Nikola Moro
 Ronald Gorsic / Hanza Media / CROPIX
NERASKIDIVA VEZA

TREBALI SU BITI NOSITELJI NOVOG DINAMA, NO ODJEDNOM OBOJICA ODLAZE U ZEMLJU EUROPSKIH PRVAKA!? Bivši napadač Dinama potvrdio: 'Nešto se kuha!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. ožujak 2018. 12:28

Kad trebaš bilo što u vezi Benfice, zovi Tomu Šokotu. Iako je sad već davno igrao u tom čuvenom klubu, veza s Lisabonom je neraskidiva, Šokota i dalje prati Benficu, ima informacije. Pitanje o interesu tog kluba za Bornu Sosu i Nikolu Mora dočekao je spreman.

- Nemam konkretne informacije, zvali su me neki prijatelji iz Portugala, ne iz kluba, i pitali kakvi su to igrači, ali mogu reći, ako Record piše da Benfica nekoga traži, onda se sigurno nešto kuha - kaže Šokota, koji je Portugalcima na pitanje o kakvim je igračima riječ rekao otprilike ovako:

- Obojica su odlični, radi se o ponajboljim mladim igračima u Hrvatskoj, to su već pokazali svojim igrama u Dinamu. Potentni su, talentirani, sigurno je pred njima odlična karijera.

Tomo Šokota
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Neće ići u nebo

Ipak, Šokota će izraziti jednu dvojbu.

- Neki dan sam pričao o Nikoli Mori u jednom društvu, složili smo se da možda ima problem što se još nije profilirao, ne zna se koja mu je prava pozicija. Igra i zadnjeg veznog, ali po meni je ipak bolji kad igra naprijed. Tu se još treba definirati, ali njegove kvalitete nisu dvojbene. Kod Sose je sve jasno, moderan lijevi bek, prodoran, izuzetno zanimljiv.

RECORD Moro i Sosa moguće kupnje Benfice u ljeto

Nakon što je Sporting iz Lisabona doveo dvojicu nogometaša iz Hrvatske, na ljeto bi i njegov gradski rival Benfica mogao posegnuti za hrvatskim igračima. Drugoplasirana momčad portugalskog prvenstva, naime, prati Dinamove nogometaše Nikolu Moru i Bornu Sosu, pišu portugalske sportske novine Record.

Taj medij navodi kako je za Moru, 19-godišnjeg veznog igrača, zainteresiran i ukrajinski Šahtar, no da je zagrebački klub odbio njegovu ponudu od oko 15 milijuna eura. Opisuju ga kao ‘jednog od najvećih talenata hrvatskog nogometa’ pa je na popisu mogućih dolazaka na kraju sezone. Na stadion Svjetla, odnosno Luz, mogao bi doći i Sosa, 20-godišnji lijevi bek. On je jedna od opcija ukoliko se oslobodi mjesto na toj strani. Naime, 34-godišnjem Eliseu ugovor s Benficom istječe u lipnju. Taj Portugalac je ove sezone nastupio u dvanaest utakmica no posljednji put prije dva mjeseca. S obzirom da nije u prvom planu njegov ostanak među ‘orlovima’ je upitan. Sosa je ove sezone skupio 13 nastupa za prvu momčad Dinama a Moro 25.

M. Dobrašin

Znači, Benfica bi mogla posegnuti u kasu i obasipati Dinamo milijunima za tu dvojicu igrača?

- Zašto ne? Benfica ima novca, može platiti, ali neće ići u nebo. Morate znati da je Benficin plan na tim igračima zaraditi, tako rade portugalski klubovi, Porto također. Ajmo reći da će teško pojedinačno dati više od 10 milijuna eura, mislim da je to plafon, tolika je bila odšteta, primjerice, za Lazara Markovića. Recimo, od šest do devet milijuna za svakoga od njih, to je realnost. Vidjet ćemo hoće li se i dogoditi, ali ako je u tim gabaritima, sve je moguće.

Imaju li njih dvojica mjesta u Benfici, bi li se mogli nadati da zaigraju za prvu momčad?

- Sigurno. Za taj novac Benfica dovodi igrače na koje računa, ali i koje želi onda za koju godinu još skuplje prodati. Međutim, s obzirom na to da su mladi, uvijek postoji šansa da ih pošalje negdje na posudbu, godinu dana, pa se onda vrate. Jasno, ovisi o situaciji u svlačionici, o konkurenciji na određenim pozicijama.

Pozitivan trag

Prošle godine Krovinović, sad možda njih dvojica ili jedan od njih, okreće li se to Benfica Hrvatima?

- Vidite, bili smo tamo Mario Stanić, ja, sad je i Krovinović, koji je do ozljede bio vrlo dobar. Očito smo ostavili pozitivan trag, sad su otvorena vrata i ostalima. Hoće li Sosa i Moro doći na Luz, to ne mogu znati, ali da bi oni bili dobar posao Benfice, to uopće ne treba sumnjati - zaključio je Šokota.

Krovinović i Kalaica čekaju novog Hrvata

Za Benficu već igraju dvojica Hrvata, vezni Filip Krovinović i stoper Branimir Kalaica. Krovinović, 22-godišnji bivši mladi reprezentativac, prije mjesec dana se teško ozlijedio nakon čega je u Madridu prošao operacijski zahvat koljena. Zbog toga će propustiti ostatak sezone. On je prošlo ljeto stigao iz Rio Avea te se bio učvrstio u udarnoj postavi u formaciji 4-3-3. Kalaica, reprezentativac do 19 godina, nastupa za drugu momčad, odnosno Benficu B, od kada je ondje došao iz Dinamovog podmlatka.

Prije Kalaice i Krovinovića za nju su nastupali ofenzivni vezni Mario Stanić od 1994. do 1995. i napadač Tomislav Šokota od 2001. do 2005. (md)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:00