Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images
MLADIĆ S VISOKIM CILJEVIMA

JEDAN OD RIJETKIH KOJI JE MAMIĆU REKAO 'NE' 'Sanjam dan kad ću zaigrati s idolom Modrićem'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 16. srpanj 2016. 15:50

Otkako je osnovan davne 1900. godine, nanizao je 33 naslova nizozemskog prvaka, 17 kupova, četiri trijumfa u Kupu prvaka ili, ako hoćete, današnjoj Ligi prvaka, pa jedan Kup UEFA-e (Europska liga), po dva kontinentalna i interkontinentalna Superkupa...

Sve što se dalo uzeti, veliki Ajax ima u vitrinama. No, posljednje dvije godine nastala je velika suša. PSV je pobrao sve doma, a amsterdamski klub na to baš i nije navikao. I evo panike. Panike u kojoj je nakon šest godina kormilarenja smijenjena igračka legenda Frank de Boer, na klupu je nedavno sjeo Peter Bosz, a naredba kluba glasi - vratiti se na vrh. S novim trenerom i nekim novim klincima koje predvodi jedan - Hrvat. Simpatični mladić Robert Murić, 20-godišnji napadač rođen u Bednji.

Mladić koji je prošao od Lepoglave, preko Novog Golubovca, Ivančice Ivanec, Zagorca, do Dinama, a posljednje dvije godine adresa mu je u Amsterdamu.

- Posljednjih dana odradili smo pripreme u Austriji, sada nas čekaju četiri prijateljske utakmice, pa već 7. kolovoza početak Eredivisie.

Nakon što je prošlu sezonu odradio u juniorskoj ekipi Ajaxa u kojoj je zabio osam golova i ono njemu jednako bitno “imao 12 asistencija”, po novome je član prve momčadi.

- To mi je jako bitan korak. Prošle sezone sam odigrao tri utakmice s prvom momčadi kod De Boera, ali sada sam napokon upao unutra “za stalno”. Ovo je za mene najbitnija sezona u karijeri do sada. Nadam se da ću skupiti puno minuta na terenu.

Koliko je Murić nakon dvije godine provedene u Amsterdamu bolji igrač nego je to bio u Dinamu?

- Možda će to glupo zvučati, ali sada sam puno bolji. U Dinamu praktički nisam ni bio uz prvu momčad, samo s juniorima, a ovdje me je odmah dočekao seniorski nogomet. Pogotovo sada kada sam stalno uz prvu ekipu. Jako puno sam napredovao.

Neki kažu da u Dinamu nije bio na glasu kao vrhunski profesionalac?

- Pa nisam bio ni lijenčina. OK, priznajem, nisam puno trčao - nasmijao se.

Je li se u Nizozemskoj promijenio?

- Iskreno, jesam. Radim puno više na svim razinama. Dobio sam dosta na fizici, brzini, stotine i stotine sati sam potrošio na treninge šutiranja...

U Nizozemskoj ga mediji često znaju uspoređivati s njihovim igračima. Robertu su najdraže usporedbe s dvojicom velikih. Jedva smo ga nagovorili da otkrije imena.

- Kažu da podsjećam na Robena, a neki kažu na Balea.

Kad stalno sluša to “Bale, Bale, Bale”, onda nije ni čudo što kaže “da mogu birati, jednog dana igrao bih za Real Madrid”.

- To su snovi.

Ali, nekima se, poput njegova idola Modrića i ostvare.

- Tko zna...

Kada bismo Roberta Murića mogli vidjeti u pravom, seniorskom, reprezentativnom nogometu?

- Za godinu ili dvije.

Pokraj idola?

- Kako bi to bilo dobro...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
20. travanj 2024 22:57