Foto: Ante Cizmic / CROPIX
DITE IZ KVARTA

TO JE HAJDUK KAKAV JE BIO NEKAD Evo zašto je Torcida u Livnu skandirala 19-godišnjaku bez službenog nastupa za prvu momčad koji mora na operaciju

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. studeni 2018. 09:39

Da pojedinac može profitirati i kada se globalni događaji ne odvijaju prema idealnom scenariju, pokazao je Dino Skorup, 19-godišnji veznjak Hajduka. U Livnu je travnjak igrališta Zgona nakon utakmice napustio šepajući uz pomoć jednog od suigrača, ali sigurno mu je bilo lakše podnijeti bol u koljenu kada je čuo povike s tribina.

“Dino Skorup, Dino Skorup”, skandirali su navijači Bijelih igraču koji još nije upisao nijednu službenu utakmicu za prvu momčad.

Nisu skandirali etabliranim igračima poput Saida, Caktaša, Lopeza ili Gyurcsa. Nisu skandirali ni novom u nizu kapetana, Stipi Vučuru. Ruku na srce, nisu imali ni razloga nakon 0:0 Hajduka s trećeligašem BiH u Livnu, ali Skorup je doživio pljesak na otvorenoj sceni. Kako je igrao Skorup manje je bitno u ovoj priči. Zašto? Zato što ovacije navijača nije doživio zbog golova i velikih akcija. Skorup se borio, trudio se u sredini terena kao jedan od mlađih igrača u bijelom dresu.

Nije bio najmlađi, vjerojatno nije bio ni najbolji, ali je pružio koliko zna i može, a s tribina su ga gledali njegovi prijatelji iz Splita. Da, tu je tajna pljeska za igrača koji inače nastupa za B momčad Bijelih. Dino Skorup je “dite iz kvarta”, jedan od onih koji ga gledaju s tribina. Predstavnik Hajduka kakav je nekoć bio. “Hajduk as used to be”, ako ćemo parafrazirati onu reklamu za hrvatski turizam koja je goste pozivala u netaknutu prirodu kakva je nekoć bila.

Split, 211018.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola Druge HNL, HNK Hajduk ll - Hrvatski Dragovoljac.
Na fotografiji: Dino Skorup
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Uključio se kasnije

Dino Skorup je ponikao u omladinskoj školi Hajduka. Doduše, prve nogometne korake napravio je u Dalmatincu sa 6,5 godina kod trenera Adamovića i Vulikića, ali već godinu dana kasnije preselio je u Hajduk. U proteklih 12 godina na Poljudu vodili su ga brojni treneri, od Režića, Vojkovića, preko Žilića, Jurića, Marenzija, Vukasa do Marijana Budimira koji je danas pomoćnik u B ekipi. Karijera Dina Skorupa uzlaznom je putanjom krenula ove jeseni nakon što je prošlo proljeće u juniorskoj ekipi Bijelih zaključio s ozljedom, pa se u novo prvenstvo uključio kasnije od ostalih.

Postoji obećanje

Prvu utakmicu za seniorski Hajduk odigrao je u Zadru, ostao je 10. listopada kao datum kada je Skorup debitirao za prvu ekipu. Drugi nastup je upisao u Livnu, a još uvijek nema ni profesionalni ugovor. Tek su započeli prvi razgovori, ali postoji obećanje da će početkom sljedeće godine Skorup postati profesionalac Hajduka.

Jedan od rijetkih Splićana uz Stanka Jurića i mladu gardu “under 21” (Palaversa, Bradarić, Nejašmić, Šego...) koja velikim koracima korača prema prvoj momčadi. Nekoć su navijači klicali svom treneru “Igor Tudor, uno di noi”. Igor Tudor jedan od nas.

Danas je Dino Skorup za navijače “jedan od nas”. Iz skromne četveročlane obitelji koja živi u malom stanu na Blatinama. Otac je podrijetlom iz Maovica, sela pokraj Vrlike. Branitelj je koji je prošao mnoga ratišta.

Velika konkurencija

Zato je i Dino navijačima “jedan od nas”. Dite iz kvarta, a takvih je sve manje u Hajduku. Jer, kvartovi odakle dolaze profesionalci Bijelih uglavnom su rasuti diljem Europe i svijeta. Nemaju veze sa Splitom i gradska djeca ne mogu se identificirati sa svojim vršnjacima koji su uspjeli u Hajduku. Kakav će Skorup biti igrač,vrijeme će pokazati.

Velika mu je konkurencija na mjestu zadnjeg veznog, ali svoj prvi veliki san već je ispunio. Doživio je da mu navijači skandiraju ime, a još nije zaigrao službenu utakmicu za A momčad Hajduka. Igra sa stipendijskim ugovorom, ali igra sa srcem. Malo treba pristašama Bijelih za radost ove tužne jeseni, a Skorup je svakako profil igrača na kojem će se bazirati budući Hajduk. Mlad, domaći i jeftin. Dite iz kvarta, jedan od nas.

Nakon ovacija - na operaciju

Pun je peha život sportaša, najbolje je to osjetio maldi veznjak Bijelih 19-godišnji Dino Skorup o kojem se proteklih dana pisalo više nego o mnogim prvotimcima Hajduka. Nakon što je prošle subote doživio ovacije navijača u Livnu dok je ozljeđen izlazio s travnjaka, Skorup je jučer otišao na pregled koljena gdje se utvrdilo da je potrebna operacija prednjih križnih ligamenata. Time je za Skorupa najvjerojatnije završena ova sezona, baš u trenutku kada je priključen prvoj momčadi.

Linker
19. travanj 2024 17:27