Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
RIJEČ JUNAKA

SPASIO BIJELE U KUPU PROTIV ŠIBENIKA, PA UKAZAO NA PROBLEM U HAJDUKU 'I najbolji na svijetu odigraju loše, ali ne oznojit bili dres je sramota'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 03. studeni 2018. 13:22

Znaš li što si radio prije godinu dana? - dočekali smo Stanka Jurića neočekivanim pitanjem.

- Isto šta i sada. Igra balun - opalio je veznjak Hajduka bez puno taktiziranja, kao u pretposljednjoj minuti drugog produžetka na Šubićevcu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Točan odgovor, ali samo polovičan. Igra si balun, ali i dao intervju za Slobodnu Dalmaciju – iznenadili smo 22-godišnjeg Jurića, tadašnjeg kapetana drugoligaša Dugopolja, i izvukli mu osmijeh na lice.

A sjećaš li se pred koju je to utakmicu bilo? - uzvratili smo i potpitanjem.

- S Hajdukom II? - gađao je, ali bio je ipak precizniji u srijedu u kupu protiv Šibenika kada je poslije velike drame golom u 119. minuti donio prolazak u četvrtfinale.

- Gorice! Ono kada je bilo 1:1. Uf, nezgodna Gorica – prisjetio se Jurić.

Uvijek nezgodna. Dugopolje i Gorica tada su se borili za vrh tablice, za plasman u prvu ligu. Godinu dana kasnije Gorica je hit Prve HNL.

Život piše romane, nogomet pogotovo. Prošle godine u ovo vrijeme Jurić se s Dugopoljem protiv Gorice borio za Prvu HNL. Godinu kasnije ispunio mu se san, zaigrao je za Hajduk. Zabijao je i neke važne golove u najdražem dresu, ali Jurićeva priča nije bajka. Sada njegov sedmoplasirani Hajduk ide u goste četvrtoplasiranoj Gorici u situaciji kada im novi prvoligaš na posljednjem mjestu koje vodi u Europu (ako pobjednik kupa bude među tri) bježi čak deset bodova!

Štošta se u tvom životu promijenilo u tih godinu dana?

- Bilo je svega, ali ne razmišljam puno o tome, samo udaram naprijed, “kopam” put gore – rekao je junak Hajdukove pobjede nad Šibenikom, povratnik u prvih 11 te najbolji od “bijelih” u ligaškom remiju s Rijekom tri dana ranije.

I uvijek ti se na tom putu nekako nađe Gorica?

- Nikad nije bilo lako igrati protiv njih. Prva utakmica protiv njih ove sezone kada smo na Poljudu izgubili 0:2, kada sam ušao s klupe, bila mi je najgora u životu. Ma, svakome od nas. Loše smo igrali, loš je bio teren... Gore se sad moramo “potuć” i dobit. Ovo nam je idealna prilika, pobijediti Goricu u gostima.

Za plasman u Europu kroz prvenstvo treba hvatati momčadi s vrha, slaviti u nedjelju u Velikoj Gorici?

- Sve je dobro, atmosfera, trener... Ne znam što nam je kočnica da ne proigramo bolje. Doduše, ozlijedio se Hamza, to nam je hendikep. Međutim, nema nikakvog alibija.

Sibenik, 311018.
Stadion Subicevac
Nogometna utakmica 1/8 Hrvatskog kupa izmedju HNK Sibenik - HNK Hajduk
Na fotografiji:  Stanko Juric daje pobjednicki gol i slavi
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX

Serija Gorice od pet uzastopnih gostujućih pobjeda startala je baš u Splitu?

- Stanu iza u blok, pa su opasni iz kontri i polukontri.

Kako zaustaviti najboljeg strijelca lige Poljaka Lukasza Zwolinskog?
- Trpa, trpa, ali mislim da su još nezgodniji Atiemwen i Miya. Oni izvuku kontru hitrinom. Morat ćemo na to pripaziti. No, mislim da je sve na nama. Ako mi odigramo kako treba, kao protiv Rijeke, neće biti straha.

U zadnja dva susreta protiv Rijeke (1:1) i Šibenika (1:2), Hajduk nije briljirao, ali je odigrao mnogo čvršće, agresivnije i stvarao je mnogo više prilika nego dosad? Upravo od tvog povratka u početnu postavu?

- Protiv Rijeke smo odmah po izgubljenoj lopti išli u presing i vraćanje posjeda. Igrače Rijeke je to ubijalo. Vidio sam Čanađiju kako teško diše, bio je “mrtav”. Tako trebamo igrati i protiv Gorice, pa će ili biti faul ili naš balun. Moramo odmah napadati, igrati presing, to je presudno – smatra Jurić.

Iza tebe je profesionalno godina za pamćenje, ali tvoja hajdučka priča kao da nije mogla startati u lošijem klupskom trenutku?

- To mi svi kažu, ali možemo se mi izvući iz ovoga. Ipak smo mi Hajduk. Sramota je što smo sedmi. Mislim da dosta igrača nije svjesno u kojem klubu igra. Da se borimo za prvo mjesto bio bih ponosan na svoju proteklu godinu, na to što me ljudi bodre na ulici. A ovako volio bih proći ulicom da me nitko ne vidi. Sramim se naših rezultata. Zadovoljan sam time što sam napravio, ali ne mogu se veseliti kad smo sedmi. Ma, ne bih se mogao veseliti ni da sam zabio 50 golova. Trebamo izvući polusezonu do kraja, pa se konsolidirati, vidjeti gdje smo griješili i krenuti iznova.

I trener Vulić je spominjao kako momčadi nedostaje “hajdučke krvi”. Je li ju na neki način dijelom dobio i s tobom?

- Jest. Može se uvijek loše odigrati, ali ne smije se dogoditi da se nisi zapuhao na utakmici. Treba gorit sve. I najbolji na svijetu odigraju loše, ali ne oznojit bili dres je sramota.

OVDJE PROČITAJTE OPŠIRNIJE

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:29