Boris Kovačev/Cropix
IGRAČKA KRIŽALJKA

U NOVU ERU DINAMO BI MOGAO UĆI SA STOPERSKIM PAROM KOJEG BAŠ NITKO NIJE OČEKIVAO Evo kako bi centar obrane modrih mogao izgledati u sljedećoj sezoni

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. travanj 2020. 10:01

Dok se čekaju odluke oko smanjenja ugovora i rješenje te komplicirane situacije, treba se ipak malo baviti i igračkom problematikom, govoriti i o nogometu, jer jednog dana će se opet igrati. Možda i uskoro. Teško je, pisali smo već, predvidjeti tko će nakon ove krize ostati u Dinamu od aktualne momčadi, tko će otići, raskinuti ugovore, tko možda ostvariti transfere, ali već sad ima naznaka da bi Modri najveći igrački problem mogli imati u obrambenoj liniji.

Od dijela momčadi u kojemu je Nenad Bjelica imao kvalitetna rješenja i alternative, Dinamo će u novu eru, nakon korona-krize možda ući sa samo dvojicom mladića, Joškom Gvardiolom i Josipom Šutalom.

Harkiv, 221019. 
Kamp Metalista.
Shakthar i Dinamo
Utakmica 3. kola skupine C UEFA Liga mladih. 
Na fotografiji: Josko Gvardiol.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Dakle, osim njih dvojice, Dinamo u prvoj momčadi trenutno ima Emira Dilavera, Kevina Theophile-Catherinea i Dinu Perića, ali svaki od njih ima svoje “probleme”. Theophile je, praktički, prekrižen, dobro, postoji mogućnost da odigra još koju utakmicu ako se HNL nastavi do lipnja, no, načelno je on bivši. Dilaver, pak, slovi kao najbliskiji igrač Nenadu Bjelici, jedan je od onih koji su bili najglasniji da klupsku ponudu smanjenja ugovora treba odbiti. Te dvije stvari očito naginju prema njegovom skorom odlasku iz Maksimira. Ako znamo i da mu aktualni ugovor istječe u lipnju 2021., a novi dosad nije potpisao, premda se o tome pričalo, onda je sve izvjesnije da ni Dilaver neće biti dio buduće Dinamove momčadi. I onda se priča svodi da ta dva mladića, Joška i Josipa.

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: tuga Dinamovih igraca nakon poraza od Atalante, Emir Dilaver.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Budu li efekti krize i ove stanke onakvi kakve mnogi prognoziraju, da će pasti cijene igračima, da će biti i dosta slobodnih na tržištu, pogotovo ako se klubovi ugase i odu u stečaj, Dinamo će možda imati priliku na tržištu “ubosti” kvalitetnog igrača, no, nitko ne zna kad će prijelazni rok, koliki će kaos vladati na tržištu i kakva će biti Dinamova pozicija na njemu.

Stoga su ti detalji na dugom štapu, ono što se sad zna jest da bi Gvardiol i Šutalo mogli uskočiti u prvi plan. A u tome je, pak, zanimljivo da Joško Gvardiol ima još uvijek “samo” stipendijski ugovor s Dinamom! Nevjerojatno? Nije, već splet okolnosti. Potpisao je prije dvije godine taj stipendijski ugovor, u međuvremenu jako napredovao, stigao do prve momčadi i mlade reprezentacije, međutim, niti on, niti Dinamo nisu išli na “podebljanje” ugovora, već je dogovor bio da će, kad napuni 18 godina, potpisati kvalitetan profesionalni ugovor. Punoljetan je postao krajem siječnja, pregovori oko tog ugovora došli su u završnu fazu, ostali su tek neki detalji.

I baš kad je trebalo doći do konačnog dogovora i potpisa, stigla je ova kriza i sve usporila. Nitko, trenutno, ne misli da bi tu moglo doći do problema, da Gvardiol na kraju ne potpiše taj ugovor, njemu je također cilj ostanak u Dinamu, to je bio plan od prvog dana, da iz Maksimira jednog dana ode kao etabliran i važan igrač prve momčadi pa će, kad se smiri ukupna situacija, vjerojatno doći do tog čina, a Gvardiol u eri nakon koronavirusa postati standardni prvotimac.

Linker
26. travanj 2024 20:46