Clive Brunskill/Getty Images
'GRAD JE GORIO'

DEJAN LOVREN NAKON ČUDA NA ANFIELDU ZA SN OTKRIO KAKO JE TJEŠIO IVANA RAKITIĆA, ALI I PORUKU LUKE MODRIĆA 'Zato sam stavio flaster na usta'

NEVER GIVE UP Liverpool nosi posebnu emociju koju mnogi klubovi nikad neće imati, a Klopp nas je uvjerio da možemo napraviti nemoguće
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. svibanj 2019. 16:53

Čudo na Anfieldu trajat će dok je svijeta i vijeka. Plasman Redsa u finale u nevjerojatnom epskom preokretu postao je tema nogometnog Globusa. Bila je to čista nogometna fantazija, jedan od najljepših događaja u modernoj nogometnoj eri. Liverpool je napravio nešto za što se mislilo da je nemoguće, protiv Barcelone i Messija 0:3 pretvoriti u 4:0 bajka je koja kao da nije ispričana u ovome svijetu.

Hrvatska je u velikoj nogometnoj priči imala dva predstavnika, Ivana Rakitića koji je bio na travnjaku, te Dejana Lovrena koji je sjedio na klupi za pričuve. Lovren će na finale u Madrid, svoje drugo uzastopno. Hrvatski reprezentativac, bez obzira što nije ulazio u igru, postao je dio Liverpoolove povijesti.

Jučer nam se javio iz Liverpoola, grada u kojem se i dalje slavilo...

- Nemoguće, ono u utorak je zaista bilo nemoguće! Kad me sad pitate objašnjenje o tome što se dogodilo, ne znam što bih vam kazao, osim da je u meni osjećaj ogromne sreće, neizrecive radosti. Podsjetilo me to na onu utakmicu protiv Borussije iz Dortmunda u četvrtfinalu Europske lige u travnju 2016. godine kad smo sve preokrenuli i dobili s 4:3. S tim da je ovo još mnogo jača priča - kazao nam je Lovren.

Onda je nadodao još jedno zgodno zapažanje. “Čudo s Anfielda”, mnogi uspoređuju s “čudom iz Istanbula” kada je Liverpool slično nadoknadio zaostatak od tri gola za pobjedu nad Milanom u finalu Lige prvaka 2005.

- To se događa samo Liverpoolu! Ovaj klub je poznat po nevjerojatnim utakmicama, po neviđenom preokretima, to može samo Liverpool! Nitko drugi, nema takvog kluba na svijetu.

Pričao nam je Lovren o velikoj klupskoj tradiciji, o navijačima koji su fenomenalni.

- Naši navijači vjeruju uvijek, do kraja. Bez obzira na sve što se događa, bez obzira na sve rezultate, oni uvijek vjeruju da smo mi najbolji.

Zanimalo nas je kako se Liverpool pripremao za uzvrat s Barcelonom, što je smislio veliki trener Jürgen Klopp?

- Nije bilo neke posebne pripreme za utakmicu. Ali je naš trener Jürgen Klopp imao jedan od svojih najboljih govora prije utakmice. Neću vam sada točno govoriti detalje njegova govora, jer stvari iz svlačionice moraju ostati u svlačionici. No bio je to definitivno najemotivniji govor koji je ikad imao, te njegove rečenice iznimno su nas potaknule da napravimo čudo. Klopp nas je uvjerio da možemo napraviti nemoguće.

Prisjetili smo se prve utakmice na Camp Nouu, ona pobjeda Barcelone od 3:0 ipak je bila svojevrsna varka, jer Redsi su igrali jako dobro, u mnogim razdobljima bili su bolji suparnik od Messija i društva.

- Da, taj rezultat iz prve utakmice uistinu nije bio pravi odraz događanja na travnjaku. Imali smo dosta prilika za postizanje pogodaka, ali nismo uspjeli. Na kraju smo, zapravo kad smo došli u svlačionicu, svi skupa bili začuđeni kako smo uspjeli izgubiti s 0:3. Međutim, sad vidite da ni 3:0 za protivnika, pa makar se zove i Barcelona, nije dovoljno za nas. Kad igrate protiv Liverpoola ništa vam nije dovoljno, mi uvijek možemo nemoguće pretvoriti u moguće. Nitko protiv nas ne može biti siguran da će mu bilo koji rezultat iz prve utakmice biti dovoljan za prolazak.

Cijelu pobjedničku priču Redsa još pojačava činjenica da u Kloppovu sastavu nije bilo Firmina i Salaha, igrača koji zabijaju...

- Zato vam i govorim da je ova naša prelijepa priča nevjerojatna, o njoj će se uvijek razgovarati. Da se malo našalim, sad smo postali čudo poput Beatlesa! Ovime smo pokazali da zaslužujemo biti u vrhu svjetskog klupskog nogometa. Drugi put smo zaredom u finalu. Eto, Luka Modrić najbolje zna kako je teško doći do finala, iako je osvojio četiri titule s Realom.

Pitali smo Dejana otkuda se stvorio belgijski reprezentativac Divock Origi, napadač koji je postigao prvi i četvrti pogodak? On je bio igrač iz drugog plana...

- Eto, pojavio se kad je bilo najbitnije. Momak vjeruje u sebe od prvog dana. Nije imao previše prilika za igru, ali vjera ga nije napuštala, nikada. On je pravi primjer kako nikada ne smiješ odustati. Jako mi je drago što je tako pozitivan, mentalno čvrst.

Pa iznenađenje je bio i Wijnaldum koji je ušao početkom drugog dijela umjesto ozlijeđenog Robertsona. Također je zabio dva pogotka, na koncu je bio igrač utakmice.

- Sve se dogodilo s razlogom. Vidite, ozlijedio se Robertson, ušao je Wijnaldum, Milner je otišao na mjesto lijevog beka... I vidite, sve se poklopilo, sve se otvorilo. Nogomet je čudesna igra.

U najavi utakmice upravo je Dejan Lovren bio najhrabriji u izjavama, imale su te njegove izjave pobjednički gard na kakav smo navikli od hrvatskog reprezentativnog stopera.

- Ja nekako uvijek imam neki predosjećaj...

Hoće li Liverpool postati europski prvak?

- Neću ništa govoriti na tu temu! Ovaj put ću šutjeti, ono što mislim zadržat ću za sebe. Znate što mi je rekao Luka Modrić? Kazao mi je da previše pričam! Pa da onda ispadne loše. Zato sam sada stavio flaster na usta kad se radi o finalu. Rekao sam Modriću: “Dobro, Luka, neću više ništa unaprijed pričati! “ Sada ću komentirati samo događaje koji su se zbili.

Zato smo se vratili na okršaj s Barcelonom na Anfieldu. Je li, kad je počela utakmica, nakon vodstva od 1:0, mislio da će sve na kraju ispasti tako sjajno za Redse?

- Jesam! I nije to naknadna pamet. Vjerovao sam u čudo čim se krenulo s centra. Kad sam vidio tu sjajnu atmosferu, kad sam vidio kako dišemo svi u svlačionici, bio sam uistinu pun vjere u uspjeh. Svi smo vjerovali.

Naravno, u cijeloj priči morali smo se dotaknuti vratara Liverpoola Alissona Beckera koji je sjajno branio.

- Naš vratar je svjetski! On je jedan od najboljih vratara na Globusu, zato i brani u Liverpoolu. Strašno što je sve “skidao”! U takvim utakmicama, u takvim trenucima, jednostavno moraš imati takvog vratara. Sve se treba poklopiti.

View this post on Instagram

vs I prefer the picture

A post shared by Dejan Lovren (@dejanlovren06) on

Dejan se sjetio Mohamada Salaha...

- Nosio je majicu s natpisom “Never give up”. Nakon utakmice strgnuli smo je s njega, pa mu kazali: “Dobra majica, majstore, ha-ha...”

Poseban detalj s Anfielda zbio se na kraju utakmice. Svi igrači Liverpoola pjevali su suznih očiju sa svojim najvatrenijim navijačima s Kopa. Bila je to doista nezaboravna scena dok se čulo “You’ll never walk alone”...

- Bilo je zaista nevjerojatno emotivno. Ovaj klub više je od kluba. Svi se uvijek sjete navijača koji su poginuli u tragediji na Hillsboroughu. Starijim navijačima suze moraju krenuti niz obraze. Mlađi, uključujući nas, znamo što se dogodilo, ali stariji se sjećaju, pa u tako emotivnim trenucima moraju zaplakati. Liverpool sa sobom uvijek nosi posebnu emociju koju mnogi klubovi nikad neće imati. I zbog te tragedije koja se dogodila Liverpool je drukčiji od drugih. Toliko emocija je zaista teško doživjeti. Drago mi je da sam dio ove povijesti, dio ovog kluba.

Vidjeli smo da su pjevali i Kenny Dalglish, Steven Gerrard...

- Bilo je prelijepo. Sve to ću gledati i nakon 20-30 godina na snimkama, opet ću vidjeti tu sliku, opet ću se vratiti na taj utorak. Ta slika kad svi zagrljeni pjevamo ispred tribine nikada ne može izblijedjeti. Isto kao što mi nikad neće izblijedjeti slika sa SP-a u Rusiji. Za to se živi, zato je nogomet toliko lijep. Jer nogomet nije samo sport. Nogomet su emocije, ljubav, pa nekad i mržnja… Jer pogledajte ono što je Hrvatska napravila u Rusiji, onaj doček nakon toga može napraviti samo nogomet.

Veliko finale je i velika nagrada Liverpoolu za ovu sezonu. Jer činilo nam se da bi Redsi bez obzira na sjajne igre ove sezone mogli ostati bez svega. U prvenstvu se čini da će trofej uzeti Manchester City, a Redsi su nakon 0:3 na Camp Nouu bili otpisani i u Ligi prvaka.

- Ha, možda sve one suze od prošle sezone imaju smisla! Premiership? Rekao sam vam da ne želim komentirati ništa što se još nije dogodilo. O Premiershipu možemo razgovarati kad sve bude gotovo. Eto, gledao sam utakmicu Građana i Leicestera s tatom koji je kod mene, bio sam u šoku kad je Kompany zabio s trideset metara.

Kako su igrači Liverpoola proslavili fantastičan uspjeh?

- Ne znam za ostale, ja sam sa svojima bio kod kuće. Popila se čaša vina i tako... Ali grad je gorio!

Kako su se igrači Barcelone ponašali nakon utakmice, kako se držao Ivan Rakitić?

- Ne znam, mi smo slavili. Bilo mi je žao Rakete, ali sam mu rekao: “Nemoj biti žalostan, ti si već osvojio Ligu prvaka, a ja moram imati još neku šansu da je i ja osvojim. Netko na kraju uvijek mora pobijediti.”

Dejan je igrao posljednje dvije utakmice u Premiershipu, ali nije ga bilo protiv Barce. Misli li da bi mogao igrati veliko finale u Madridu?

- Ne znam hoću li igrati veliko finale. Spreman jesam, treniram, radim, dobro se osjećam. Ako me trebaju, tu sam. Kako trener odluči. Najvažnije je da budem zdrav i spreman za reprezentaciju, za Wales. Za Vatrene sam maksimalno spreman!

Linker
26. travanj 2024 12:56