Predsjednik Nk Osijek Ivan Meštrović
 Vlado Kos / CROPIX
VELIKI INTERVJU

VELIKI KONKURENT DINAMA ZA BOŽIĆ POŽELIO MOŽDA I NAJVEĆEG TALENTA MODRIH! 'Želim baš njega! Već dulje vrijeme maštam o njemu u našem dresu'

BOŽIĆNI INTERVJU Predsjednik Osijeka o novom stadionu, Šukeru, Dinamu, prijelaznom roku...
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 26. prosinac 2019. 09:09

Iza NK Osijek najturbulentnija je godina otkako je u Gradski vrt ušao privatni mađarsko-hrvatski kapital. Te turbulencije najizraženije su bile u stručnom sektoru s obzirom na to da je klub koji je tri i pol godine imao jednog trenera - Zorana Zekića, ove godine u svega šest mjeseci doživio čak dvije promjene na trenerskoj funkciji.

Prvo je Zekića u travnju naslijedio Dino Skender, koji je trebao biti dugogodišnje rješenje, ali je taj projekt propao već u rujnu kada na njegovo mjesto privremeno dolazi šef Škole nogometa Ivica Kulešević. On je, pak, iako i sam prilično neodlučan po tom pitanju, postao trajno rješenje, pa će momčad povesti i u nastavak sezone, gdje 'bijelo-plavi' ganjaju 2. mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka, a velike su ambicije i u domaćem kupu. Unatoč turbulencijama, ali i činjenici da u rezultatskom smislu nema napretka te da klub natjecateljski stoji na istim pozicijama koje se kreću oko trećeg-četvrtog mjesta u HNL-u, ključni čovjek Osijeka Ivan Meštrović zadovoljan je godinom.

- Ovoj godini dajem višu ocjenu nego prošloj iz osnovnog razloga što su više nego vidljivi obrisi Pampasa. Financijski smo stabilni, igrački jači, a nisam nezadovoljan ni rezultatski, jer smo na kraju prošle sezone bili treći s četvrtim proračunom u ligi, a sada smo blizu 2. mjesta i s odličnim učinkom postignutih golova. Veselimo se 2020. koja bi trebala biti kulminacija naše četiri godine u klubu i u kojoj ćemo se preseliti u naš novi i pravi dom - uvjeren je Meštrović, iako su iz kluba prije nekoliko mjeseci poručili kako je "predvidivi rok završetka stadiona lipanj 2021.", što se malo kosi s predsjednikovim planovima.

Osijek, 160318. 
Konferencija za medije NK Osijeka o aktualnostima u klubu. Na fotografiji: Ivan Mestrovic predsjednik Uprave i suvlasnik NK Osijeka. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

- U danim okolnostima uopće se ne opterećujem s time hoćemo li stadion otvoriti u četvrtom kvartalu 2020. ili u prvom kvartalu 2021. Težim da to bude već u 2020., ali ne ovisi nam život o tome, pa i ako bude u prvim mjesecima 2021. neću biti nezadovoljan, već jednako sretan i ponosan. Najvažnije je da ćemo ispuniti dano obećanje o novom domu NK Osijek - istaknuo je Meštrović, koji ne krije ponos zbog izgradnje stadiona i kampa čija se vrijednost procjenjuje na preko 40 milijuna eura i čime će Hrvatska prvi put u svojoj povijesti dobiti vrhunski i moderni nogometni kompleks. S obzirom na to da je to najvažniji klupski projekt, jasno je da nešto mora i trpjeti, pa Osijek s proračunom koji ne prelazi 10 milijuna eura godišnje, od čega 10 posto ide za vraćanje starih dugova, još uvijek nije konkurentan za borbu za naslov.

- S četvrtim proračunom po snazi u ligi naš jedini rezultatski imperativ je izlazak u Europu, iako naravno uvijek želimo biti bolji nego ranije. Neuspjeh je samo ako smo lošiji. No, nije isključeno da ćemo nakon završetka Pampasa ozbiljno povećati proračun, čime će i rezultatski imperativ biti na puno višoj razini i težit će se velikom iskoraku k samome vrhu HNL-a - istaknuo je Meštrović, priznavši i kako je Osijeku s takvim proračunom teško uloviti nekog igračkog 'kapitalca'.

- Treba znati da mi naše igrače plaćamo znatno manje od konkurencije. Ja sam u tom smislu odredio neki Salary cap i toga se držimo. Moramo biti svjesni da je Osijek još uvijek brojnim igračima tek druga, treća ili čak četvrta opcija, ali nastojimo mijenjati i tu svijest - rekao je predsjednik Osijeka, kojemu je iznimno teško pala priča s trenerskim promjenama.

- Da mi je netko 2018. rekao kako ćemo u 2019. imati čak tri trenera ne bih mu vjerovao. No, nepredvidivost nogometa kao sporta i odluka da dugoročne strategije hibridno miješamo s instant rezultatom dovela je do toga da se rastanemo s Dinom Skenderom, iako nisam vjerovao da je to moguće i danas mislim da nam se to više nikada neće dogoditi - kazao je, a onda pokušao objasniti što se sve događalo.

- Dino je, na žalost, od početka dočekan na nož od dijela javnosti kao netko 'moj'. No, njegov dolazak na klupu prve momčadi bio je normalan slijed u procesu rada, sazrijevanja i kvaliteta trenera koji je u klub došao kao 20-godišnjak i u 15 godina pravilnim putem napredovao do trenera B momčadi, koju je uveo u Drugu ligu i držao je pri vrhu. Možda nekome to nije za usporedbu, ali zar nisu takav trenerski put, dakle iz B u A momčad imali i Guardiola, Zidane...? Hoću reći da je Dino bio logičan slijed nakon odlaska Zorana Zekića. Dakle, ne da je to zaslužio, nego je morao dobiti priliku i opet bih učinio isto i ne mislim da sam pogriješio - rekao je Meštrović, kojega smo upitali tko je onda pogriješio.

Osijek, 030817. 
Gradski vrt.
Uzvratna utakmica 3. pretkola UEFA Europske lige, NK Osijek - PSV Eindhoven. 
Na fotografiji: Davor Suker i vlasnici NK Osijeka Ivan Mestrovic i Istvan Mesaros.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Foto: Vlado Kos / Cropix

- Nema nekog posebnog, pojedinačnog krivca. U klubu se odluke donose dogovorno, pri čemu ja na kraju presijecam i stajem iz njih. Možda je problem bio u tome što smo poslije Zekića htjeli preradikalno mijenjati oblike rada za što je i igračima i javnosti potrebno puno više vremena kako bi ih prihvatili. Možda je i Dino pogriješio što je na sebe preuzeo previše odgovornosti kompletne sportske politike kluba, no Dinina ostavština je velika, jer nam je promovirao šestoricu igrača iz B momčadi, što je šest novostvorenih vrijednosti i zato on nije negativna epizoda, a ta ostavština se tek treba prepoznati. Uzgred, bio bih najsretniji da sam u mirovinu što se tiče NK Osijek otišao skupa sa Zekićem, ali to je sada iza nas, no moramo u budućnosti svi biti pošteniji i razmišljati da nije uvijek za sve kriv trener - naglasio je Meštrović, koji je maštao o nekom velikom svjetskom nogometnom imenu na klupi Osijeka, a onda je ipak odlučio zadržati Kuleševića.

- Prestali smo tražiti novog trenera kada je Kulešević stabilizirao momčad i rezultate. Dokle god brojke pokazuju ono što pokazuju sada, nemamo pravo razmišljati o bilo kakvim promjenama. Osijek ima trenera kojemu vjerujemo - istaknuo je predsjednik koji nema potrebu prodavati igrače, iako će se vjerojatno teško oduprijeti ponudama za prvog strijelca lige Mirka Marića. No, to bi trebao biti najbolji posao u njegovoj eri.

- Nećemo nikoga prodati samo radi prodaje. Tu mora biti zadovoljen interes i kluba i igrača. Marić ima impresivnu statistiku, reprezentacije dostojnu i ako smo naše obrambene igrače prodavali za iznose preko 2 milijuna eura, onda najboljeg strijelca lige, kada za to dođe vrijeme, moramo prodati za višestruko više - poručio je Meštrović, koji bi volio i da se u HNL-u više trguje između najjačih klubova, iako je svjestan da je to teško.

- Odštete za naše igrače eventualno može platiti Dinamo i nitko drugi. S druge strane, nama nisu pojačanja oni koji nisu za prvih 11 Rijeke ili Hajduka, a pitanje je i koji bi se igrač iz tih klubova odrekao veće plaće od one koju bi imao u Osijeku. Inače, mislim da bi takvi transferi bili fantastični, jer bismo dobili dodatnu natjecateljsku draž, ali i popularizaciju HNL-a. Sjetite se samo efekata transfera Nike Kranjčara iz Dinama u Hajduk. Takvih događaja našem nogometu nedostaje - rekao je Meštrović, a onda otkrio i jednu potencijalnu 'bombu', iako je svjestan da je to teško izvedivo.

- Ima jedan igrač kojeg bih volio vidjeti u Osijeku, jer bismo s njime napravili dvostruko dobar posao i u rezultatskom i u potencijalnom financijskom smislu. To je Lovro Majer. Već dulje vrijeme maštam o njemu u našem dresu, ali zbog njegove tržišne vrijednosti i činjenice da je 'zaludio' pola Europe teško da će do tog posla doći, no imam pravo maštati - poručio je predsjednik Osijeka, poznat i kao veliki zagovornik Davora Šukera, za kojeg će reći da "Hrvatska jednostavno nema boljeg čovjeka od njega za tu funkciju".

- Šuker je nemjerljiv kapital za hrvatski nogomet, a ja bih baš volio vidjeti tko u hrvatskom nogometu u smislu predsjedničke funkcije može s njime stati u istu rečenicu - zaključio je.

Linker
03. rujan 2024 16:24