REUTERS
NOVO KONTINENTALNO NATJECANJE

ŠTO AKO BI SADA KRENULA LIGA NACIJA Vatreni u društvu samih velikana: Hrvatska bi se borila za prvaka, ali treba nam pravi stadion

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2017. 22:01

Kad bi sad krenula Liga nacija Hrvatska bi se borila za prvaka, u skupini bi imala dvije od jedanaest reprezentacija: Njemačka, Francuska, Belgija, Portugal, Švicarska, Španjolska, Engleska, Italija, Poljska, Republika Irska i Ukrajina. Vatreni će vjerojatno do kraja godine zadržati taj rejting, zato nas u jesen 2018. čeka vrlo atraktivno natjecanje s jakim utakmicama, a jedna Nizozemska je tek u Ligi B, bez izgleda da u prvom izdanju bude neformalni prvak Europe.

Europsko prvenstvo je krenulo 1960. godine pod imenom Kup nacija, UEFA djelomično revitalizira stari brand, a ujedno pojačava važnost reprezentativnog nogometa jer program nacionalnih vrsta postat će bitniji i sadržajniji. Eh, tek ovo govori koliko je važno da izgradimo barem jedan kamoli dva prava stadiona, jer završnica četiri najbolje reprezentacije tada bi se komotno mogla igrati u Hrvatskoj. Ako nemamo kapacitete za veći turnir, za ovaj bismo morali napraviti. Kao i za UEFA-in Superkup koji će upriličiti i Skoplje.

Mika Volkmann/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Srebrić očekuje benefite

Još je Niko Kovač bio izbornik kad je UEFA predstavila ovaj format, on je tada izrazio zadovoljstvo što će Vatreni dobiti spektakularne utakmice koje je teško osigurati kroz prijateljske susrete, Ante Čačić sada nije želio komentirati tu temu, preko glasnogovornika je poručio da nema ništa posebno novog u toj priči. Čačiću mandat istječe sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji, ali napravi li tamo veliki rezultat, tko kaže da neće biti na klupi Kockastih i u Ligi nacija. Iako bi tada zacijelo imao i bogate inozemne ponude.

Zorislav Srebrić, dugogodišnji prvi operativac HNS-a, a sada viši savjetnik predsjednika Davora Šukera, očekuje benefite:

- To je ideja o kojoj se raspravljalo nekoliko godina unatrag, imala je podlogu u razmišljanjima da prijateljske utakmice baš i nisu najbolje posjećene, osim ako bi se sastale velike zemlje. Ne samo po populaciji nego kvaliteti. Tako je rođen plan da se prijateljski susreti zamijene s natjecateljskima. Zasad možemo govoriti samo u presumpciji da će ta inovacije donijeti nešto novoga posebno u domeni marketinga i prodaje ulaznica, a daje i bonus da se iz Lige nacija može na Euro. Za očekivati je da će projekt biti dobro prihvaćen i donijeti boljitak - kaže Srebrić.

Admir Buljubasic / Arhiva/CROPIX
CROPIX

Hoće li nacionalni savezi dobiti novac za sudjelovanje?

- Hoće. Bit će središnji marketing pod vodstvom UEFA-e i federacije će tako dobiti odgovarajući novac prema jakosnoj skupini, ali do ovog časa nismo vidjeli dokumente iz kojih bismo mogli znati o kojoj će svoti biti riječ.

Dakle, profitirat će i savezi i gledatelji, nogometaši će imati poneku utakmicu više, još da podignemo taj stadion ili dva.

- Ove godine smo domaćini Eura U-17, gdje ulažemo maksimalne napore da se organizira na najvišoj razini, to bi mogla biti platforma za kandidaturu za Euro U-21. U međuvremenu se može ozbiljnije popraviti i naša infrastruktura pa bismo potom mogli razgovarati i o kandidaturi za završnicu Lige nacija - konstatirao je Srebrić.

Linker
24. travanj 2024 11:11