Tomislav Kristo / CROPIX
KOME IDE GLAVNA ULOGA?

TKO ĆE DONIJETI PREVAGU U NAJVEĆEM HRVATSKOM DERBIJU? Hajduk prisiljen tražiti novoga junaka, 'Mr. Derby' u lovu na velikane iz prošlosti

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. travanj 2018. 17:45

Među kojim igračima treba tražiti potencijalne junake derbija? Nemamo, naravno, staklenu kuglu, ali ako istražimo povijest najvećeg hrvatskog derbija, onda možemo tehnicirati nekim imenima koja bi se danas mogla proslaviti na Poljudu.

Kad je riječ o ovoj sezoni i trima dosad odigranim derbijima, onda je Hajduk “u banani”. Splitski junaci naime više ne stanuju u biloj svlačionici. U prošlom poljudskom derbiju, koji je završio s 2:2, oba je pogotka postigao Ante Erceg, koji sada odijeva dres Al Ahlija iz Dubaija. Zadnji maksimirski derbi svojim je pogotkom odlučio Franck Ohandza, on je pak u Kini. Majstori s mora danas moraju tražiti nove junake.

Ako bismo se bavili prognozama, onda bi s Hajdukove strane derbi-heroji mogli postati momci koje se može nazvati dalmatinsko-mađarskom lakom konjicom. Adam Gyurcso igra u sjajnoj formi i zabija, a vratio se i Marko Futacs, prošlogodišnji najbolji strijelac HNL-a. Futacs možda neće startati od prve minute, ali vjerojatno će dobiti priliku.

Ali neće samo Mađari biti opasni za Dinamo. U aktualnom Hajdukovu kadru najviše je pogodaka u derbijima zabio Mijo Caktaš: u deset derbija postigao je četiri pogotka. Čini se da se Caktaš diže u formi, eto, po nama, još jednog potencijalnog krvnika Modrih.

Tko se nudi kao potencijalni junak Dinama? Tu, zapravo, nikad nema neke dvojbe; uvijek se priča svodi na Alžirca Soudanija, najboljeg igrača HNL-a.

Ćorić izronio iz pepela

Zbroj postignutih pogodaka u derbijima, količina kreiranih prilika, sposobnost da ni iz čega stvori nešto čine ga dominantom figurom gotovo svakog derbija, ali i ne samo samo derbija: Soudani je praktički uvijek učinkovit i koncepcijski iznimno bitan za Modre, njegov značaj u posljednjih pet godina, u kojima je Dinamo četiri puta bio prvak, egzaktno je mjerljiv. Bez obzira na širinu kadra, Modri bez njega sigurno ne bi bili superiorni. Iako je nadimak Mr. Derby dobio zbog golova koje je zabijao Rijeci, on je u današnjem Dinamovu kadru daleko najbolji strijelac El Croatica. Ako danas zabije, probit će se na četvrto mjesto povijesne Dinamove ljestvice strijelaca u derbijima protiv Hajduka. Dosad je Majstorima s mora zabio sedam pogodaka, ispred njega su Mara Wölfl (15), August Lešnik i Slaven Zambata (12), dok to četvrto mjesto, na koje danas u Splitu puca Soudani, dijele Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop, koji su Bijelima zabili po osam puta.

Soudani je recimo riješio dva derbija u sudačkim nadoknadama. U sezoni 2015/16. u Maksimiru je zabio u petoj minuti sudačke nadoknade za 2:1, dok je u sezoni 2016/17. u trećoj minuti nadoknade u Splitu zabio za 0:1.

Mi međutim na pameti imamo još jednog potencijalnog junaka Dinama. Riječ je o Anti Feniksu Ćoriću, mladom majstoru koji je izronio iz pepela pod palicom Nikole Jurčevića. Ante ne tapecira više Dinamovu klupu, jedan od najnadarenijih hrvatskih igrača (koji je usto pred odlaskom u Romu) posve se nametnuo, pa ga se Hajduk s razlogom mora bojati...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 06:06