Luka Modrić i Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
POTRAGA ZA ‘REVOLVERAŠEM‘

Novo ime u reprezentaciji? Dalić razmišlja o igraču iz druge lige, zbog njega je osobno išao u Njemačku

Pretendentima iz drugog plana koji bi se htjeli ugurati ostalo je manje od mjesec dana
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. travanj 2024. 13:54

Postoji li hrvatski napadač koji bi mogao toliko bljesnuti da ga izbornik povede na Euro iako dosad nije bio u prvom planu? Trebamo li očekivati debitanta u Njemačkoj i koliko bi takav mogao donijeti Vatrenima?

Nakon što je UEFA-ino tijelo dalo podršku da nacionalne vrste u rosteru smiju imati 26 igrača, što još mora amenovati njezin Izvršni odbor, Zlatku Daliću je laknulo. Pogotovo zato što ima višak veznjaka koje želi vidjeti u kadru, a i dobro će mu doći da povede barem šestoricu koji se nominalno vode kao napadači. Središnji ili krilni. Po sastavu koji je imao na turniru u Egiptu, računajući i one koje su bolest ili oporavak od ozljede spriječili - Budimira i Perišića - čini se da stožer već ima fiksirana imena.

image

Bruno Petković, Andrej Kramarić, Ivan Perišić

ANTE CIZMIC Cropix

Pretendentima iz drugog plana koji bi se htjeli ugurati ostalo je manje od mjesec dana jer prema informacijama iz HNS-a Dalić će vjerojatno 20. svibnja dati popis koga je pozvao na pripreme. Danas uvjerljivo djeluje da će od napadača to biti Petković, Kramarić i Budimir te krila Perišić, Pjaca i Marco Pašalić. Na tim pozicijama računa i na druge koje formalno upisuje pod vezne. To su Ivanušec, Mario Pašalić, Vlašić i Majer, a potencijalno i Luka Sučić i Baturina. Dakako, ako neće mijenjati sustav igre... Međutim, sve to nije zalupilo vrata nikome jer izbornik odavno priziva “revolveraša” koji je sposoban izrešetati suparničke mreže.

Okrenuli šest brojeva

Nakon završnice Lige nacija u Rotterdamu i Dalić i zapravo cijela nogometna Hrvatska ustanovili smo da imamo dobru obranu i vratare, odličan vezni red i napad kao nešto slabiju kariku. Izbornik se već prije toga bacio na potragu za novim rješenjima te je u ožujku 2023. prvi put dao šansu Petru Musi, a u Nizozemsku na Final Four poveo je Diona Drenu Belju. Za rujansku akciju iste godine na listu je upisao i Matiju Frigana, a kasnije je na pretpoziv stavio Franju Ivanovića. Vraćeni su prvo Josip Brekalo, potom i Marko Pjaca. Dalić i kolege “okrenuli su šest brojeva”, na radaru ih je bilo i više, no - nisu puno našli. Od novih imena u najužoj konkurenciji samo je Marco Pašalić te kao veznjak Martin Baturina. S njima i “uskrsnuli” Pjaca.

image

Franjo Ivanović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Frigan nije bacio koplje u trnje, u Belgiji je zatresao mrežu nakon četiri mjeseca u dresu Westerloa i poslao poruku izborniku: “Nadam se Euru”. U rujnu prošle godine dobio je poziv, u listopadu zatim pretpoziv, ali nije debitirao. Petar Musa i Dion Drena Beljo su igrali, prvi nešto više, drugi manje, u međuvremenu kao da su u zemlju propali. Tek tu i tamo daju neki signal života. Njihove karijere nužno trebaju novo brendiranje. Franjo Ivanović nije dobio više od pretpoziva, nakon čega je ostao i bez pozicije u Rijeci gdje igra tek povremeno. Brekalo je potpisao za Hajduk da bi posjetio Njemačku kao reprezentativac, možda nije izgubio sve šanse, ali pitanje je kako ga izbornik danas vidi.

Matanović možda na pripreme

Svaki koji je pao nada se jo-jo efektu svoje karijere, ali kako trenutačno stvari stoje - ako će netko iz drugog plana dobiti šansu doći barem na pripreme to bi mogao biti - Igor Matanović. Radi se o klasičnoj devetki, moćnom centarforu dobrog šuta koji je za Karlsruhe u drugoj Bundesligi postigao 13 golova i tome dodao četiri asistencije. Pritom je u devet navrata bio strijelac u ovoj 2024. godini. Sanirao je sve ozljede, našao formu, počeo je tresti mreže više nego ikad.

image

Igor Matanović

ULI DECK Dpa Picture-alliance Via Afp

Prije dvadesetak dana potpisao je novi petogodišnji ugovor s Eintrachtom iz Frankfurta čiji će dres konačno nositi u sljedećoj sezoni. I sad je njegov igrač, ali na posudbi. Matanović se tek treba okušati u najvišem rangu njemačkog nogometa i zato bi objektivnije bilo da ga izbornik pozove kad se dokaže u ligi Petice. No Dalić i stožer ga prate i razmišljaju o njemu. Motre svaki nastup zbog toga i ostavljamo otvorenim da ga čak priključe za pripreme, iako, budu li Petković, Budimir i Kramarić zdravi i spremni, teško će izboriti mjesto za Euro. Opet, tko zna što će biti sa zdravstvenim pitanjem... Dalić je osobno prije dvije godine išao u Frankfurt kako bi ga uvjerio da odabere hrvatsku reprezentaciju jer prije toga je igrao za Njemačku. Privolio je još jednog mladića iz dijaspore u naš tabor.

No, Matanovića dosad nije stavio niti na pretpoziv, kao ni Marina Ljubičića, igrača mlade vrste koji je postigao deset pogodaka ove sezone za LASK, od toga sedam u austrijskom prvenstvu. Puno je imena, ali niti jedan igrač nije toliko uvjerljiv da bismo bili sigurni kako u njemu imamo novog reprezentativnog asa. Na tu temu se tek trebaju dokazati.

Učinak ove sezone vatrenih napadača iz sjene

Igor Matanović (Karlsruhe)

28 nastupa

1996 minuta

13 golova

4 asistencije

Franjo Ivanović (Rijeka)

34 nastupa

1959 minuta

12 golova

2 asistencije

Marin Ljubičić (LASK)

36 nastupa

2253 minute

10 golova

2 asistencije

Petar Musa (Benfica/Dallas)

32 nastupa

1518 minuta

8 golova

3 asistencije

Matija Frigan (Westerlo)

29 nastupa

1450 minuta

5 golova

1 asistencija

Dion Drena Beljo (Augsburg)

23 nastupa

542 minute

2 gola

0 asistencija

Linker
26. travanj 2024 13:55