CROPIX
REZOLUTNO I ODLUČNO

TRENER DINAMA UDARIO ŠAKOM O STOL I ZAGRMIO 'Gospodo, stanite, dosta je udaranja po Dinamu'!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. prosinac 2016. 22:23

Ivajlo Petev jučer oko 10 sati krenuo je automobilom za Sofiju, u Zagreb se vraća 7. siječnja sljedeće godine. Čekalo ga je 960 kilometara puta, ali sigurno mu nije bilo teško voziti nakon velike pobjede u Splitu.

Dočekao nas je u Dinamovu hotelu ispod južne tribine, sjeli smo na kavu. Nikada ga nismo vidjeli tako nasmijanog, veselog, radosnog, raspoloženog... Pitali smo ga kako bi ocijenio ovo razdoblje koje je proveo na klupi Modrih?

- Dugo sam nakon subotnje utakmice s Hajdukom razmišljao o tome kako ću vam odgovoriti na to pitanje. I evo što ću vam kazati. Ova tri mjeseca koja sam proveo u Dinamu najteža su u mojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri!

Naravno da smo odmah tražili obrazloženje takvih riječi.

- Neću o detaljima, ali svi znamo kako je bilo u Dinamu posljednjih godina. Ovoga puta nije bilo tako. Sa svojim stručnim stožerom pokušao sam sve kako bismo podigli momčad, uzeli što više bodova. U nekim smo utakmicama uspjeli, u nekima nismo. Smeta mi što nismo uzeli više bodova, ali važno je da smo pobijedili Hajduk i da smo ostali na šest bodova zaostatka iza Rijeke. Siguran sam da ćemo na proljeće biti bolji i da ćemo stići Rijeku, osvojiti naslov prvaka!

Jedan od najvećih dana

Ipak, što ga je najviše iznenadilo u Dinamu, što nije očekivao, zašto je ova tri mjeseca u zagrebačkom klubu proglasio najtežim u karijeri?

- Izbjegavao sam to govoriti, ali ako moram biti iskren, nisam očekivao da ću Dinamo zateći u tako lošem stanju. Tu, naravno, mislim na momčad. Klub je inače fenomenalno sređen, ovaj je klub najjači u regiji, veliki, veliki klub. Sretan sam što tu radim. Napravit ću sve što treba da bismo opet bili prvi i da budemo konkurentni u Ligi prvaka nakon sljedeće sezone.

Modra je momčad u Splitu pokazala ogromno zajedništvo. Najbolje se to vidjelo nakon postignutog pogotka Soudanija, kad se kompletna momčad našla u kolopletu sreće, recimo Amer Gojak bacio se na Peteva, zagrljeni su pali na tlo, trener je široko raširio ruke... Je li to zajedništvo, koje ove jeseni još nije viđeno, razlog njegovu optimizmu?

- Jest, apsolutno jest... Dosta smo trpjeli ove jeseni, ali mnogo smo radili na tome da postignemo to zajedništvo koje je kulminiralo sjajnim završetkom ove polusezone. U nekim trenucima utakmice izgledali smo upravo onako kako bih želio da uvijek izgledamo. Šteta je da smo imali utakmice svaka tri dana, nismo imali dosta vremena za rad na treninzima.

Nakon utakmice u Splitu pokazali ste velike emocije, nismo vas nikada prije vidjeli tako emotivnog...

- Gledajte, bilo bi šteta da je utakmica završila 0:0. Jer smo bili bolji. Normalno je da sam bio sretan kad smo zabili gol. Jedan od mojih najsretnijih otkako sam trener, definitivno...

Kad vam je bilo najteže?

- Protiv Istre 1961 u Maksimiru. Onih 1:1 mi najviše smeta... Sami smo si krivi, jako smo griješili.

Na čemu ćete inzistirati na pripremama koje startaju 8. siječnja 2017. godine?

- Na detaljima koji će nam pomoći da osvojimo naslov. Zapravo, treba raditi na svim segmentima.

Dobro, navijače Modrih najviše zanima tko će doći od pojačanja, a tko će otići. Ima li tu kakvih novosti?

- Ne bi bilo korektno o tome govoriti jer još ništa nije definirano, ništa još nije riješeno. Prijelazni rok traje do 15. veljače. Zaista se u ovom trenutku još ništa ne zna. U ovom svom razdoblju rotirao sam preko 20 igrača, svi su iskoristili svoju priliku. Mladi dečki, 18-godišnjaci igrali su Ligu prvaka, mene to čini sretnim.

Neću o sucima

Na kojim pozicijama Dinamo treba pojačanja?

- Ne želim sad govoriti o tome. Jer, ponavljam, ništa nije sto posto sigurno, niti tko dolazi, niti tko odlazi. Naravno da bi bilo odlično kad bih od prvog dana priprema imao sve igrače na raspolaganju, ali to je obično nemoguće.

Rijeka, vaš suparnik za naslov, malo diže glas na suce, žale se nešto...

- To nije korektno! Nakon svake utakmice ti se ljudi žale. I udaraju po Dinamu. Nikad, baš nikad nisam govorio o sucima. Niti onda kad nam protiv Rijeke nije dosuđen čisti jedanaesterac. Uvijek sam bio korektan, kad god nismo pobijedili, rekao sam da smo si sami krivi. Još nismo izgubili u HNL-u otkako sam ja trener, ali isto bih kazao i u slučaju poraza. Ali znam ja zašto oni to rade...

Iz njih progovara strah

Zašto?

- Iz njih progovara strah! Rijeka se boji Dinama, znaju da ćemo ih prestići. Protiv Slavena Belupa sudac poništava regularan gol Koprivničana i ne sudi jedanaesterac za domaćina. U Maksimiru nije suđen jedanaesterac za nas, nisam kazao ni riječ. U ova tri mjeseca otkako sam došao u Hrvatsku shvatio sam jedno: svatko udara po Dinamu! Moderno je udarati po Dinamu, izgleda. Prvi se put u karijeri susrećem s tim da se tako udara po nekom klubu, nevjerojatno... Ali neka bude, sve ćemo izdržati. Nikad nisam želio govoriti o tome, ali jednom, dva puta, tri puta, stalno.... Stanite, gospodo, dosta je, ne ide to tako. Poručujem Rijeci i ostalima da se koncentriraju na svoju momčad i da ne gledaju druge. Kao da postoji neka politika da se napada Dinamo. Sve ima svoje granice, ali ipak smatram da se radi samo o strahu. A znate kako će na kraju sve završiti? Kao u svibnju prošle godine!

Znamo kako je završilo, Dinamo je bio prvi. Inače, po svemu sudeći, u Kinu će s Antom Čačićem i Vatrenima četvorica igrača Dinama - Livaković, Pivarić, Antolić i Šitum. Hoće li nedostajati na pripremama?

- To je normalno, bio sam izbornik Bugarske i znam kako te stvari funkcioniraju. Mi smo sretni što imamo reprezentativce - zaključio je Dinamov trener Ivajlo Petev.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 20:27