Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images
DOBIO JAMSTAVA

'KOVAČ JE SVIMA POKAZAO' Hrvatskom treneru palac gore, najmoćniji čovjek Bayerna zvijezdi pokazao palac dolje: 'Savjetovao bih mu odlazak'

Najmoćniji čovjek Bayerna otklonio je apsolutno sve dvojbe oko Nike Kovača, a nakloniti mu se morao i ineče ne pretjerano mu naklonjeni list
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 27. svibanj 2019. 18:14

Nakon što je sudac Stieler označio kraj finala Kupa u Berlinu (Bayern - RB Leipzig 3:0), započelo je veliko slavlje Bayerna. Turbulentna sezona tako je okončana na najbolji mogući način, dvostrukom krunom, na koju bi malotko stavio novac krajem prošle godine. Nema dvojbe, ovo je velika pobjeda Nike Kovača, kojem se na kraju morao pokloniti i Bild naslovnicom - “Kovač je svima pokazao!”

- Momčad ne može igrati ovako dobro ako je odnos s trenerom poremećen, sve ostalo je bajka - slikovito se izrazio Uli Hoeness, predsjednik Bayerna, koji je stao iza Kovača tijekom krize u kojoj su mnogi zazivali njegovu smjenu.

- Uopće nije pitanje tko je naš trener sljedeće sezone, njemu je ime Niko Kovač - napokon je hrvatski stručnjak i u javnosti dobio jamstvo za nastavak posla.

Do sada su se čelnici ustručavali to javno izreći ili bi, poput Karl-Heinza Rummeniggea, svoju potporu izrekli na ne baš jasan način. No, sada je i njima jasno da je Kovač napravio ono što su tražili od njega, proveo je smjenu generacija, osvojio je dvostruku krunu, jedini mu krimen može biti rano posrtanje u Ligi prvaka, ali izgubiti od Liverpoola ne može u ovom trenutku biti presudno za otkaz.

- Oko Božića se sve posložilo, jasno da Niko još ima prostora za napredak - dodao je Hoeness.

Bivši hrvatski izbornik tako je u dvije sezone osvojio tri trofeja, postao je prvi trener nakon Felixa Magatha koji je obranio naslov u Kupu i postao je prvi čovjek kojemu je uspjelo osvojiti duplu krunu kao igraču i treneru u Njemačkoj. Veliku satisfakciju dobio je tijekom i nakon utakmice u Berlinu, navijači Bayerna pružili su mu veliku podršku, pa se nakon utakmice Kovač njima posebno zahvalio, a sve je to ponovio i jučer tijekom velikog slavlja na Marienplatzu u Münchenu, mjestu na kojem Bayern slavi svoje titule.

- Vi ste uvijek stajali iza nas, uvijek ste bili tamo kada smo vas trebali. Bez vas ne bismo nikada uspjeli, puno vam hvala. Ostanite ovakvi kakvi ste sada, volim vas - rekao je Kovač okupljenim navijačima i pobrao nove ovacije.

- Zahvalio bih se i našim dečkima, to što se napravili je neponovljivo. Svi su na već bili otpisali, a na kraju smo osvojili dvije krune, to dovoljno govori o vašem karakteru. Hvala i moj duboki naklon - dodao je bivši hrvatski izbornik.

Nakon njega glavnu ulogu na slavlju preuzeo je dvojac koji je obilježio posljednje desetljeće Bayerna - Arjen Robben i Franck Ribery. Obojica su se vrlo emocionalno oprostili od navijača. No, već od sutra kreće novo doba, Bayern tek treba posložiti momčad do kraja, pred Salihamidžićem i Kovačem je veliki posao. Treba pronaći zamjene za spomenuti dvojac, jer koliko god su Coman i Gnabry dobri, toliko je jasno da obojica ne mogu sami iznijeti sezonu. Pogotovo sjajni Francuz koji je sklon ozljedama.

Barem dva pojačanja

Stoga je prvi cilj pronaći još barem jednog ofenzivnog bočnog igrača. Sane je prvi izbor, što u Bayernu uopće ne kriju.

- Problem je što ima još dvije godine ugovora sa Cityjem, a oni nisu klub koji mora prodavati igrače - ponovio je jučer Rummenigge. Žele li se vratiti u europski vrh, Bavarci će morati još dublje posegnuti u prepunu blagajnu i dovesti Kovaču još barem dva ekstra pojačanja...

Boateng, okvir

Bit će ovog ljeta dosta promjena u Bayernu, potvrđeni su dolasci Pavarda i Lucasa Hernandeza, odlaze Rafinha, Robben i Ribery. Njihovim putom najvjerojatnije će i Jerome Boateng, koji je pao u drugi plan kod Kovača, a kako su se Bavarci pojačali baš na tim pozicijama, njegova situacija se dodatno pogoršala.

- Kao prijatelj savjetovao bih mu odlazak iz kluba. Potreban mu je novi izazov, u ovoj momčadi djeluje kao strano tijelo - poručio je stoperu Uli Hoeness.

Jerome Boateng
Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images
Jerome Boateng

Linker
26. travanj 2024 20:33