Vlado Kos / CROPIX CROPIX
HOĆE LI IM STANKA POMOĆI?

TUDOR ĆE IMATI JEDAN VELIKI PROBLEM! Oni koji su dobro odradili pripreme tako su i nastavili, glavno pojačanje nije igralo ni kada je trebalo

HAJDUK Tko je od igrača u kratkom ovogodišnjem mandatu novog trenera podbacio, a tko narastao u momčadskom statusu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. ožujak 2020. 20:40

Na pripreme su krenuli kao trkači na 10 tisuća metara, svi u istoj skupini, ali nakon gotovo polovice proljeća, poslije prvih 45 dana odvojila se jedna grupa. Tako bi se dugoprugaškim rječnikom mogla objasniti situacija u svlačionici Bijelih nakon sedam utakmica otvaranja proljeća. Ima tu svega, igrača koji su podbacili, onih koji su izašli iz sjene, ali i onih koji su ispunili očekivanja.

Najlakše je krenuti s posljednjom skupinom, s igračima koji su prošle jeseni bili nositelji, u tom statusu nastavili su na pripremama, a posljedično tome, i tijekom proljeća su standardni prvotimci.

Identičan status

Caktaš, Juranović, Posavec, Ismajli i Jairo su igrači koji nisu promijenili status. Glavni su bili u prvom dijelu sezone, na pripremama su unatoč ozljedama (Jairo, Posavec) zadržali dres prvotimca i tu su nastavili na proljeće. Njima su se pridodali Jradi i Hamza, dva vezna koji su tijekom priprema postali temeljni igrači Tudorove momčadi. I tu dolazimo do igrača koji su tijekom zimskih priprema stvarali vijesti. Onih koji su mijenjali status dolaskom novog trenera...

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Emir Dilaver, De Macedo Da Silva Jairo.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Jradi, Hamza, Jakoliš, Tahiraj, Kreković i Radić, to je sekstet, šestorica igrača koji su profitirali na pripremama u Turskoj. Dva stranca su preuzela sredinu, Jakoliš i Tahiraj su se počeli izmjenjivati na mjestu lijevog bočnog, s tim da je na pripremama Jakoliš bio u prednosti. Radić je bio standardni stoper, jer Mujakić je tek došao, a Dimitrov je tijekom pripremnog razdoblja bio samo u planovima, daleko od realizacije. Kreković je zabijao na turskim travnjacima nagovijestivši da bi Eduok i kod Tudora mogao imati identični status pričuve kojeg mu je prethodno namijenio i Burić.

Od šestorice koji su na pripremama pokazivali naznake golemog napretka koracima od sedam milja, posljednju prvenstvenu utakmicu prije korona-stanke u startnoj postavi započeli su čak petorica - Jradi, Hamza, Kreković, Tahiraj i naposljetku Radić koji je mijenjao kartoniranog Ismajlija.

Imaju vrijeme

Pokazalo se da su Tudorove pripremne utakmica zaista ogledalo polusezone, s tim da su profit, bogatom minutažom, u konačnici zabilježili stoperi Mujakić i Dimitrov. Ali Bugarin nije ni bio na pripremama, dok se Mujakić priključio u Turskoj i polako se pridodavao momčadi.

Momčad koju Tudor izabere, toj ekipi određeno vrijeme pruža šansu. Potvrdilo se to u sedam proljetnih susreta i s druge strane. S pozicije onih koji minutažu čekaju na klupi. Tijekom priprema se moglo naslutiti kako Nejašmić, Čolina i Dolček nisu u prvom planu, a Simić se borio s ozljedom, pa shodno tome i nije mogao igrati. Međutim, i kada se oporavio, Simić je ostao na klupi, bez šanse da uđe u startnu postavu čak i kada je Ismajli bio izvan momčadi zbog crvenog kartona protiv Dinama.

Pripreme su bitne

Možda je stanka u prvenstvu prava prigoda da se uslijed negativnog rezultata minutaža ponudi igračima koji su pripreme i početak proljeća odgledali s klupe, ali, nažalost, potrajat će prekid u prvenstvu, pa će nam trebati vremena da se pokaže precizan odgovor.

Ali, Tudor je igračima pokazao da su pripreme uistinu bitne i važne. Onaj koga je strateg Bijelih “snimio” da ima kapacitet za njegov sustav s trojicom u zadnjoj liniji, onaj koji tjelesno može izdržati ritam novih zahtjeva, taj je dobio priliku. Kriterij moći ponavljanja i brzine predstavljao je temelj za obrambene igrače, a vrijeme će pokazati jesu li svi koje je Tudor odabrao u startu zaista ispunili očekivanja. Razvidno je da su Mujakić i Dimitrov dobili prednost u odnosu na Radića, ali 19-godišnji Solinjanin je već napravio veliki iskorak ulaskom u prvu momčad. Prošle jeseni imao je jedan nastup, na pripremama je počeo dobivati minutažu, a na proljeće već bilježi četiri nastupa. Na lijevom boku je ostala najveća dvojba, ali ne s pitanjem jesu li Tahiraj i Jakoliš ispunili očekivanja, već s temom mogu li Dolček i Čolina ući u kadar startne postave.

U svakom slučaju, Tudorov kadar s priprema ostao je gotovo isti u sedam startnih utakmica proljeća. Tko se iz Turske vratio s dresom prvotimca u torbi, taj je i nastavio u istom ritmu. Ali dolaze nove mini pripreme, novo “miješanje karata” kako smo već rekli. Jer i Tudor će podvući crtu, zaključiti jedno razdoblje i u pojedinim slučajevima, okrenuti novu stranicu. Ali temeljni igrači neće mijenjati status. Zimske pripreme su baza na kojoj trener gradi momčad za proljeće. Poznavajući Tudora, korekcije u bliskoj budućnosti neće biti posebno izražene. Vratimo li se na početak teksta, naši dugoprugaši su i dalje podijeljeni u skupine. Jedna je daleko odmakla, ali stanka daje šansu i “goničima”...

Linker
26. travanj 2024 05:00