ANTE CIZMIC Cropix
TKO ĆE NA EURO?

Promjena koja će Dalićeve dubioze svesti na minimum: Veliki dobitnik je jedan od njemu najdražih mladih igrača?

Kao na Mundijalu u Kataru izbornik će moći komotnije odrediti putnike za Njemačku
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. travanj 2024. 08:02

Više manje očekivana odluka UEFA-e (čeka se još samo službena potvrda), po kojoj će svaka reprezentacija na Euro moći povesti 26, a ne 23 igrača, svakako je dobro došla opcija za Zlatka Dalića. U projekcijama prvotne kvote 23 naslućivalo se da postoji 17 sigurnih putnika i to Livaković, Ivušić (golmani), Gvardiol, J. Šutalo, Erlić, Stanišić, Juranović, Sosa (braniči), Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Mario Pašalić (vezni) te napadači Perišić, Kramarić, Budimir i Petković. Za preostalih 7 mjesta najbliže smo tretirali Labrovića, Vidu, Pongračića, Vlašića, Ivanušeca, Pjacu, Marca Pašalića i Oršića. To je osam kandidata, uz koje smo male šanse naslućivali Kotarskom i Grbiću (vratari), Ćaleta-Caru i Barišiću (obrana), Sučiću, Baturini, Jakiću, Mori (vezni) te Musi, Brekalu, Ivanoviću, Špikiću i Belji (napadači). S njih 13 to je ukupno 38 imena koje je Zlatko Dalić pozivao ili stavljao na pretpoziv u proteklom natjecateljskom ciklusu.

Ta kvota od 3-8-6-6 kada je Dalić pozivao 23 aktera, sada bi se mogla definirati u 3-9-8-6 po katarskom izboru 26, ili možda u 3-8-8-7 kako bi aktualni statusi sugerirali. Povratak Perišića je očit jer u Hajduku je ušao u već četiri utakmice sa sve većom minutažom. Perišić je posebnog statusa i sigurno će biti na popisu. To postaje dvojben doseg za Oršića, koji u Trabzonsporu ima tek 10 minuta igre. Luka Sučić je uhvatio ritam (4 utakmice, od toga 3 po 90) i kako je jedan od Daliću najdražih mladih igrača, djeluje kao veliki dobitnik povećane kvote. Slično bismo mogli kazati i za Martina Baturinu, koji igra u dobrom kontinuitetu forme u Dinamu.

image

Luka Sučić

TOM DUBRAVEC Cropix

U konkurenciji vratara slabija forma u Engleskoj definitivno je udaljila Grbića, dok je Labrović potvrdio formu i poziciju broj 3. Kod stopera dobra forma iskusnog Vide, a pogotovo visoka razina igre Pongračića, kao da su odagnali sve dvojbe. Dalić će Gvardiola koristiti na lijevom beku, pa tako će imati po dva kandidata za sve četiri obrambene pozicije. To mu daje mjesto više u ofenzivi gdje je iskoračio Pjaca, a potvrdio status Ivanušec. Za jedno mjesto, dojam je, konkuriraju Marco Pašalić i Oršić, uz jasnu prednost prvog jer konstantno igra.

Dakle, kvota 26 je umanjila brige Dalića oko izbora, naravno ako stanje sa zdravljem igrača ostane u aktualnoj pozitivnoj situaciji. Kad je u pitanju neka nagla promjena forme, i u negativnom i pozitivnom kontekstu finiša, gotovo da više ne može biti utjecaja na status kandidata...

Linker
24. travanj 2024 08:03