CROPIX
MORAMO SE TRGNUTI

AKO JE NETKO MISLIO DA JE LIGA NACIJA 'BEZVEZNO NATJECANJE' GADNO SE PREVARIO Ne uzmu li koji bod do kraja Vatreni bi to mogli skupo platiti!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2018. 14:03

Nismo dobro startali u Ligi nacija, Furija nam je očitala lekciju, ‘šestica’ je vozila Elcheom. Sad slijede Englezi, nema laganih suparnika u Ligi A, naša skupina je najjača, konkurira joj samo ona u kojoj su Nizozemska, Francuska i Njemačka. Španjolci su protiv nas bili jako inspirirani i motivirani nakon neuspjeha u Rusiji, takvi će biti i Englezi na Rujevici, pamte dobro polufinale. A Vatreni će još igrati bez podrške gledatelja.

Nadamo se svi da ćemo na Rujevici Hrvatska pokazati zašto je druga na svijetu, ali zlu ne trebalo, treba naglasiti što će se dogoditi ako posrnemo, ako recimo na kraju budemo posljednji na ljestvici. Onda selimo u ‘drugu ligu’, UEFA to u Ligi nacija zove Liga B. Ovdje možete vidjeti koje nacionalne vrste igraju u toj drugoj vrijednosnoj skupini.

Sljedeća Liga nacija igra se u jesen 2020. godine. Ukoliko ispadnemo, neće to biti preveliki financijski gubitak, razlika je negdje oko 500.000 eura kad se radi o igranju po skupinama koje plaća UEFA. No, naravno, razlika je kad igrač sa Španjolskom, Njemačkom, Francuskom ili s Walesom odnosno Sjevernom Irskom...

Međutim, ima jedan drugi veliki problem, koji je vrlo bitan, krucijalan. Ukoliko završimo zadnji, možemo izgubiti status nositelja na ždrijebu kvalifikacija za Euro! Nositelji se neće određivati po UEFA koeficijentu, nego po rezultatu u - Ligi nacija! Ukoliko ostanemo zadnji, možemo na kraju biti najgori - dvanaesti! Ili jedanaesti, svejedno. Prvih deset reprezentacija koji igraju Ligu A biti će nositelji, jer je deset kvalifikacijskih skupina za Euro. Dakle, jedanaesta i dvanaesta vrsta koje igraju u Ligi A neće biti nositelji! Drugim riječima, te dvije reprezentacije iz Lige A bile bi pri ždrijebu u drugoj, a ne u prvoj jakosnoj skupini. Zato bi bilo dobro da u preostalim utakmicama s Španjolskom i Engleskom uzmemo koji bod kako ne bismo na kraju bili jedanaesti ili dvanaesti.

Tako da je rezultat u Ligi nacija ipak - bitan! Bilo bi dobro biti barem među ovih prvih deset kako bi bili nositelji u prvoj jakosnoj skupini za Euro.

Linker
25. travanj 2024 08:22