Matija Djanjesic / CROPIX
DEMONSTRACIJA MOĆI

VIDEO: BRUTALNI DINAMO! Modri u pola sata razbili Rijeku, zabili četiri komada, dvaput uzdrmali i prečku! U nastavku Oršić stigao do hat tricka...

Praznik nogometa ponudio nam je, nakon dvoboja Hajduka i Osijeka, i derbi 15. kola HNL-a između Rijeke i Dinama u kojemu je zagrebačka momčad 'petardom' deklasirala Bijele. Modri su već u prvome dijelu pokazali apsolutnu nadmoć, u samo 26 minuta zabili su četiri pogotka, a posao je dovršio Mislav Oršić svojim trećim golom. Dinamo je prvi s 34 boda, Hajduk je drugi s četiri boda manje, a Rijeka je pala na peto mjesto s 22 boda.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. studeni 2019. 20:16

RIJEKA - DINAMO 0:5 (Ivanušec 14', Oršić 18', 26', 70', Stojanović 20')

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo - Kvržić (do 46. Tomečak), Župarić, Escoval, Mamić - Halilović, Lepinjica (od 68. Iglesias) - Gorgon, Andrijašević, Lončar (od 74. Puljić) - Čolak

Trener: Simon Rožman

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Kadzior (od 68. Majer), Olmo (od 73. Hajrović), Ivanušec, Oršić - Petković (od 77. Atiemwen)

Trener: Nenad Bjelica

RIJEKA, stadion Rujevica. Gledatelja: 5.517 Sudac: Mario Zebec (Varaždin)

Nogometaši Dinama protutnjali su Rujevicom i pobjedom 5:0 ostvarili najveći trijumf u 76 utakmica koliko su ih u Rijeci odigrale ove dvije momčadi, ali i kreirali najteži domaći poraz Bijelih u HNL-u. Prema prikazanom, Riječani su još dobro i prošli, pogotovo u prvom poluvremenu kada su u svim segmentima bili neravnopravan suparnik. Dinamo je ovom pobjedom definitivno pokazao da je ona utakmica protiv Šahtara bila samo trenutak slabosti, a Rijeka nastavila nizati negativne rekorde i još malo produbila krizu igre i rezultata.

Tko će upaliti svjetlo na kraju tunela i kakve će biti posljedice ovog visokog poraza vidjet ćemo idućih dana, ali riječki brod opasno se nakrivio pa bi idući dani mogli biti itekako zanimljivi.

GOLOVE S RUJEVICE POGLEDAJTE OVDJE!

Dinamo je, s druge strane, napokon dočekao zadovoljštinu na Rujevici, donio prvu trenersku pobjedu na ovom travnjaku Nenadu Bjelici, ali i još jednom jasno poslao poruku konkurenciji da u domaćem prvenstvu nemaju ravnopravnog takmaca.

Riječani su nastavili tamo gdje su stali u Gradskom vrtu i bili nijemi promatrači onome što suparnik radi na travnjaku. Doduše, treba reći i da su na drugoj strani imali europski Dinamo, ali svejedno se očekivalo puno više od momčadi Simona Rožmana koja na zimu mora proći temeljiti remont ako na Rujevici žele osigurati jedno od europskih mjesta.

0:1 - Ivanušec (14')

Lepinjica je izgubio loptu u duelu s Petkovićem u opasnoj zoni, ovaj je dao lijevo za Ivanušeca koji je iz drugog pokušaja pogodio bliži Prskalov kut.

0:2 - Oršić (18')

Olmo je sjajno izacio Kadziora koji se ubacio iza leđa Mamiću i ubačajem na drugu vratnicu pronašao Oršića koji je lako poentirao kraj Kvržića.

0:3 - Stojanović (20')

Stojanović je krenuo u prodor po desnoj strani pa nakon sjajnog proigravanja Petkovića sjajno prebacio istrčalog Prskala

0:4 - Oršić (26')

Petković je sjajnom dubinskom loptom pronašao Oršića koji je izbjegao zaleđe, zaobišao Prskala i mirno poentirao.

0:5 - Oršić (70')

Dinamo je napao preko desne strane, Majer proigrao Stojanovića čiji je ubačaj na drugoj vratnici Oršić lako pospremio iza Prskala.

Dinamo je, s druge strane, do 26. minute iskalio sav bijes nakon ispuštene pobjede protiv Šahtara i poput uragana protutnjao Rujevicom. Teško se sjetiti kada su Modri s toliko želje ušli u jednu utakmicu protiv Rijeke, čak i kada su se ove dvije momčadi borile za naslov prvaka Dinamo nije djelovao motiviran kao u ovom okršaju. Dinamo prezentacijom u prvom poluvremenu kao da je želio potvrditi riječi Simona Rožmana iz najave utakmice kada je istaknuo da Modri s igrom iz Lige prvaka u domaćem prvenstvu pobjeđuju s tri do pet pogotka razlike.

Ipak, ta ga spoznaja nije potaknula da promijeni nešto u svojoj momčadi, Rijeka je zauzela isti ofenzivni gard kao i u svakoj drugoj utakmici pa već do 26. minute teško stradala. Nenad Bjelica, s druge strane, napravio je tek dvije promjene u odnosu na Šahtar, Ivanušec i Kadzior igrali su umjesto Ademija i Theophilea što se ni najmanje nije osjetilo.

Rijeka je u prvih 45 minuta još dobro i prošla, Modri su na krilima razigranog Petkovića i Olma lako dolazili pred Prskala i osim četiri pogotka još dvaput gađali okvir gola (Moro, Petković) te zapucali još jedan zicer (Oršić).

Jedini trenutak kada je Rijeka dala nešto naslutiti bilo je u šestoj minuti kada je poslije ubačaja Čolaka Leovac izbio loptu ispred Gorgona i spasio vjerojatno siguran pogodak, dok je sve ostalo bilo premalo od momčadi koja u svojim ambicijama proklamira borbu za mjesto u Europi.

U nastavku je Dinamo očekivano smanjio ritam, a Rijeka napokon dočekala dvije konkretnije situacije. Jednom je Leovac odbio s gol linije pokušaj Lončara, drugi put Livaković skinuo udarac Čolaka iz blizine, pa Dinamo na drugoj strani petim pogotkom pokazao kako to kažnjavaju ozbiljne europske momčadi i smjestio Riječane na poziciju koja je bliža HNL prosjeku nego europskoj pozornici.

RIJEKA - DINAMO 0:5 (Ivanušec 14', Oršić 18', 26', 70', Stojanović 20')

RIJEKA: Prskalo - Mamić, Escoval, Župarić, Kvržić - Halilović, Lepinjica - Lončar, Andrijašević, Gorgon - Čolak

DINAMO: Livaković - Leovac, Perić, Dilaver, Stojanović - Moro - Oršić, Olmo, Ivanušec, Kadzior - Petković

------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

80' - Nova šansa Rijeke! Tomečak je pronašao Andrijaševića u šesnaestercu koji je lijepo primirio loptu prsima i zatim probao škaricama ugroziti Livakovića, međutim udarac je bio slab, a nije išao niti u okvir gola...

77' - Posljednja zamjena kod Dinama. Izašao je Bruno Petković uz spontani aplauz BBB-a, u igru će Iyayi Atiemwen.

74' - Posljednji put mijenja Rožman. U igri je Robert Murić umjesto Stjepana Lončara.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: navijaci na utakmici.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

- Službeni spiker objavio je da je na tribinama Rujevice 5517 gledatelja. A čini se i da neki razočarani riječki navijači već napuštaju stadion...

73' - Nova izmjena u momčadi Modrih. Izašao je novopečeni A reprezentativac Španjolske Dani Olmo, a priliku dobiva Izet Hajrović.

70' - GOOOL! Majer je, čim je ušao, unio svježinu u redove Modrih... kratko je proigrao Stojanovića koji isprve odigrava na drugu vratnicu, a ondje se opet našao Mislav Oršić koji zabija svoj hat-trick! U fantastičnoj je formi Dinamov veznjak i nije čudo da ga je izbornik Dalić zvao za predstojeće reprezentativne akcije.

69' - Mijenja opet i Rožman. Umjesto Ivana Lepinjice u igri je Daniel Iglesias.

68' - Prvu zamjenu radi Bjelica. Ušao je povratnik nakon ozljede Lovro Majer, izašao je Damian Kadzior.

65' - I odmah nakon toga još jedna velika šansa! Čolak je opet opasan, no Livaković je to spretno uspio izbaciti izvan šesnaesterca...

64' - Najbolja prilika Rijeke na utakmici! Escoval je bio u prodoru i sjajno uposlio Gorgona koji uspijeva prebaciti istrčalog Livakovića, no nije zatresao mrežu, s gol-linije čisti to Marin Leovac!

60' - Čolak je bio u još jednoj šansi, međutim napravio je prekršaj u napadu na Periću. Bolje igra Rijeka u odnosu na prvo poluvrijeme, a dinamovci su se primirili i ne srljaju nepotrebno.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Mario Zebec, glavni sudac i Ivan Lepinjica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

51' - 'Požutio' je sada i Lepinjica zbog prekršaja na Ivanušecu.

51' - Zamalo je Čolak došao do pogotka, no nije stigao na jedan Mamićev ubačaj, bio je prekratak za sekundu...

50' - Uspješno se Čolak nosi s Dinamovom obranom, sada je Perić dobio žuti karton zbog novog prekršaja na napadaču Rijeke.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Rijeci. Simon Rožman napravio je jednu izmjenu, u svlačionici je ostao Zoran Kvržić, zamijenit će ga Ivan Tomečak.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su u potpunosti nadigrali i deklasirali riječki sastav na Rujevici. Već u 26. minuti na semaforu je svijetlilo visokih 4:0, a u strijelce su se upisali Ivanušec, Stojanović i dvaput Oršić. Treba još istaknuti Olma i Petkovića koji su također pružili sjajnu partiju u prvome dijelu, prijetili su i stvarali šanse iz svih pozicija. Rijeka nikako ne uspijeva povezati linije i parirati moćnom Dinamu te će slovenski trener Simon Rožman morati nešto drastično promijeniti u nastavku.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Sada je Oršić mogao doći do hat-tricka! Olmo ga je sjajno gurnuo u šansu, no Oršićev plasirani udarac prošao je pored vratnice.

41' - Udarac Riječana, ali više za statistiku... nakon što su Olmu blokirali udarac u prethodnoj akciji, Lepinjica je uzvratio na drugoj strani, međutim išlo je to visoko iznad grede.

39' - Šansa za Modre! Opalio je Petković sada ljevicom s vrha šesnaesterca, ali brani to Prskalo.

37' - 'Požutio' je sada i Marin Leovac zbog grubog i nepotrebnog prekršaja na Andrijaševiću.

31' - Nova šansa za Dinamo... Stojanović i Olmo napravili su pomutnju u riječkoj obrani, no sada je Mamić uspio raščistiti tu situaciju.

30' - Ponovno je Čolak izborio slobodan udarac u zoni udarca, ovog puta srušio ga je Dilaver, Halilović je to još jednom izveo i opet Livaković izlazi kao pobjednik.

29' - Malo uzbuđenja i na suprotnoj strani. Čolak je izborio slobodnjak kada je 'prodao' tunel Periću, Halilović je to izveo i solidno pucao, no Livaković uspijeva obraniti bez većih poteškoća.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

26' - GOOOL! Kako moćno igra Dinamo... Petković je ljevicom prebacio 'pola terena' i gurnuo Oršića u priliku, Dinamov veznjak bježi Župariću, zaobilazi Prskala i zabija za velikih 4:0! Rijekin vratar je izvan sebe i ne može vjerovati što se to događa na Rujevici!

22' - Uzvraća napokon i Rijeka. Opalio je Gorgon iz daljine, a udarac se od bloka odbija u korner.

20' - GOOOL! Pa je li ovo moguće?! Potpuno je razbijena Rijeka u samo 20 minuta! Stojanović se sjurio prema golu i odigrao dupli pas s Petkovićem, napadač Dinama je 'španerski' petom proigrao Dinamova braniča koji majstorski prebacuje Prskala za velikih 3:0!

18' - GOOOL! Olmo je fantastičnom loptom pronašao Kadziora koji ubacuje na drugu vratnicu, a ondje mrežu pogađa sjajni Mislav Oršić!

16' - Kakva šansa za Modre! Sada je Petković došao do lopte, opalio i pogodio vratnicu! Strašna utakmica na Rujevici...

14' - GOOOL! Petković je ukrao loptu Riječanima i proslijedio do Ivanušeca koji puca isprve, taj mu udarac riječka obrana blokira, no u drugome pokušaju Ivanušec 'lomi' domaću obranu i zabija za vodstvo Dinama!

13' - Proključale su tribine u Rijeci! Franko Andrijašević je udario laktom Dinu Perića i zaradio žuti karton, a publika je zvižducima ispratila taj potez jer je smatrala da je Dinamov branič simulirao taj prekršaj.

10' - TRESE SE GREDA NA RUJEVICI! Moro je u jeku velikog Dinamova pritiska opalio iz daljine te preciznim i silovitim udarcem pogodio gredu!

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke i Nenad Bjelica, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

5' - Riječani su s nekoliko uigranih akcija pokazali namjeru da dođu do sva tri boda na domaćem terenu. Sada je Leovac u posljednji trenutak izbacio u korner ispred natrčalog Gorgona.

1' - Počeo je derbi na Rujevici! Glavni sudac je Mario Zebec iz Varaždina.

------------------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Dvije je promjene napravio trener Rijeke Simon Rožman u odnosu na očekivani sastav, i to u obrambenome dijelu momčadi. Susret će na klupi početi Ivan Tomečak i Lorenco Šimić, a startat će Escoval i Petar Mamić.

Čak će devet istih igrača istrčati u Dinamovih prvih 11 u odnosu na utakmicu sa Šahtarom. Svi osim Arijana Ademija i Kevina Theophilea-Catherinea.

Kapetan Ademi već dugo vuče ozljedu gležnja, dok je Theophile ispao u formaciji s dva stopera u odnosu na trojicu koliko ih je Bjelica suprotstavio Ukrajincima. Ne treba to gledati kroz činjenicu da je Francuz bio tragičar zbog onog starta na Pjatovu u sudačkoj nadoknadi, možda bi svejedno počeo na klupi.

Osim njih nisu u kadru ni Mario Gavranović i Amer Gojak, također zbog ozljeda. Na klupi Bjelica ima cijeli arsenal mladih igrača, tu su Đira, Marin, Gvardiol i Baturina.

Linker
20. travanj 2024 13:10