Cropix
PREDSTAVLJENA BROŠURA

STRATEŠKI PLAN DAMIRA MIŠKOVIĆA ZA VRAĆANJE RIJEKE U SAMI VRH Budžet kluba se smanjuje, ali rezultatski ciljevi Rijeke ostaju na visokoj razini

RIJEKA Na Rujevici izdana brošura na 68 stranica kojom je obuhvaćeno prošlo petogodišnje razdoblje riječkog prvoligaša i ciljevi u sljedećim sezonama
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. listopad 2018. 10:46

Riječki prvoligaš emitirao je putem svojih komunikacijskih kanala dokument naziva “Rezultati poslovanja i strateški plan” kojim je obuhvaćeno prošlo petogodišnje razdoblje (2012.-2017.) i u kojem se, kako se navodi u kratkom uvodu koji potpisuje predsjednik Damir Mišković, osim osnovnih informacija o napretku kluba javnosti nudi i pogled na financijski aspekt poslovanja poduzeća u posljednjih nekoliko godina rada te strateški planovi za budućnost (2018.-2022.) kroz nekoliko segmenata među kojima su svakako najzanimljiviji ‘Strateški ciljevi organizacije’ i ‘Sportski segment s rezultatima’.

Zanimljiva brošura, u kojoj se nalazi i pregršt fotografija koje su obilježile (noviju) povijest riječkog prvoligaša, sastavljena je na 68 stranica i donosi čitav niz brojki koje koriste za interpretaciju puta riječkog prvoligaša u eri Mišković.

Naravno, najvažnija točka su strateški ciljevi HNK Rijeka u razdoblju 2018.-2022. gdje je, sasvim sigurno ne slučajno, na prvo mjesto stavljeno kontinuirano održavanje financijske stabilnosti poslovanja. Sam predsjednik Mišković više puta je istaknuo kako se ponosi činjenicom da je od Rijeke uspio napraviti klub koji je samoodrživ, na Rujevici se živi od onoga što se zaradi i s time pod ruku ide i najavljeno smanjivanje budžeta.

Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Sve je potkrijepljeno i brojkama iz dosadašnjih razdoblja od kojih je posebno zanimljivo ono od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. kada je Rijeka imala ukupne prihode nešto veće od 145 milijuna kuna, dok su rashodi dosezali 142 milijuna kuna. Najveći dio prihoda u tom periodu došao je kroz dva kanala, transfere igrača (58,5 milijuna kuna), odnosno UEFA-inih nagrada (57,7 milijuna kuna) pa je i potpuno jasno što će biti ključno da se Miškovićeva ideja o samoodrživosti zadrži i dalje.

Osam do 10 milijuna

- Prodaja igrača naša je realnost koja nas čeka i sljedeće sezone, a vjerojatno i svih onih koje potom dolaze. No, mi smo unatoč tome uspjeli složiti potentnu momčad u kojoj je puno odličnih igrača koji su većinom mladi, a opet s dosta iskustva - govorio je Mišković uoči početka sezone na ovim stranicama i najavio smanjivanje budžeta.

- Pokušat ćemo proračun što je prije moguće svesti na osam do deset milijuna eura. Ali uvijek ćemo imati momčad koja će se boriti za hrvatski vrh i za plasman u Europsku ligu. To je uvijek cilj i obveza, a očito ćemo morati raditi još bolje i pametnije da takvu momčad složimo s manje novca.

Opravdanost Miškovićeve najave, s ciljem zadržavanja samoodrživosti, može se iščitati u financijskom dijelu klupske brošure gdje se iščitava da su se 2017. godini samo troškovi prve momčadi, stožera i ostalih zavisnih troškova popeli do gotovo 65 milijuna kuna. Visoku stavku u rashodovnom dijelu predstavljaju i “ostali nerazvrstani troškovi” od 56 milijuna kuna u prošloj godini, pa je i jasno gdje Mišković traži kresanje budžeta.

Rijeka, 101018.
Stadion Rujevica, pomocno igraliste. 
Igor Biscan, novi trener HNK Rijeka, odradio prvi trening sa igracima.
Na fotografiji: Igor Biscan s igracima.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

Sponzori i oglašavanje

U financijskom dijelu brošure može se iščitati da Rijeka u posljednje dvije godine (2016., 2017.) nije prihodila ni lipe od inozemnih donacija, što se odnosni na onu priču da Social Sport nije ulagao u klub nakon što je ispunio ono čime se ugovorno obvezao 2012. godine, odnosno da je Rijeka u dvije godine kroz koje se protekla najuspješnija sezona u klupskoj povijesti od ulaznica i sponzora zaradila otprilike devet puta manji iznos nego što su bili troškovi kluba.

U strategiji samoodrživosti naglašeno je da se ukupnim prihodima od ulaznica želi pokriti troškove odigravanja domaćih i gostujućih utakmica koji su u 2017. godini bili 2,6 milijuna kuna veći od prihoda, odnosno da se prihodima od sponzorstava i oglašavanja želi pokriti troškove škole nogometa i administracije koji su u 2017. godini bili 4,4 milijuna kuna manji od prihoda.

Izazovi za sve

Koliko će smanjivanje budžeta utjecati na ostvareno na travnjaku, budući da su ciljevi i dalje pozicioniranje u vrhu hrvatskog nogometa, europske kvalifikacije i finale Kupa, odnosno na one dvije ključne stavke (transferi, novac od UEFA natjecanja) koje Rijeci omogućavaju samoodrživost pokazat će vrijeme, no nema dvojbe da će idućih pet godina, u smislu samofinanciranja kluba na sadašnjim razinama i zadržavanja ove razine rezultata, izazovi za sve na Rujevici biti puno veći nego do sada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:40