Tom Dubravec / CROPIX
POGLED STRUČNJAKA

'DA SE NE ZAVARAVAMO, SVA TA ZAVRZLAMA KRENULA JE OD ZDRAVKA MAMIĆA' Legenda koja je također prošla teške trenutke u Dinamu

ILIJA LONČAREVIĆ Pogled iskusnog stručnjaka, negdašnjeg trenera Dinama, na situaciju u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. travanj 2020. 17:03

Tako je bilo i prije 15 godina. Tadašnji trener a ujedno i sportski direktor Ilija Lončarević pozvao je na razgovor kapetana Niku Kranjčara i obavijestio ga o smanjenju plaća. Epilog sigurno znate - Niko je završio u Hajduku.

Jučer smo porazgovarali s Lončarevićem o tome kako on vidi aktualnu situaciju, što bi sugerirao klubu, Bjelici, igračima.

- Da se ne zavaravamo, sva ta priča, sva ta zavrzlama, krenula je od Zdravka Mamića! Kad je sve išlo dobrim putem, onda mu je došlo u glavu da treba napraviti kraval i napravio ga je. Ne prvi put. To je početak i kraj priče, sve je ostalo zabava za javnost - kazao je Lončarević.

Prenerazilo me

Nastavio je u istom tonu...

- Dinamo je s trenerom Bjelicom napravio sjajne stvari, ostvario povijesni uspjeh. Zaista nije normalno da se sad događaju ovakve stvari. Nakon što se stvarala pozitivna priča koja je na koncu kulminirala s Bjelicom, ovo što se dogodilo doslovno me prenerazilo. Zaista, nakon ovih uspjeha Dinama, dobre atmosfere koja se stvorila oko kluba, nisam ni u snu mogao očekivati takve pretumbacije, takav salto mortale. Za ovo što se dogodilo nema logičnog objašnjenja.

Zagreb, 051219.
Hanza Media, Koranska.
Gosti podcasta SN o Dinamu u Ligi prvaka.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar/Cropix
Ilija Lončarević

Ilija kaže da je sva logika nametala da se s igračima i trenerom sjedne za stol, prije ili kasnije.

- Dinamo već dugi niz godina, s obzirom na svoju financijsku situaciju, može uvijek sve odraditi - kasnije. Tako da u ovom slučaju nije bilo potrebe za žurbom, nije bilo potrebe presijecati preko koljena. Kao kulturni ljudi u razgovoru s igračima koji su napravili to što su napravili, te skupa s trenerom, trebala se naći najbolja opcija, mirno razgovarati. To, naravno, govorim s obzirom na informacije koje imam, da su igrači dovedeni pred gotov čin. Tu je trebao postojati civilizirani odnos partnera koji rade skupa, ništa se ne može u ovom slučaju raditi bez uzajamnosti i najosnovnijeg ljudskog poštivanja.

Sergei SUPINSKY / AFP
SERGEI SUPINSKY AFP

Pred izlazom

Situacija je sad takva kakva jest. Što bi iskusni stručnjak sad sugerirao svima u klubu, treneru, igračima, upravi?

- Veliko je pitanje što se sad tu može sugerirati. Jedina je sugestija da se stane na loptu, da se pokuša izvući najbolje što se može. Primarno se treba pokušati zadržati momčad, mada je teško očekivati da će se momčad u cjelini zadržati. Kad je Bjelica u pitanju, on je vjerojatno pred izlaznim vratima. Njemu su otključali vrata, treba ih samo zatvoriti za sobom. Potjerali su mu kompletni stručni stožer, njegove najbliže suradnike.

Lončarević je apaolutno siguran da se ova momčad Modrih u većoj mjeri nikako neće moći zadržati.

- Igračima ne preostaje ništa drugo nego da za sebe pokušaju izvući status koji su imali. Jer nakon svega ovoga što se dogodilo, izgubili su svoj status, to je jasno. Ako ne odu, vratili su se tri koraka unazad. Što je za sve njih, a pogotovo za, uvjetno rečeno, starije igrače, praktički ubitačno. Igrači moraju zajednički, ali i sami za sebe donijeti prave odluke. Smatram da je i Dinamovu rukovodstvu u interesu zadržati veći dio momčadi. Ipak, nisam siguran da će u tome uspjeti - zaključio je Lončarević.

Bjelici je najbolje da svoj kruh ode potražiti negdje drugdje

Kad je trener u pitanju, Ilija smatra da on ima argumente da se zaštiti.

- Siguran sam da će Bjelica pronaći način da se zaštiti. Odnosi u Dinamu sada su se totalno poremetili, tako da su šanse za nastavak rada Bjelice u Dinamu svedene na nekih deset posto, a i to je preoptimistična prognoza. Nakon što se poremete odnosi, iz bilo kojeg razloga, treneru je najbolje da svoj kruh ode potražiti negdje drugdje; ne može se više vratiti na onaj kolosijek na kojem je bio.

Linker
23. travanj 2024 21:25