Srđan Vrančić/Cropix
PIŠE ROBERT ŠOLA

DA, BRYCH JE SVIRAO PENAL ZBOG FAULA KOJEG NIJE NI VIDIO, ALI ZATO POSTOJI VAR Zašto Bjelica ipak nije u pravu kada se ljuti na novu tehnologiju...

Nenad Bjelica sinoć nije imao milosti prema VAR tehnologiji javno kazavši da je VAR obično sranje...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. studeni 2019. 12:44

Dinamov trener naveo je primjere u Engleskoj i Italiji gdje je bilo - kako je istaknuo - cirkusantskih scena zbog načina na koji je VAR primjenjuje u njihovim ligama. Bjelica dakako ima pravo na svoj stav i viđenje VAR-a, ali konkretno sinoć njemački sudac Brych i ekipa iz VAR sobe svoj su posao odradili jako dobro. U tri sporne situacije postupili su točno po propisima.

U prvoj situaciji Petković je tražio 11-erac zbog saplitanja s leđa, sudac Brych je pokazao da se igra dalje, a VAR mu je dao za pravo. Najstrožu kaznu tražio je i Ademi koji je pao nakon jednog prodora, ali VAR ni u toj situaciji nije vidio klasični 11-erac. Sudac je te obje situacije vidio, VAR soba mu je dala za pravo, tako da nije bilo potrebe da se posluži ekranom smještenim pokraj terena.

Zagreb, 021119.
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju GNK Dinamo Zagreb i NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener Dinama.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX

Na koncu je Brych ipak svirao 11-erac, ali za goste. Vidio je njemački sudac prekršaj na Taisonu - koji nije postojao - ali VAR ga je upozorio da zato postoji očigledni prekršaj na golmanu Pjatovu. Brych je pogledao video snimku te potom pokazao na 11 metara. Da nije bilo te Theophilove gluposti, suci iz VAR sobe definitivno bi sugestijom nagnali Brycha da poništi prvotnu odluku o dosuđivanju kaznenog udarca nakon Taisonova pada ispred Đire.

Ovako je Brych vidio da je pogriješio kod te situacije, ali je istodobno vidio i da se dogodio taj propušteni incident, kojeg je opravdano kaznio kaznenim udarcem za goste.

'Vrućeg' trenera Nenada Bjelicu je posebno pogodilo to što je sudac najprije svirao 11-erac zbog jednog duela, a potvrdio ga je zbog drugog, kojeg nije ni vidio. Nažalost Dinama, to i je osnovni zadatak VAR-a. Da upozori suca na situacije koje je previdio, a koje bi trebalo sankcionirati crvenim kartonom ili 11-ercem.

U nekim je utakmicama VAR doista griješio, ali VAR nije stroj, VAR su ljudi i pogreške će se uvijek događati, premda je jasno da će ih s godinama biti sve manje, jer će u međuvremenu napredovati i suci i VAR tehnologija. To što u Engleskoj netko nije do kraja savladao uputstva koja dolaze s VAR tehnologijom, nikako ne može biti problem VAR-a, nego sudačke organizacije na Otoku.

Međutim, Brych i VAR sinoć su utakmicu u Maksimiru odradili točno onako kako su to tvorci VAR-a i zamislili. Sučeva odluka mijenja se samo kada je neupitno pogrešna, baš kao što sudac treba otići pogledati neki drastičan start koji je njemu promakao, ali VAR-u nije...

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Linker
26. travanj 2024 15:13