Saša Bjelanović
 Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
NEZAHVALAN ZADATAK

U HAJDUKU SE SPREMA VELIKA ČISTKA Bjelanović ima težak posao od 'milijun eura': Evo tko će sve napustiti Poljud ovog ljeta

POSAO OD MILIJUN EURA Zadatak novog sportskog direktora podrazumijeva ‘čišćenje’ svlačionice i popunjavanje rostera igračima iz B momčadi i juniorima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2018. 10:04

Saša Bjelanović trenutno je najzaposleniji djelatnik Hajduka. Novi sportski direktor u nasljeđe je dobio zahtjevan zadatak sređivanja stanja u svlačionici, što u prijevodu znači da mora primarno raskinuti ugovore s nizom igrača za koje je procijenjeno da nisu zadovoljili kriterije Hajduka ili su jednostavno preskupi za klub koji “reže” proračun.

Golemi je posao pred Bjelanovićem, jer cilj je ovog ljeta smanjiti klupske izdatke za 3 do 4 milijuna eura, a takav rez može se učiniti jedino preko raskida i prodaja igrača prve momčadi. Međutim, neće biti jednostavno prodavati, jer ljeto je Svjetskog prvenstva, a u segmentu raskida treba pripremiti dobre otpremnine za nogometaše pod višegodišnjim ugovorima.

Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX
Mario Branco i Saša Bjelanović

Uz sve to, treba namaknuti i nova sredstva, treba formirati kvalitetnu momčad. Bolju, a jeftiniju što je uvijek najteža zadaća. Evo što sve očekuje Bjelanovića ovog ljeta...

PRODAJA

Karlo Letica najjači je adut Hajduka u segmentu prodaje. Dok se ne pojavi konkretna ponuda, nezahvalno je špekulirati s iznosom koji Bijeli mogu dobiti za 21-godišnjeg čuvara mreže, ali jasno je da su u pitanju milijuni eura. U svakom slučaju ozbiljan novac za Hajduk.

Letica je pod stipendijskim ugovorom još godinu dana i ako ovog ljeta ne produži ugovor, razvidno je da se transfer nameće kao logično rješenje. Tim više što Hajduk za sada nema na vidiku tako snažnog tržišnog aduta poput Letice.

Split, 100318.
Gradski Stadion Poljud.
Utakmica 25. kola 1.HNL izmedju Hajduka i Istre 1961.
Na fotografiji: Karlo Letica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Nije isključeno da se transferiraju igrači poput Nižića, Radoševića, Tudora, Hamze, Futacsa, Saida ili Lopeza, ali njihova pojedinačna vrijednost na mercatu trenutačno ne donosi Hajduku profit od kojeg klub može živjeti nekoliko mjeseci kao što je slučaj u potencijalnom transferu Letice. Jasno je da će Bjelanović pokušati sa nizom prodaja, ali Letica je jedini pravi “kapitalac” Bijelih. Prodaja je za sportskog direktora lakši dio posla, ali slijedi i teži...

RASKIDI

Najbolniji dio priče u ovom poslu, jer u smanjenju troškova poslovanja primarno se traži mogućnost prekida suradnje sa skupim igračima koji nisu pružili igre adekvatne visokim primanjima. Međutim, nema tu velikih zagonetki, ako postoje novci i obostrana želja za razgovorom, onda se i raskidi mogu dogovoriti. Jasno je, postoji i opcija da se igračima pronađe novi klub koji će im pružiti primanja na razini aktualnih u Hajduku kao što se radilo prije osam godina u doba Cernata. Ali, s obzirom na visine ugovora, bit će teško za sve naći klubove koji će platiti svote čak i približno onime što imaju u Hajduku.

Split, 230517
Marko Futacs nogometas Hajduka nakon zavrsene sezone ostao je os nekoliko dana uzivati u blagodatima Splita kao sti su more, setnja, riva i slicno.
Na fotografiji Marko Futacs u setnji rivom s prijateljem.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
Marko Futacs

Nakon Carbonierija s kojim je već raskinut ugovor slijedi Filip, 24-godišnji rumunjski lijevi bek koji je odigrao tek 151 minutu ovog proljeća, a za njega je plaćeno 300.000 eura odštete. Kopić je javno rekao nakon zadnje prvenstvene utakmice “nisam zadovoljan njegovom igrom” s tim da Filip prije Rujevice dugo nije ni igrao. Tri lijeva beka ima Hajduk u prvoj momčadi, a 18-godišnji Bradarić dolazi iz B ekipe. Dakle, dvojica mogu napustiti klub, a najbliži tom statusu uz Filipa je Memolla. Filip ima još tri godine bogatog ugovora od 216.000 eura po sezoni, a Memolla još jednu koja vrijedi 144.000 eura godišnje. Jasno je da nagodbe teško mogu ići ispod 50 % primanja do kraja ugovora.

Na izlaznim vratima je i Said premda je u netom završenoj sezoni bio prvi strijelac kluba. Poznati problemi u odnosu s navijačima i disciplinom u radu dovela su 25-godišnjeg napadača u kategoriju igrača koji su na popisu za odlazak. Ali, i Said ima čvrst ugovor još dvije godine koji ukupno “teži” 360.000 eura. Futacs je preko svog menadžera izrazio želju za odlaskom, međutim Nadzorni odbor ne pušta Mađara bez 600.000 eura odštete, što je novac uložen u njegov boravak na Poljudu u protekle dvije godine. Ali, ako se nađe kupac za Futacsa, dogovor nije sporan, vjerojatno i za manju svotu od tražene. Španjolski stoper Lopez u sličnom je statusu, Hajduku je prilično skup (240.000 eura godišnje), a nije se pokazao kao presudno pojačanje u obrani. Zato, bude li zainteresiranih, neće se puno oklijevati s transferom Lopeza. Upitno je što će biti s Kožuljem koji je ovog proljeća imao sedam ulazaka s klupe i samo jedan nastup od prve minute. Kožulj ima još godinu ugovora koji Hajduku nije bitan financijski izdatak, međutim veći je problem što Kožulj kod Kopića nema minutažu.

ISTEK UGOVORA

Stipica, Bosančić, Grbić i Almeida kvartet je kojima istječe ugovor sljedećeg mjeseca. Razvidno je da se s iskusnim 34-godišnjim Portugalcem neće produljiti suradnja, a glede Stipice, Grbića i Bosančića sve je otvoreno dok ne potpišu za novi klub. Grbić i Bosančić nisu produžili ugovore dok je sportski direktor bio Branco, no pitanje je može li Bjelanović nešto napraviti da se tandem 22-godišnjaka koji je ponikao u Hajduku privoli na ostanak. Za obojicu se najavljuje da imaju spremne opcije za nastavak karijere, ali vrijedilo bi pokušati s novim razgovorom. Što se tiče statusa Stipice, čeka se njegova odluka i odjek s tržišta. Hajduk bi ga zadržao, ali Stipica je na potezu. U rubrici ‘istek ugovora’ nalazi se i Tičinović kojem u lipnju završava posudba iz Lokerena i zasada nema najave o produljenju.

Jakov Prkic / Cropix
CROPIX

Kada smo sve nabrojili, jasno je da Bjelanoviću neće biti jednostavno ispuniti temeljni zahtjev smanjenja proračuna i pritom posložiti jaku natjecateljsku momčad što se uvijek traži od velikog kluba poput Hajduka.

Bjelanović ima golemi upitnik na “jedinici”, na bekovskim pozicijama bi trebao osloboditi mjesta za pojačanja, a nedostaje mu i kvalitetniji stoper. U veznom redu ostaje najjača konkurencija, a u napadu će se, kao i u obrani, tražiti pravo pojačanje. Bekovi (s naglaskom na lijevog), stoper, napadač... to su želje Bijelih, ali dovođenja će ovisiti o tome što će Bjelanović učiniti u pokušaju čišćenja svlačionice i koliko će klub izdvojiti za otpremnine.

Bjelanović će pripremiti sliku stanja svlačionice za novog predsjednika koji u startu mora pripremiti milijun eura. Najveći dio za otpremnine, a bitno manji za dovođenje igrača. Nakon dvije godine brojnih i skupih kupovina stranaca dolazi vrijeme za igrače iz B momčadi i omladinskog pogona. Bjelanovićev zadatak je stvoriti jeftiniji i kvalitetniji Hajduk s domaćim igračima.

Ugovorni statusi igrača

Trenutno sigurni ostanak:

Caktaš, Gyurcso, Savvas, T. Bašić, Juranović, Tudor, Hamza, Fomitschow, Ismajli, Šego, Kovačević.

Istek ugovora:

Almeida, Stipica, Grbić, Bosančić; Tičinović (istek posudbe)

Tržišni aduti za prodaju:

Letica (ugovor do ljeta 2019.), Nižić (2019.), Radošević (2021.)

Raskid ugovora ili prodaja:

Filip (2021.), Memolla (2019.), Said (2020.), Futacs (2019.), Lopez (2020.), Kožulj (2019), Šehić (2020.)

Linker
04. svibanj 2024 10:21