Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
KLUBOVIMA VIŠE NOVCA

SAVEZ PRODAJE HNL I REPREZENTACIJU! VEĆ JE POSLAN POZIV ZA POČETAK PREGOVORA Neki smatraju kako ništa nije slučajnost! HNS ima asa u rukavu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2020. 13:45

Ima li šanse da hrvatski klubovi konačno dobiju veći novac od televizijskih prava? Prema aktualnom ugovoru s tvrtkom VOX-nogomet koji vrijedi do 2022. godine deset prvoligaša dijeli 12 milijuna kuna, prvaku ide nešto iznad 20 posto, novom u ligi, što je sada Varaždin tek 440.000 kuna, a još tri milijuna mogu namaknuti svi zajedno na ime bonusa. To je skupno dva milijuna eura, u odnosu na bilo koju imalo ozbiljniju ligu, a HNL ovog časa ima 15. rejting u Europi, zvuči kao pripomoć za sirotinju.

HNS je, međutim, ovog ponedjeljka objavio međunarodni poziv tvrtkama i agencijama za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i svih povezanih medijskih prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS. Radi se o razdoblju od sedam godina, od početka natjecateljske sezone 2022./23. do završetka 2028./29. uz mogućnost dostave ponude na dodatne tri natjecateljske sezone. Rok za predaju ponuda za pregovore traje do 11. svibnja 2020. godine.

Neki iz Saveza uvjeravaju da tako rana objava natječaja nije slučajna, navodno imaju asa u rukavu, međunarodnu kompaniju koja je spremna dati osjetno veći novac. Klubovi 1. HNL se nadaju da će cifra koja njima pripada biti pomnožena minimalno s tri. Pa vidjet ćemo...

I UEFA je najavljivala otkupa TV prava u državama gdje se sada vrte skromne svote, međutim ovaj poziv nema veze s time. Lani je Damir Mišković, dopredsjednik HNS-a, zagovarao da se TV prava prodaju jednoj talijanskoj agenciji. Brzo će 11. svibnja, tko će se sada javiti? Koga to imaju u vidu? Hoće li im se ispuniti očekivanja? Pitanje je i na kojoj televiziji bismo tada gledali HNL. Čak se šuška, iako ne znamo koliko je to realno, da se raskine ugovor s aktualnim vlasnikom TV prava i da novi, koji će biti odabran, preuzme i prije 2022. godine. Klubovi nasušno trebaju novac i nadaju se da će svoj proizvod bolje unovčiti, a HNS ne prodaje samo HNL nego i A reprezentaciju. Sve u paketu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Sedam kamera

Radi se o susretima Prve HNL koje obvezno moraju biti u prijenosu sa najmanje sedam kamera i u HD produkciji, o utakmicama Druge HNL, od čega najmanje jedna po kolu mora ići uživo, o Hrvatskom kupu, Superkupu, Prvoj ligi za žene gdje se igra 56 utakmica i doigravanje, a HNS traži da ih barem pet mora biti u prijenosu tijekom sezone, usto finale Kupa za žene mora također ići uživo kao i finala Kupa za pionire, juniore i kadete. U toj priči su i utakmice Vatrenih kojima je HNS organizator, revijalni i memorijalni ogledi, druge nacionalne vrste, ali i futsal liga s minimalno 18 prijenosa kroz sezonu i kompletnom play-offom uživo te završnicom Kupa, kao finalom Kupa u futsalu za žene. Pa i da tko bude odabran, mora minimalno prenositi deset pripremnih susreta klubova.

Ujedno su dostupni i naslovno sponzorstvo lige, sponzorstvo sudaca pa po novom i VAR sobe.

U ponudi treba biti fiksna naknada za svaku godinu, te omjer varijabilne naknade koje će se obračunavati kasnije. Radi se o svim pravima, od televizijskih do internetskih, a i modela koji će se tek pojaviti u tom razdoblju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:11