaca. Umjesto Miličevića u igri je Mehdikhani.

50' - Izvrsna obrana 19-godišnjeg Ivora Pandura! Leon Benko je zaprijetio iz slobodnjaka s oko 25 metara, a mladi vratar na golu Riječana istaknuo se lijepom paradom!

Rijeka, 121219.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Varazdin, 1. HT HNL, 19. kolo.
Na fotografiji: Antonio Mirko Colak.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

47' - GOOOL! Acosty je jednu 'svijeću' prebacio do Čolaka, a riječki se napadač sjajno zagradio i zatim poentirao iz blizine za povećanje vodstva... Rijeka vodi 2:0!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Jednu je promjenu napravio Luka Bonačić, u svlačionici je ostavio Posavca, zamijenit će ga Dejan Glavica.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

37' - Prvi udarac Varaždina na gol! Tkalčić je opalio s ruba šesnaesterca iz voleja, nije to uopće bio bezopasan pokušaj, no Pandur je to uspješno ukrotio.

29' - Pavičić još jednom prijeti, no ovog puta je Adžić uspio njegovu povratnu loptu izbaciti izvan šesnaesterca... prethodno je Miličević napravio prekršaj na Acostyju i opravdano dobio žuti karton.

19' - Varaždinci na streljani! Rijeka je nakon kratkog i neuspješnog napada gostiju realizirala brzu kontru, Pavičić je pokušao pronaći Gorgona, ali kapetanu Bijelih za centimetar je pobjegao taj ubačaj...

Rijeka, 121219.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Varazdin, 1. HT HNL, 19. kolo.
Na fotografiji: Acosty Maxwell Boadu, slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

11' - GOOOL! Pavičić je ubacio u peterac, a robusni Acosty je nadskočio Miličevića i udarcem glavom od grede lopta se zakotrljala u mrežu... Riječani na Rujevici vode 1:0!

1' - Počela je utakmica u Rijeci. Glavni sudac je Ivan Vučković iz Zagreba.

--------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:25