Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
DERBI KOLA

VIDEO: OSIJEK NIJE IMAO ŠANSE PROTIV! ZIMSKA POJAČANJA DINAMA BRILJIRALA Srpski napadač zabio prvijenac, a onda i asistirao, gol zabio i slavljenik!

U derbiju 22. kola Prve HNL Dinamo je bez većih problema pobijedio Osijek sa 3-0, dok su u drugom susretu Istra 1961 i Lokomotiva igrali bez golova. Također valja istaknuti kako su u utakmici protiv Viktorije BBB-i pozvali ostatak navijača na susret protiv Osijeka, ali 'akcija' nije urodila plodom obzirom kako ih se na tribinama našlo tek pet tisuća.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. veljača 2019. 12:43

DINAMO - OSIJEK 3:0 (Andrić 8' ag., Atiemwen 21', Rrahmani 60')

DINAMO (4-1-4-1): Zagorac - - Stojanović, Lešković, Perić , Rrahmani - Moro -Atiemwen (od 81. Musa), Gojak, Majer, Šitum (od 67. Kadzior) - Andrić. Trener: Nenad Bjelica

OSIJEK: (3-5-2): Malenica - Šutalo (od 61. Lončar), Škorić, Gutieri - Grgić (od 46. Pilj), Šorša, Pušić, Lopa (od 46. Boban), Janža - Abazaj, Marić. Trener: Zoran Zekić

Jednu bismo utakmicu uistinu željeli vidjeti u Maksimiru ovog proljeća. Dvoboj Dinamove 'europske' i Dinamove 'HNL' momčadi. Jer, nitko drugi Modrima ne može parirati. Ako mislite da se 'sprdamo' s domaćom konkurencijom i ismijavamo s Osijekom, pitajte igrače Zorana Zekića i vratara Malenicu kako su se osjećali na maksimirskom travnjaku.

Ne pamtimo već dugo da je Osijek bio tako inferioran, bezopasan, nemoćan, da je iz Zagreba mogao otići i s 10 puno više lopti u svojoj mreži. A Nenad Bjelica opet je promijenio svih 11 igrača u odnosu na europsku pobjedu protiv Viktorije. Štoviše, sjajan je bio, recimo, Lovro Majer, odličan Mario Šitum, a njih dvojica nisu bili ni među 18 protiv Čeha. Strašana dominacija, gotovo svaki napad bila je Dinamova prilika za pogodak, kad kažemo da je vratar Malenica unatoč tri primljena pogotka bio najbolji Osijekov igrač i spriječio katastrofu, onda je jasno kakvu smo utakmicu gledali.

Može se razgovarati bi li Osijek možda bolje izgledao da je Mile Škorić više igrao stopera kao i obično, nego u veznom redu, jer Šutalo i Guti nisu ulijevali sigurnost u zadnjoj liniji, ali, teško da bi konačan ishod bio puno drugačiji. Jer, Modri su od prve minute bili vrlo raspoloženi, motivirani, gotovo i nema igrača koji nije napravio barem jedna pravi potez, a teško je pronaći ijednog igrača iz prvih 11 koji nije zapucao prema Malenici.

Kao da su Bjeličini igrači potpuno otpustili kočnice, kao da se više natječu među sobom nego s ostalom konkurencijom u ligi. Majer je vrhunski zapovijedao igrao, proigravao, pucao, asistirao. Njegova lopta za Šituma kod prvog gola pokazala je još jednom o kakvom se talentu radi. Andrić je zabio svoj prvi gol za Dinamo, a onda i asistirao Atiemwenu za njegov prvijenac. Tek toliko da se Petković i Gavranović ne uljuškaju u sigurnost pozicije.

Onda je Andrić promašio s nekoliko metara, pa je Gojakov udarac obranio Malenica. Šitum je pogodio gredu, Gojak stativu, Majer je pucao u blok... Baš, svaki napad u prvom dijelu bio je opasnost za Osijekov gol. I tko zna kako bi to tek izgledalo da je sudac Zebec u 29. minuti isključio Osijekova Grgića. Imao je žuti karton, a onda je povukao Šituma, start koji je školski primjer žutog kartona. Međutim, Zebec ga je samo opomenuo, spasio možda time Osijek i težeg poraza. Dobro, možda bi s 10 igrača Osječani bili, kako kaže Ćiro, galvanizirani?

Nije ni nastavak donio neku promjenu u odnosu snaga. Dinamo je igrao svoju igru, napadao, išao po još golova, Malenica je branio koliko je mogao. Nije mogao spriječiti Rrahmanija da zabije na svoj 25. rođendan, Majerov ubačaj bio je vrlo precizan. Kakva nogometna lekcija, kakva razlika u kvaliteti. I kakav velik Dinamov tjedan. U sedam dana tri utakmice u Maksimiru, tri pobjede od 3:0. Prvo Slaven, pa Viktoria, sad Osijek. I velikih 16 bodova prednosti pred drugoplasiranom Rijekom. Zatrašujuće za sve koji dolaze u Maksimir, nismo sigurni ni da će Benfica mirno spavati, Dinamo izgleda kao da ne može izgubiti, koju god momčad da Bjelica pošalje na travnjak jednostavno melje suparnike!

Rezultati by SofaScore

DINAMO - OSIJEK 3:0 (Andrić 8' ag., Atiemwen 21', Rrahmani 60')

DINAMO: Zagorac - Rrahmani, Perić, Lešković, Stojanović - Moro - Atiemwen, Majer, Gojak, Šitum - Andrić

OSIJEK: Malenica - Janža, Gutieri, Škorić, Šutalo - Šorša, Pušić - Lopa, Abazaj, Grgić - Marić

-------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednju izmjenu radi Bjelica. Izlazi Amer Gojak, a zadnje minute susreta odigrat će Dani Olmo. Ovo je prilika za gledatelje da pljeskom nagrade mladog Dinamova Španjolca koji je odigrao maestralnu utakmicu protiv Viktorije iz Plzena.

85' - Sjajno brani Malenica danas! Sada je Petar Stojanović zaprijetio s desnoga boka, lijepo je 'stisnuo' loptu i ciljao prvi kut, a Malenica se još jednom istaknuo fantastičnom obranom!

81' - Druga zamjena u momčadi Dinama. Izlazi strijelac Atiemwen, a umjesto njega će u igru Mario Musa.

74' - Još jedna šansa za Dinamo. Gojak je uputio sjajan centaršut, Andrić je pucao glavom, ali Malenica je još jednom dobro postavljen.

68' - Zabilježili smo i prigodu Osijeka. Izborili su Osječani slobodnjak na oko 30 metara od vrata Dinama, pucao je Mirko Marić, no udarac je otišao visoko preko gola.

67' - Prvu zamjenu napravio je Nenad Bjelica. Izašao je Mario Šitum koji se prilično trudio, ali nije postigao pogodak, a nakon dugo izbivanja zbog ozljede u igru se vraća Damian Kadzior.

63' - I treću zamjenu radi Zekić. Izašao je Šutalo, a mijenja ga Danijel Lončar.

60' - GOOOL! Majer je izveo korner koji je sam izborio, poslao je loptu na prvu vratnicu gdje se najbolje snašao Amir Rrahmani i glavom pogodio za 3:0! Spomenimo i da je danas Rrahmaniju 25. rođendan, sjajan si je poklon omogućio Dinamov branič.

58' - Što je sada obranio Marko Malenica! Majer je opet napravio puno problema obrani Osijeka, odigrao je dupli pas s Atiemwenom i ubacio s desne strane gdje je potpuno sam ostao Mario Šitum i pucao s pet metara, a vratar Osijeka čudesno obranio!

55' - I opet prijete Modri! Mario Šitum je još jednom lijepo gađao s vrha šesnaesterca, no ovaj se put nije ispriječila greda, lopta je prohujala samo nekoliko centimetara od vratnice!

53' - Fantastično igra danas Lovro Majer! Ukrao je jednu izgubljenu loptu, namjestio se na udarac i opalio s 25 metara, a Malenica je uz dosta poteškoća uspio obraniti taj pokušaj!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zagrebu. Trener Zoran Zekić u svlačionici je ostavio dvojicu igrača, Alena Grgića i Dmitra Lopu, a u drugome dijelu zaigrat će Alen Grgić i Gabrijel Boban.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Apsolutna dominacija dinamovaca na Maksimiru, Osijek praktički nije napravio niti jednu šansu. Modri su uspostavili inicijativu od prve minute, a sjajnu igru u rezultatsku su prednost pretvorili golovima Komnena Andrića i Iyayija Atiemwena. Obojici su to prvi pogoci u modrome dresu. Do kraja prvoga dijela Osječani su nastojali zaprijetiti nekoliko puta, no igrači Nenada Bjelice i u ovom susretu pokazuju da su kvalitetom i igrom daleko najjača momčad u prvenstvu.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Što je sada promašio Andrić! Dobio je loptu kao na pladnju na 3-4 metra gola, ali loše je reagirao i udarac je otišao visoko iznad grede!

41' - Još jedna šansa Dinama! Sada je s desetak metara pucao Lovro Majer, no samo preko grede.

40' - Kakav udarac Marija Šituma! Mladi je dinamovac lijepo primio loptu u šesnaestercu i majstorski opalio, ali je pogodio gredu koja se i dalje trese! Na odbijenu je loptu naletio Atiemwen, no nije ju uspio pospremiti u praznu mrežu.

35' - Smirio se tempo utakmice na Maksimiru, nema prigoda ni na jednoj ni na drugoj strani. Osječani pokušavaju preko bokova doći do vrata Modrih, no obrambeni je blok dinamovaca na pravoj razini. Najaktivniji na stadionu su Bad Blue Boysi koji ne staju s navijačkim pjesmama.

27' - Sjajna prigoda za Modre! Andrić je s desnoga boka poslao povratnu do Gojaka koji ju je mogao proslijediti na lijevu stranu do samoga Šituma, no napravio je potez previše i propala je ta akcija Dinama.

21' - GOOOL! Perić je poslao dugačku loptu sa svoje polovice, Andrić ju je sjajno prihvatio i odmah poslao na drugu stranu gdje je potpuno sam ostao Atiemwen koji šalje loptu u praznu mrežu za 2:0 Dinama na Maksimiru! Atiemwenu je ovo također prvijenac u modrome dresu!

19' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Alen Grgić zbog prekršaja na Mariju Šitumu.

16' - Modri su nametnuli svoju igru i prijete sa svih pozicija iako se tempo igre usporio nakon postignutoga gola. Igrači Osijeka manjim prekršajima pokušavaju razbiti ritam dinamovaca.

8' - GOOOL! Majer je poslao 'modrićevsku' loptu preko pola terena, Šitum ju je prihvatio i sjajno uposlio Andrića koji puca po golu, a Šutalo ju je, u pokušaju da je izbije, poslao u vlastitu mrežu. Suci su presudili da se Andriću piše taj pogodak tako da ga možemo računati kao njegov prvijenac za Dinamo!

6' - I opet prijete Modri! Sijevnula je kontra, Andrić je dodao Atiemwenu na desnoj strani koji se zabija u peterac, a onda lošom reakcijom dodaje Malenici ravno u ruke.

4' - Prva prigoda za dinamovce! Majer je sjajno uposlio Stojanovića na desnom boku koji odmah ubacuje za Atiemwena, a nigerijski napadač poslao je loptu preko gola.

1' - Počeo je derbi na Maksimiru!

-------------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Mario Zebec iz Varaždina. Sve je spremno za derbi kola!

17.00: Osječani s nestrpljenjem iščekuju derbi kola na Maksimiru:

16.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:48