Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
TKO ĆE DO TITULE U LUDOM FINIŠU?

POBJEDA HAJDUKA DONOSI SPEKTAKULARNU ZAVRŠNICU PRVENSTVA Evo kako izgledaju tri različita scenarija za uzbudljiv rasplet HNL-a

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 21. travanj 2018. 18:03

U nedjelju u 17 sati na Poljudu će u 31. kolu Prve HNL započeti najveći hrvatski nogometni derbi. Ulog i nagrada su veliki. Hajduk bi pobjedom smanjio zaostatak za Dinamom na samo dva boda i tako u potpunosti oživio prvenstvo koje je ne tako davno govorilo da će titula sigurno krenuti prema Zagrebu.

U ovom članku donosimo vam tri različita scenarija kojima bismo mogli svjedočiti u uzbudljivoj završnici prvenstva.

SCENARIJ U PRILOG MODRIMA Dinamo može uzeti naslov prvaka već u Koprivnici

Dinamo meč-loptu za naslov prvaka ima ovog vikenda na Poljudu. Za te izravne sudare voli se reći da nose šest bodova, ulog je stoga velik, a matematika jasna, Dinamo pobjedom na Poljudu može “ubiti” prvenstvo i otkloniti sve daljnje dvojbe oko utrke za titulom. Plus osam ispred Hajduka, koliko bi Modri imali u slučaju pobjede u nedjelju, prednost je koja bi otklonila svaku draž oko neizvjesne završnice, jer Dinamo, jednostavno, više nema gdje izgubiti toliki višak bodova. Uz to, u preostalih pet kola Modri idu samo jednom izvan Zagreba i to u Koprivnicu.

Zagreb, 040418. 
Stadion u Maksimiru.
Polufinale Hrvatskog kupa izmedju GNK Dinamo i  HNK Rijeka.
Na fotografiji: Ante Coric i Soudani, slavlje.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
Ante Ćorić

Nakon derbija, Modrima u Maksimir dolazi Rijeka koja od 2010. nije slavila u gostima kod Dinama, pa slijedi serija utakmica protiv momčadi iz donje polovice. Doduše u gostima, ali... Najprije gostovanje u Koprivnici kod Slavena Belupa koji je daleko od momčadi koja ih je prošle sezone baš negdje u ovom dijelu prvenstva zaustavila u lovu na Rijeku, pa Modri - za njih po idealnom scenariju - ako Hajduk izgubi poneki bod u Koprivnici ili kod Rudeša, već ovdje mogu i matematički proslaviti titulu. Ako se i ne dogodi, slijedi “gostovanje” kod Lokomotive, a onda i kod Rudeša koji će ipak bodove spasa tražiti negdje drugdje. Modri završni čin ovosezonskog HNL-a imaju u Maksimiru gdje će u posljednjem kolu gostovati Inter.

Ako se scenarij bude odvijao prema planu Modrih, ta posljednja utakmica trebala bi biti revijalnog karaktera i samo predigra vraćanju pehara namijenjenog prvaku u Dinamove vitrine nakon što je proteklih 365 dana boravio na Kvarneru.

SCENARIJ U PRILOG BIJELIMA Hajduk treba srušiti Dinamo i dočekati pomoć sa strane

U svakom scenariju prema kojem bi Hajduk mogao kreirati obrat, pobjeda protiv Dinama u nedjelju na Poljudu je imperativ. Doduše, ni s tim trijumfom Splićani ne bi ovisili sami o sebi, već bi trebali pomoć sa strane, ali bi zakuhali prvenstvo u toj mjeri da bi sve što se događalo u prethodnih 30 kola palo u vodu. Modri bi i dalje imali dva boda plusa, ali i golemi pritisak na leđima budući da su u proljeće ušli s +12.

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Karlo Letica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Dinamu bi tu počelo “gorjeti pod nogama” što ujedno povećava i mogućnost da će negdje po putu prosuti još poneki bod. Gdje se to može dogoditi? Možda Hajduku može pomoći Rijeka, možda Slaven Belupo koji je lani zakočio Dinamo u lovu na Rijeku, a ne treba zaboraviti ni Rudeš koji je ove sezone u Kranjčevićevoj otkinuo Modrima dva boda. Lokomotivu smo namjerno preskočili, jer koliko bi samo paradoksalna bila situacija kada bi upravo oni još jednom zaustavili Dinamo i Hajduku otvorili put prema tituli…

U svakom slučaju, uz dva remija Dinama (Rijeka, Sl. Belupo, Rudeš…), Hajduk mora lako prolaziti svoja gostovanja kako bi se doveo u situaciju da u zadnjem kolu na Rujevicu ode s dva boda prednosti (Hajduk 76, Dinamo 74…). Teško je predvidjeti scenarij u kojem bi ta prednost bila veća, no i dva boda bila bi dovoljna Splićanima da remijem uzmu prvenstvo. Razlog? Međusobni skor. Dosadašnja tri derbija završila su pobjedom Dinama (3:1), remijem (2:2) i pobjedom Hajduka (1:0), razliku bi u tom slučaju napravila pobjeda Bilih koja bi se morala dogoditi u nedjelju kao preduvjet da se opisani scenarij ostvari.

REALAN SCENARIJ Zagrepčanima igra remi na Poljudu i lakši raspored

Utakmice visokog rezultatskog uloga, kakvom je postala ova nadolazeća, derbi Hajduka i Dinama, najčešće znaju zatvoriti nogomet u taktičke okove. I zbog toga neće biti iznenađenje ako nogomet ostane zarobljen u raljama taktike, ako oba trenera u prvom redu, barem u početnom dijelu, odluče svaki rizik smanjiti na minimum. Takav bi tijek igre sudar Bilih i Modrih vodio prema remiju što je ishod koji bi puno više odgovarao Dinamu nego Hajduku.

Podjelom bodova Dinamo bi zadržao plus pet u odnosu na Hajduk i uz nešto lakši raspored od Splićana ušao u posljednjih pet kola sezone. Pogotovo što Hajduk ima puno više utakmica na kojima može izgubiti još poneki bod. Dinamu u Maksimir dolazi Rijeka koja je u domu Modrih na posljednjih deset utakmica uzela samo dva boda, nakon čega slijede gostovanja kod Sl. Belupa, Rudeša i Lokomotive gdje s obzitrom na kvalitetu ne bi trebali gubiti bodove.

Kako god završio derbi, nije zanemarivo ni što će Dinamo kao vodeći imati onu psihološku prednost igranja prije Hajduka (zanimljivo, prošle sezone Dinamo je kao drugoplasirani stalno igrao prije Rijeke koju je lovio uz objašnjenje da se “umjetnim” smanjivanjem prednosti pokušava povećati interes, a sada Hajduk tek u 35. kolu igra prije Dinama?!), kao ni ono iskustvo osvajanja titula kojim su prijašnjih sezona (s izuzetkom prošle) “ubijali” ovako tijesne završnice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 03:45