Matthias Hangst/Getty Images
'IZ ŠESTICE ĆEMO IZAĆI JAČI'

IZBORNIK ZLATKO DALIĆ ZA SN: NAKON VELIKE MUKE NIJE BJEŽAO OD ODGOVORNOSTI 'Ako idu sumnje u momčad koja je viceprvak svijeta, svaka nam čast'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije dan nakon Elchea i neprospavane noći koju je uzrokovao najteži poraz Vatrenih u povijesti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. rujan 2018. 00:09

Dan nakon Elchea Zlatko Dalić nije bježao od novinara.

- Nisam spavao ni sekundu. Teško mi je, secirao sam sve skupa, ali to je nogomet, to je život. Kako sam se naučio nositi s pobjedama kad smo se veselili, tako i s ovim porazom. Ali idemo dalje, nema drame ni tragedije. Nama nitko ne može uzeti da smo srebrni sa Svjetskog prvenstva - javio nam se izbornik.

Po glavi su mu se vrtjele scene i činjenice najtežeg poraza reprezentacije.

- Bilo je lijepih i dobrih prvih 20 minuta, nakon toga potop i raspad. Kad bolje sagledam, naši igrači nisu ništa još ni odigrali od SP-a, jednostavno došli su potrošeni iz Rusije, imali kratak odmor i odmah krenuli u novu sezonu. Ne mogu ovoga časa, trebat će vremena da se oporave svi, vrate u formu. Bitno je da se do kvalifikacija posložimo, popravimo. OK, velik je poraz, tužno je, katastrofa je, ali ne želim od toga praviti nikakvu dramu. Nisam htio ni euforiju, pa ni sada nema mjesta da se govori o tragediji.

Napuštajući stadion čuli smo pjesmu hrvatskih navijača, glavni prigovor imali su na predaju kod 3:0, kako kažu na “skidanje gaća“, što je izvješena bijela zastava, nije bilo otpora da se poraz učini dostojanstvenim. Nije isto izgubiti 3:0 ili 6:0. Zašto se to dogodilo, zbog čega su igrači potpuno izgubili vjeru i samo čekali kraj utakmice?

- Govorim kako jest, umor je na SP-u bio velik, odmor kratak, s druge strane protivnik motiviran, koji je to pokazao. I to je to. Nismo se držali sustava koji smo igrali, to je dobra pouka svima, tako i pokazatelj meni. Ako ne uđemo sto posto, ako ne odigramo u defenzivi sve što treba, nema nam spasa. Popustili smo u nekim segmentima igre i raspali se. Ne da nisu htjeli, nisu mogli.

Pao im je moral, totalno, kad su shvatili da je utakmica izgubljena.

- Kako nećeš biti demoraliziran kad svaki šut koji protivnik pukne uđe u gol. Iz pet udaraca palo je pet golova. Kako nećeš biti demoraliziran kad na onakav način primiš drugi i treći pogodak. Bilo je manjka koncentracije, ali nedostajalo nam je sedam igrača. Nama je puno kad nedostaje jedan, a kamoli sedam.

Odabrali ste Kovačića za desnu stranu veznog reda, funkcioniralo je dobro dok je igrao Vrsaljko.

- Slažem se. Krenuli smo s Kovačićem u sredini s ciljem da više ulazi u unutra, da bude čovjek više u kreaciji, a Vrsaljko je držao bok. I to je dobro djelovalo do prvog gola.

Neće biti sankcija za igrače?

- Kakvih sankcija? Nema nikakve tragedije, ako smo se znali nositi s pobjedama i uspjesima, nosit ćemo se i s ovim porazom. Idemo dalje.

Rekao je jednom iskusni trener Vujadin Boškov: “Bolje jednom izgubiti 6:0, nego šest puta po 1:0.“ Ako će nas to utješiti…

- Ha, sve što je moglo poći po zlu dogodilo se u toj utakmici, kako su god puknuli po golu bio je pogodak. Ako se to već moralo dogoditi, bolje sada nego kasnije. Imat ćemo težak period, neće biti lako ni u jednom dvoboju, ni sa Španjolskom doma, a tu je i Engleska. No, izaći ćemo iz ovoga još jači. A glavni je cilj Euro.

Ipak, ostaje pokušaj s Engleskom da ne budemo zadnji u skupini i ispadnemo u drugu ligu. Ne bi bila propast svijeta i da se to dogodi, međutim dobro bi bilo zadržati se u eliti.

- Nigdje nema smaka svijeta, kako god završi. Neće biti pljuvanja, prijetnji ni kazni, idemo dalje.

Već za mjesec dana dolazi Engleska na Rujevici, a treba odraditi kaznu posljednje utakmice bez gledatelja.

- Evo sada od sve one naše ljepote, euforije, slavlja, vraćamo se na poraz, pa na utakmicu bez gledatelja, ponovno upadamo u rupu. Ali moramo upravo u takvom trenutku pokazati snagu da se vratimo i da budemo pravi. Ne smijemo pasti, nećemo pasti sigurno, vratit ćemo se, dignut ćemo se, bit ćemo pravi. Doći će nam i neki igrači koji su izostali, pa i neki drugi, tako da ćemo i s te strane biti bolji.

Svakom hrvatskom izborniku najzahtjevniji posao bio je povesti reprezentaciju dalje, nakon Svjetskog prvenstva, i on se brzo suočio s tim… Jesu li ih Španjolci nečim zaskočili?

- Igrali su što igraju. Dok smo mi bili dobri, ništa nisu mogli, a oni nisu puknuli po golu, bilo je vrhunski s naše strane. No, to je trajalo samo 20 minuta. Potom su me iznenadili naši igrači jer smo se raspali. U poluvremenu ih nisam uspio ništa motivirati. Rekao sam da igramo kao da je 0:0, da se probamo vratiti.

Što ste im kazali nakon utakmice, u svlačionici?

- Nije bilo puno priče, oni su svega svjesni. Najgore je analizirati nakon utakmice dok su glave vruće. Čut ćemo se za nekoliko dana kada pogledam utakmicu i još jednom sublimiram zaključke. Znaju što su napravili u ovom susretu, nema potrebe dizati bio kakve negativne tenzije ili govoriti loše stvari. Neću to, nije moj stil. Neću nikoga prozivati.

Jedna stvar o kojoj će još biti riječi je nedostatak zamjene za Šumu Vrsaljka. Imate li ikakvu ideju za alternativu?

- Srna je igrao desnog beka više od deset godina, sada je tu Vrsaljko koji nema alternativu. Nema nas, nema sto milijuna Hrvata da bismo tako lako nalazili nove igrače. Zato sam stavio Roga, koji je motoričan, da probam s njim. Iako on to nije po vokaciji. Moram pronaći rješenje, iako ga sada nemam.

Santini i Livaja dobili su šansu u napadu, ali je li to bila prava šansa? Kakav je dojam iz prvog ozbiljnijeg rada s njima?

- Nikome neću dati ocjenu na temelju ovih nastupa. Dečki ipak nisu ništa krivi, ovo nije bila prava prilika za njih, više neprilika. Probat ćemo ih i dalje i gledati.

Neki očito ni fizički nisu fit.

- Je, to je problem, iako su se neki ubili od trčanja nizašto. Dogodi se poraz. Nisu krenuli ni u isto vrijeme u pripreme. Znao sam da smo na nuli, da smo potrošeni nakon Rusije i da će nam trebati sedam mjeseci da dođemo na svoje. Na to sam upozoravao, nisam to tek tako govorio.

Bojite li se možda nekih negativnih posljedica ovog rezultata, kod nas malo treba da počnu sumnje u ekipu?

- Ako idu sumnje u ekipu koja je viceprvak svijeta, onda svaka nam čast.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Spain v Croatia - Estadio Martinez Valero, Elche, Spain - September 11, 2018  Croatia coach Zlatko Dalic looks dejected during the match   REUTERS/Heino Kalis
REUTERS/Heino Kalis

U jednome naši igrači nikad ne iznenade, stalno primaju golove na centaršutove glavom.

- To je bila duga lopta, kod prvog pogotka, nismo zatvorili dobro... Primamo golove glavom, nismo u pravoj formi. Rekao sam da smo dosta pali. Moraju shvatiti i oni i ja, ako nismo sto posto, ne ide. Nema laganice zato što smo svjetski doprvaci, nego treba igrati još jače. Ružan je rezultat, ali činjenica je da smo imali jako dobrih 20 minuta, da nas je ozljeda Vrsaljka poremetila, počeli smo igrati svaki za sebe. Protiv ovako dobre momčadi koja se dokazuje ne možeš na takav način. Španjolska je tehnički jaka, kombinatorna, a vidjelo se da nije to više samo držanje lopte nego i vrlo okomita igra. Znam što je pred nama, puno posla, treba nam sedam mjeseci rada. Znao sam što sam govorio, nisam pričao napamet. Ali nema opravdanja, čestitke Španjolcima, razbili su nas.

Kakav su dojam ostavili Englezi?

- I oni su imali praznog hoda sa Španjolcima, bili su daleko. Situacija je kao kod nas, početak je sezone i vidi se na nisu pravi. Španjolci su imali kiks na Svjetskom prvenstvu i bilo je za očekivati da će oni ovo uraditi, novi je izbornik, ova ekipa, grizu, idu. Oni se dokazuju, doživjeli su debakl u Rusiji, u tome je razlika između njih i nas.

Da bi na kraju ponovio:

- Teško mi je, ali nema kukanja, pognute glave ni popuštanja.

Linker
26. travanj 2024 14:57