Marijan Kustić
 CROPIX
'BEZ TRZAVICA SA ŠUKEROM'

HNS-OV ČOVJEK ZA PROMJENE ZA PROGOVORIO ZA SN 'Savez mora na sebe preuzeti dio krivnje za loš odnos s Hajdukom'

Direktor za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu Hrvatskog nogometnog saveza
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. veljača 2018. 10:26

U burnom tjednu u HNS-u u prvi plan su iskočili Ivan Herak i pogotovo Marijan Kustić, HNS-ov direktor za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu. Kad smo dogovarali intervju, dvaput je rekao: “Dajte malo više pišite o gradnji terena, to je golem pothvat Saveza, neka to bude u prvom planu, a ne Šuker.” No, nemoguće je preskočiti pitanja o odnosima u uredima HNS-a i novoj ulozi predsjednika. Kustić je političar s već dosta iskustva, kao i na press konferenciji u četvrtak pazio je da ni na koji način u izjavama ne naruši dignitet Davora Šukera i uloge predsjednika.

Krenuli smo ležernije. Na što ste dosad potrošili najviše energije kao direktor u HNS-u?

- Mogu govoriti o utrošenom vremenu, ja sam čovjek iz nogometa i volim ovaj posao i ne uzima mi energiju. Svakako se najviše radilo na unutarnjoj reorganizaciji i pripremi projekata.

Raspisali ste natječaj za izgradnju šest prvoligaških terena, je li u svim gradovima lokalna zajednica prihvatila svoj dio obveze i hoće li se taj projekt realizirati?

Zagreb, 220218.
Hotel Hilton, dvorana Oliva.
Konferencija za medije  Hrvatskog nogometnog  saveza sa Marijanom Kusticem.
Na fotografiji:  Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

- Natječaji su raspisani i ne vidim razlog da se projekti ne realiziraju. Projekt je koristan za lokalnu zajednicu i svi oni koji su se prijavili su prihvatili svoj dio obveze. Ovo je jedan veliki iskorak i mislim da bi se o ovim stvarima trebalo puno vise pričati i svi skupa raditi na realizaciji.

Kakav to projekt planirate u Splitu ili okolici?

- Pošto se Hajduk nije prijavio za izradu terena, u Savezu smo raspravljali da ta sredstva usmjerimo u uređenje nekog drugog igrališta na području Dalmacije, ali naravno da bismo to napravili, sjest ćemo s vodećim ljudima Splitsko-dalmatinskog saveza i s njima dogovoriti i uz njihovu suglasnost odlučiti gdje bi to bilo. Naravno da prije klub mora imati pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju.

Jesu li ključevi HNS-a sada u vašim rukama više nego Šukerovima?

- Hijerarhija u Hrvatskom nogometnom savezu je vrlo jasna. Davor Šuker je predsjednik, ja direktor i odgovaram predsjedniku Saveza i Izvršnom odboru.

Vjerojatno vas mnogi pitaju jeste li još prije izbora znali da ćete biti direktor za natjecanje i infrastrukturu, je li to bio dogovor da ne idete u kampanju? Možete li sad objasniti kako su stvari tekle?

- Mislim da sam već sve rekao na tu temu, ali mogu ponoviti da se nisam službeno kandidirao za predsjednika, ali sam i tada govorio da se promjene moraju napraviti i da su nužne. Ono o čemu sam uvijek razmišljao je kako pokrenuti stvari u HNS-u, a ova pozicija mi daje mogućnost da mijenjam stvari na bolje.

Vjerujete li u dobru suradnju aktualnog predsjednika s vama koji ste novi, pogotovo Herakom?

- Odnos Davora Šukera i mene je dobar. Ja odrađujem svoj dio posla i odgovaram njemu i Izvršnom odboru. Oni će donijeti sud radim li kvalitetno. Stvari postavljamo tako da svatko u svom segmentu zna što mu je činiti i za što je odgovoran. Vjerujem da će predsjednik Šuker i Ivan Herak dobro surađivati.

Zagreb, 220218.
Hotel Hilton, dvorana Oliva.
Konferencija za medije  Hrvatskog nogometnog  saveza sa Marijanom Kusticem.
Na fotografiji:  Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

U svjetlu reduciranih Šukerovih ovlasti vjerujete li će on biti spreman za timski rad?

- Šuker i ja smo i ovog petka imali sastanak, dogovarali smo neke akcije, između nas je zaista sve na visokoj razini. Nemamo nikakvih trzavica i ne vidim razlog zašto ne bismo dobro surađivati. Ja sam odgovoran za svoj sektor, međutim u konačnici svaka odluka, i moja, i bilo čija, tako i Šukerova, dolazi na Izvršni odbor koji ima zadnju riječ.

Mislite li da će HNS i Hajduk naći zajednički jezik?

- Jedan dio krivice HNS mora preuzeti na sebe. Već smo napravili korake u smjeru dijaloga koji je ključan. Naravno da vjerujem da ćemo naći zajednički jezik. Već sam rekao da ću se zalagati da se jedna utakmica u Ligi nacija, sa Španjolskom ili Engleskom, igra u Splitu, dakako pred punim tribinama, ali svakako da prije toga moramo sjesti i napraviti sve preduvjete

Po čemu će HNS odsad biti drugačiji?

- Prvi korak je reorganizacija unutar Kuće koja još nije završena. To je odgovornost na svim razinama koju sam spomenuo. Nadalje, to je približavanje HNS-a onima koji nogomet igraju - klubovima, onima zbog kojih se nogomet igra - navijačima, te onda posljedično sponzorima koji će nam omogućiti da sve dignemo na viši nivo u odnosu na trenutno stanje.

Hoće li doista HNS već tijekom proljeća pokušati s nekom vrstom tehnologije pomoći sucima ili to ostaje za neku drugu priliku?

- Pričamo o tome da uvedemo tehnologiju čim to prilike budu omogućile i u skladu sa smjernicama UEFA-e i FIFA-e po tom pitanju. Vjerujem da će nam video tehnologija u skoroj budućnosti omogućiti da raspravljamo samo o nogometu, a ne o sudačkim odnosno ljudskim greškama koje se potenciraju ovisno o tome odgovaraju li ili ne momčadi za koju navijamo - zaključio je Kustić bez preciznog odgovora kad će se to dogoditi.

Nije to ni lako kazati jer treba se za tako nešto dobro pripremiti. Ne bi valjalo činiti ad hoc akcije, one mogu prouzročiti negativne efekte.

Linker
26. travanj 2024 15:29