RNK SPLIT - HAJDUK 1-0

Split u finalu! Gol Cikalleshija zapečatio novu Hajdukovu sezonu bez trofeja!

Zanimljivo je Vučevićevo očitovanje o Zoranu Vuliću: - Koliko ga cijenim, ponovit ću što sam već rekao, Vuliću je mjesto kod nas. Uostalom, ja sam mu to i nudio
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. travanj 2015. 14:59

RNK Split je ostvario povijesni, najveći uspjeh u klupskoj povijesti plasmanom u finale Kupa nakon što je u dvije utakmice nadmašio gradskog rivala Hajduka! U dvoboju dva izjednačena suparnika pobijedio je sretniji i spretniji, presudio je bijeg Dražena Bagarića i pad u sendviču između Gorana Milovića i Gorana Jozinovića (spominje se i ruka Milovića). Uglavnom, Ivan Bebek je sudio jedanaesterac sa zadrškom, možda mu je i pomoćni sudac Miro Grgić nešto signalizirao, a Sokol Cikalleshi je sigurno s bijele točke pogodio u donji desni kut nemoćnog Grbića. Tako se u 43. minuti dogodio rasplet, Hajduk nije uspio odgovoriti na taj izazov i zaostatak, ništa konkretno nije stvoriti u drugom poluvremenu, nikakvu stopostotnu priliku. Samo tri slobodna udarca iz kojih su Kurbanov, Caktaš i Vlašić bili neprecizni, pa Zagorac nije morao intervenirati. Bila je to baš jalova inicijativa, bez glave i repa, bez ikakvog smisla tako da je sedma uzastopna utakmica bez pobjede (pet u prvenstvu i dvije u Kupu) logičan epilog.

Split ima pravo slaviti i slavit će, nema tu ništa sporno. Odigrao je mudru utakmicu, što se kaže na rezultat, a što je kompletna utakmica bila negledljiva i osiromašena kvalitetom, brzo će se zaboraviti. Zapravo, Split je to pospremio u arhivu čim je Bebek označio kraj. Tko će se zamarati igrom i dojmom u trenutku kad prvi put prolaziš u finale Kupa, kad znaš da ćeš se za mjesec dana boriti za trofej i biti ga u prilici osvojiti.

Vulić je bio spreman čekati iako je rekao da neće čuvati 0:0, Bagarić je bio čovjek koji je radio razliku, cijelo prvo poluvrijeme bježao je Jozinoviću i na kraju dočekao kiks Milovića. Ako je spretno pao, ako je navukao Bebeka, to mu kao napadaču jest u opisu posla. Splitu više nije trebalo, straha je barem malo nestalo, a vjerojatno je i nemoć Hajduka ojačala vjeru da će izdržati u nastavku. Za razliku od prvenstvenih utakmica sa Zadrom i Istrom 1961 kad nisu znali sačuvati 1:0, ovdje su pokazali da mogu. Treća – sreća! I rezultat za pamćenje u sezoni kad su bili i u play-offu za ulaz u skupinu Europske lige.

RNK SPLIT - HAJDUK 1-0 (Cikalleshi 43)

Sastavi:

Split: Zagorac – Radotić, Galović, Barbarić, Woon – Blagojević, Vidović – Bagarić, Rog, Roce – Cikalleshi

Hajduk: Grbić – Mikanović, Nižić, Milović, Jozinović – Caktaš, Juranović – Sušić, Vlašić, Gotal - Milevski

Prijenos uživo!

Kraj utakmice! Split je ušao u finale Kupa Hrvatske prvi puta u povijesti kluba!

88. minuta - Opet gužva pred golom Splita, opet bez udarca 'bijelih' koji bi mogao promijeniti tijek utakmice.

80. minuta - Hajduk očajnički pokušava doći do gola, bez uspjeha. Komplicirali su puno igrači 'bijelih' u kaznenom prostoru, ali do udarca na vrata Zagorca nije došlo.

74. minuta - Opet mijenja Vulić, izlazi Chung Woon, ulazi Rugaševič.

67. minuta - Dakle, u Hajduku nitko nije u stanju pogoditi okvir gola iz slobodnog udarca. Treći u nizu s dvadeset metera i kao kod prvog, lopta je otišla vioko iznad prečke.

65. minuta - Jozinović je ubacio s lijeve strane, ali loptu opet kupi Zagorac. Pokušavaju igrači bijelih stvoriti dobru priliku, ali obrana Splita se drži.

63. minuta - Izlazi Roce, ulazi Mršić za Split.

56. minuta - Gurbanov je pucao iz slobodnog udarca s dvadeset metara, spektakularno loše - loptu vjerojatno traže izvan Parka Mladeži. Minutu poslije ni Caktaš se nije proslavio kad je s dvadesetak metara gađao u živi zid.

48. minuta - Vidović je skoro postigao autogol! Pucao je netko od igrača bijelih u kaznenom prostoru, a Vidović je skrenuo malo pokraj vratnice. U nastavku akcije Milevskij šalje loptu glavom iznad prečke nakon ubačaja iz kuta.

47. minuta - Blagojević je prizemno pucao s dvadesetak metara, Grbić obranio!

Poluvrijeme: Pošteni rezultat nakon prvih 45 minuta, rekli bismo. Split se činio aktivnijom momčadi usprkos većem posjedu lopte Hajduka, te je, ajmo reći veće zalaganje kapitalizirao golom iz penala. S druge strane, najbolju šansu Hajduka propustio je Milevskij koji je zatresao vratnicu u 36. minuti.

45. minuta - Mikanović je nakon akcije Bijelih pucao u blok domaće obrane, a nakon kornera Ckataš je glavom pucao malo previsoko za izjednačenje!

43. minuta - GOOOOL!!! Cikalleshi pucao u jednu stranu, Grbić se bacio u drugu i to je vodstvo Splita!

42. minuta - Jedanaesterac za Split!!! Milović je srušio Bagarića u kaznenom prostoru!

36. minuta - Šansa, napokon! Maldi Vlašić prešao je dovojicu domaćih igrača u sprintu i dodao za Milevskog koji s 12 metara prizemnim udarcem trese bližu stativu golmana Zagorca!

35. minuta - Lijep je dan, tribine su na Praku mladeži ugodno popunjene, samo nogomet nedostaje...

30. minuta - Nakon gužve na rubu šesnaesterca odbila se lopta do Roga koji je traljavo napucava visoko u zrak, ni blizu golu Hajduka.

25. minuta - Ako već ne dominira terenom, Hajduk je neopsorno popularniji na tribinama gdje Torcida glasno navija za svoju momčad.

19. minuta - Konačno malo bolji pokušaj na utakmici. Cikalleshi je probio obranu Bijelih i s desetak metara, malo s lijeva, pucao pokraj vratnice gostiju.

17. minuta - Još jedna centaršut u kazneni prostor Splita prošao je bez konkretne prilike. Split igra kao da čuva rezultat iz prve utakmice, ali ni Hajduk ne odaje dojam pretjeranog zalaganja na terenu.

10. minuta - Prvih desetak minuta utakmice prošlo je bez ikakvih zanimljivosti... Sušić i Roce su tuki svaki po jednom, visoko iznad gola.

Utakmica je počela!

Linker
26. travanj 2024 16:26