Vladimir Dugandzic / CROPIX
POGLED SA STRANE

TROFEJNI IGRAČI HAJDUKA UVJERENI DA ĆE BIJELI IZBORITI EUROPU 'Hajdukove su šanse 100 posto! Formula je vrlo jasna'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. travanj 2019. 16:53

Kolike su šanse da Hajduk ovog ljeta igra Europu? Tako lagano pitanje zaslužuje i lagani odgovor. Četiri trofejna igrača Hajduka upitali smo da nam obrazlože svoja razmišljanja o tome i svi se slažu da će Hajduk doseći europske kvalifikacije i ove sezone.

Najsigurniji u prognozi bio je nekadašnji kapetan Bijelih, a danas igrač Greuther Fürtha Mario Maloča.

- Sa spoznajom da i četvrti ide u Europu, jasno, Hajdukove su šanse 100%. Da, Hajduk sigurno ide u Europu ovog ljeta - odlučan je Maloča.

Split, 230515.
Stadion u Poljudu.
Utakmica 35. kola 1. HNL  izmedju HNK Hajduk i NK Zagreb.
Na fotografiji: Mario Maloca. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Odakle taj optimizam kod stopera njemačkog drugoligaša?

- Hajduk je dovoljno iskusna momčad, a koliko je velik klub, to neću ni naglašavati. U drugom dijelu sezone imaju formu koja pruža argumente za optimizam, ali najvažnije od svega jest da nižu pobjede u ogledima s momčadima iz donjeg dijela poretka. Hajdukov je raspored takav da do niza od četiri susreta s Belupom, Interom, Rudešom i Istrom trebaju ostati neporaženi. To je minimum zahtjeva, jer s najmanje tri boda iz tri dvoboja koja dolaze drže konkurente na istoj razlici. I onda prebacuju u višu brzinu osvajajući bodove u četiri susreta s navedenim klubovima koji se nalaze na začelju ljestvice. Formula je vrlo jasna - zaključio je Maloča svoju argumentaciju teze da će Hajduk sigurno uzeti europsko mjesto i ovog ljeta.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Senijad Ibričić ovog je tjedna bio velika priča u Sloveniji jer je s 33 godine u životnom kalendaru zabio hat-trick u dvoboju svojih Domžala protiv Triglava. Jedan od strijelaca u tom susretu bio je i nekadašnji igrač Bijelih Tonči Mujan, a Domžale su nadomak potvrde trećeg mjesta, iza nedodirljivih Maribora i Olimpije. Time su Žuti iz predgrađa Ljubljane došli do gotovo sigurnog europskog mjesta, a istim će putem i Hajduk, smatra legendarni Ibro.

- Neugodna je utakmica s Lokomotivom u Zagrebu, Hajduk ima zaista težak raspored ovaj mjesec, ali kada se sagleda sve viđeno ove zime, napredak je golem i Hajdukove su šanse za Europu najmanje 70%. Jesenas je bilo jako loše i šanse su početkom proljeća bile minimalne, ali danas je Hajduk u dobroj situaciji. Definitivno ima kvalitetu koja će momčadi osigurati još jedan europski nastup - poručila je bivša desetka Bijelih.

SPLIT 180407
HAJDUK KAMEN INGRAD  MARIO KRALJ IGOR MUSA
FOTO ANTE CIZMIC
-spo-
ANTE CIZMIC

Velika važnost

Igor Musa nije nosio desetku, nego osmicu, ali je s Hajdukom osvojio naslov prvaka 2001. godine u onoj sjajnoj generaciji s Pletikosom, Deranjom, Lekom, Bubalom, Sablićem...

- Ne sumnjam da će Hajduk ući u Europu kao četvrti, možda čak i treći, ovisno o rezultatima koje će napraviti u travnju. U ogledima s Lokomotivom, Rijekom i Goricom može se sve potvrditi, može se napraviti golem iskorak, jer u tim dvobojima bodovi vrijede dvostruko. Držim da su šanse Hajduka za novi izlazak u Europu već dosegle 80% - kaže Musa.

Ivan Pudar je najoprezniji. Vratar Hajduka iz legendarnih utakmica s HSV-om, kasnije i trener Bijelih, smatra da Hajduk mora biti maksimalno koncentriran u svakoj utakmici.

- Unatoč sjajnom nizu na početku proljeća, moram priznati da me utakmica s Osijekom malo poljuljala u pozitivnim razmišljanjima. Zašto? Zato što nisam u igračima vidio onaj žar koji su pokazali u dvoboju protiv Dinama. Šteta, jer Osijek je bio prilika da se direktnom konkurentu zada bolan udarac, a pritom i pobjegne Lokomotivi. Da su Bijeli dobili Osijek, danas bi Lokomotiva imala utakmicu “biti ili ne biti”, a ovako poravnati ulazimo u susret velike važnosti.

Ivan Pudar
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media

Hajduk se silno uzda u sigurnih 12 bodova protiv momčadi s dna ljestvice, jer taj su učinak Bijeli već ostvarili tijekom ožujka protiv istih protivnika.

- Znate kako smo mi nekoć lagano išli u Tetovo protiv Teteksa, kojeg su svi dobivali. I što se dogodilo? Izgubili smo s 0:1. Oprez i koncentracija traže se na svakoj utakmici. Zato Hajdukove šanse osam kola prije kraja stavljam na 50%, isto kao i Lokomotivine. Imaju identičan broj bodova i njihov međusobni dvoboj može bitno odrediti utrku za četvrti mjestom, jer ne znam ima li Gorica kao novi prvoligaš kapacitet potreban za europsku borbu do zadnjeg kola. Ali ako Hajduk večeras izvuče pozitivan rezultat u Zagrebu, šanse rapidno rastu na 75% - poručio je Pudar.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. svibanj 2024 04:16