REUTERS/Kai Pfaffenbach
VELIKA BORBA ZA VRH

NAKON OVAKVOG JASNOG ODGOVORA STVARNO VIŠE NEMA MJESTA SUMNJI Da, to upravo znači da Niko Kovač na ljeto neće u Bayern!

NJEMAČKA Čak je sedam momčadi u lovu na Ligu prvaka, a Eintracht Nike Kovača također je među kandidatima za elitu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 05. veljača 2018. 23:43

Niko Kovač i njegov Eintracht jučer su imali veliku prigodu skočiti na drugo mjesto i biti prvi pratitelj neprikosnovenom Bayernu, te napraviti veliki korak prema Ligi prvaka. Međutim, gostovanje u Augsburgu je sve samo ne jednostavno, domaći su još jednom pokazali koliko su opasni i sa 3:0 prekinuli veliki niz frankfurtske momčadi na gostovanjima. Ovo je bio tek drugi poraz Eintrachta na suparničkim travnjacima ove sezone.

Ovaj rezultat u Frankfurtu mogu odmah arhivirati i okrenuti se novim izazovima, već prekosutra čeka ih dvoboj četvrtfinala Kupa, u goste im stiže susjed iz Mainza. U subotu im pak dolazi fenjeraš Köln u prvenstvu. Dobiju li obje utakmice dvoboj u Augsburg bit će samo kratkotrajni posrtaj momčadi bivšeg hrvatskog izbornika.

Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Sa 23 mjeseca na klupi Eintrachta Kovač je trenutačno četvrti najdugovječniji trener u Bundesligi. Očito mjesto trenera ni u Njemačkoj više nije sigurno kao prije, samo je trener Freiburga Christian Streich dulje od tri prvenstvene sezone na klupi jednog bundesligaša, njemu teče već sedma godina otkako je preuzeo klub iz gradića podno Schwarzwalda.

Slično i na dnu

Bayern je svoje već odavno napravio, aktualni prvak osigurao je šestu titulu u nizu. No, daleko od toga da je Bundesliga nezanimljiva. Čak je sedam momčad u lovu na Ligu prvaka, Bayer, RB Leipzig, Borussia Dortmund, Schalke, Eintracht, Augsburg te Borussia M. smješteni su u samo četiri boda, a kako je do kraja prvenstva još 13 kola bit će ova utrka iznimno napeta i zanimljiva do kraja.

Slična situacija je i na dnu, od 14. Stuttgart do posljednjeg Kölna svi se nadaju da će izbjeći posljednja dva mjesta koja direktno vode u niži rang, odnosno 16. mjesto koje vodi u kvalifikacije. Zanimljivo da su u borbi za ostanak većinom tradicionalni klubovi Stuttgart, Werder, HSV i Köln, a tu je i Mainz koji se etablirao kao stabilan bundesligaš posljednjih 10-ak godina.

Kada već utrka za naslov prvaka nije zanimljiva, gledatelji u Njemačkoj fokusirat će se na ove dvije borbe. U Eintrachtu su u Kovačevu razdoblju prošli pravu tranformaciju, kada je 8. ožujka 2016. preuzeo klub iz Frankfurta, momčad je bila na rubu druge lige. Malotko je vjerovao da će opstati, ali su uspjeli preko dodatnih kvalifikacija osigurati bundesligaški status. Uslijedila je odlična jesen, Eintracht je bio pri vrhu, međutim, proljeće je bilo sumorno, veliki broj ozljeda osakatio je Kovačevu momčad i na kraju su završili 12. ali su izborili i finale Kupa.

Ugovor do 2019.

Sada se čini kako su spremni za novi iskorak, jučerašnji poraz nije čudo, Augsburg je i sam hrvatski stručnjak proglasio najvećim iznenađenjem sezone. Ni izostanak prvog strijelca Alfreda Finnbogasona nije se osjetio. Uvjerljivo su i zasluženo svladali goste iz 220 kilometara udaljenog Frankfurta. Kovač jučer nije mogao računati na Antu Rebića zbog viška žutih kartona, ali nakon osam mjeseci na travnjak se vratio Meksikanac Fabian, najbolji igrač protekle sezone, on će biti dodatni plus u lovu na Europu.

U Frankfurtu žele napraviti taj iskorak i vratiti se u Europu, Liga prvaka bila bi dodatni bonus, ali ne bi imali ništa protiv ni Europske lige. Do kraja prvenstva dočekuju RB Leipzig, gostuju kod Borussije u Dortmund, Bayera i u posljednjem kolu kod Schalkea. U međusobnim dvobojima mogla bi se rasplesti priča, Kup je samo još jedna prigoda nakon koje bi se priča mogla povoljno rasplesti. Prije 23 mjeseci u Frankfurtu to nitko nije mogao ni zamisliti, stoga je jasno da ni u kojem slučaju ne žele se odreći Nike Kovača.

- Mogu samo reći da naš trener ima ugovor do ljeta 2019. i da će ga sigurno odraditi - rekao je jučer Bruno Hübner, sportski direktor kluba, a na ponovljeno pitanje znači li to da Kovač neće na ljeto u Bayern.

- Da, to upravo to znači - zaključio je Hübner.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
06. svibanj 2024 04:19