Foto: Goran Mehkek / CROPIX
'ODLIČNI SU, ALI NISU NAŠA RAZINA'

DINAMOV INSAJDER UOČI FERENCVAROŠA OTKRIO ZANIMLJIV DETALJ O NAVIJAČIMA SLJEDEĆEG SUPARNIKA MODRIH 'Zaustavili su nam autobus nasred autoceste...?

MARIJAN VLAK Dinamov glavni skaut bio je trener Ferencvarosa, odlično poznaje mađarski nogomet
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. kolovoz 2019. 10:01

Dobro će u Maksimiru biti informirani o idućem europskom protivniku, Ferencvaros sigurno neće biti nepoznanica. Mnoge tajne mađarskog velikana zna i Marijan Vlak. Aktualni Dinamov glavni skaut šest mjeseci bio je trener Ferencvarosa 1999., kasnije i Videotona, o mađarskom nogometu zna mnogo.

- Bio sam trener Ferencvarosa šest mjeseci. Došao sam na polusezoni, zahvaljujući preporuci pokojnog Vlatka Markovića. Ferencvaros je tada loše stajao, bio je osmi na ljestvici, bilo je to turbulentno razdoblje. Prije toga igrao je klub i Ligu prvaka, ali tih je godina bio u krizi, nije bilo novca. Došao sam napraviti iskorak i uspio sam, završili smo sezonu na drugom mjestu što je bilo fantastično u tim okolnostima. Publika me sve više prihvaćala, mene i momčad, uspio sam napraviti koheziju u momčadi, pa s navijačima, koji su ludi za Ferencvarosem. To je posebna grupa, oni su zapravo pokret, pola Mađarske navija za Ferencvaros - priča Vlak, koji je potom napustio Budimpeštu iako je mogao ostati.

Zagreb, 280319.
Stadion u Maksimiru.
Konferencija GNK Dinamo u povodom produljenja ugovora Ivana Sunjica.
Na fotografiji: Marijan Vlak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Nudili su mi novi ugovor na tri godine, ali Dinamo me zvao natrag. Došao je Osvaldo Ardiles, a Zlatko Canjuga me pozvao da Ardilesu budem asistent i vratio sam se iako sam imao tamo fantastičan status u Ferencvarosu. Bio sam i poslije u Videotonu, današnjem MOL-u, ali također u vrijeme kad je klub bio u financijskim problemima, novca niotkuda i kad sam otišao, onda je došao novi gazda. Nije bilo plaće mjesecima, ljudi su se čudili što smo pomoćnik Hrvoje Braović i ja napravili dobar posao u Videotonu, nevjerojatno je kako je klub uopće funkcionirao.

Financijski problemi bili su, očito, normalna stvar u mađarskom nogometu tih godina.

- Ferencvaros je i kasnije zbog financijskih problema ispao iz lige, međutim, kad je došao sadašnji predsjednik Kubatov, koji ima i političku pozadinu, klub se počeo dizati. Napravili su Mađari i izvrsnu infrastrukturu, ne samo Ferencvaros nego i ostali klubovi. Ovaj stadion na kojem sad igra Ferencvaros nalazi se na mjestu starog stadiona na kojem smo mi igrali. A klub ima i svoj sportski centar, u kojemu smo i prije 20 godina imali izvanredne uvjete, a tamo se sada radi desetak novih terena. Strašno puno Mađari ulažu u infrastrukturu. Problem je što ranije nisu imali kvalitetan stručni kadar, to im je i danas problem, iako se vremena jako mijenjaju. Evo, sva četiri kluba prošla su prvu europsku prepreku, ne znam kad se to ranije dogodilo. Stvari se mijenjaju, financijski se ulaže dosta, pogotovo Ferencvaros i MOL. Ali i ostali idu naprijed, svi klubovi imaju nove stadione.

Vlakove trenerske postaje

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Lučko (Hrvatska)

Slaven Belupo (Hrvatska)

Ferencvaros (Mađarska)

Vasas SC (Mađarska)

FC Fehervar (Mađarska)

MSK Žilina (Slovačka)

Kaže Vlak kako ga i danas pamte u Budimpešti.

- Sjećaju me se navijači, općenito, odnos prema igračima i ljudima iz kluba je fenomenalan. Imaju kulturu vrednovanja starih igrača, oni su ikone i do njih se drži. Nisam mogao vjerovati da je tako, dok sam bio trener, nisam mogao izaći u grad a da me ne prepoznaju i zaustavljaju. Prije godinu dana bio sam u Budimpešti, dva navijača, otac i sin su me prepoznali, nisu mogli vjerovati da su me sreli. Imao sam odličan status, naravno, bilo je to i zbog odličnog rezultata.

Dinamova iskustva s Mađarima su pozitivna, Modri redovito prolaze, a Vlak je bio trener kad je 1997. pao MTK. No, bila je to teška i neizvjesna borba.

- U ono vrijeme bio je MTK dobra momčad, iako smo mi bili stepenica više. Sad je drugo vrijeme. Tada je bilo puno Mađara u momčadi, a danas u prvih 11 Ferencvaros ima samo dva Mađara i dva ili tri na klupi. I trener je stranac. Imali su tada Mađari kompleks, mi smo za njih bili druga dimenzija. Ma i danas oni u nama vide bogove, ali svojim rezultatima pokazuju da se dižu i da idu pravim putem. Talentirani su za nogomet, no imaju čudan karakter. Ne vole kritiku, teško im je ući u glavu, teško ih je dobiti na svoju stranu. Čim igrača kritiziraš, on misli da imaš nešto protiv njega, a ti mu samo želiš na nešto ukazati. I u Ferencvarosu i u Videotonu, kad sam htio uvesti neke novosti u radu, teško su se prilagođavali, jer su oni imali svoj ustaljeni način rada. Ipak, korak po korak su se promijenili.

Zagreb, 050118.
Stadion Maksimir.
GNK Dinamo predstavio novo pojacanje Maria Gavranovica.
Na fotografiji: Marijan Vlak.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Onda je opisao jedan detalj iz svlačionice Ferencvarosa prije 20 godina.

- U kabini prije utakmice često sam imao dojam da će igrači kad istrče na teren pojesti, samljeti protivnika. Udaraju se, tapšu po ramenima, samo što ne udaraju glavom u zid, to sijeva, gori. A onda istrče pilići, je li od straha i čega, ne znam. Rekao sam im “dečki, ne možete tako, tu se brusite u svlačionici, a na terenu ste kao ispuhani baloni”. Mentalno su bili slabi, nisu imali povjerenja u sebe. No, sad su druga vremena, ovo je drugačija momčad, sasvim druga priča.

Znači, neće Dinamu biti lako, unatoč svemu tome?

- Ferencvaros nije Dinamova kvaliteta, mi smo bolja momčad. Međutim, pokazali su i u prošlom prvenstvu da su jaki, bili su prvi ispred MOL-a i sigurno imaju neku računicu da nam nešto mogu napraviti.

A što se igre tiče, ima li Vlak kakav savjet za Bjelicu?

- Siguran sam da će trener dobro sve pripremiti, uostalom, ja sam tamo bio prije 20 godina, nije to više isto. Iako je Ferencvaros i danas velik klub, kao Dinamo u Hrvatskoj, to je najveći mađarski klub. Institucija, pokret, neće sigurno biti lako. Gledao sam ih protiv Ludogoreca, imaju dobru momčad. Kažem, nisu naša razina, ali su dobri, trebamo biti maksimalno koncentrirani.

Navijači su nam nakon poraza zaustavili autobus nasred autoceste

Koliko su vatreni navijači Ferencvarosa i što taj klub znači u Mađarskoj, dočarao je Vlak jednim detaljem.

- Prva moja utakmica na klupi, izgubili smo u Debrecenu 5:1. Došao je iz Barcelone B Otto Vincze, bio je on čudo tada, zvijezda. I dobio crveni karton nakon petnaestak minuta, a onda primimo pet komada. Vraćali smo se kući autobusom, na autocesti odjednom pokraj nas prolaze automobili s navijačima. Nasred autoceste su zaustavili autobus. A igrači su zečevi, kukavice... sjedili su u busu, mislili da će ih ovi prebiti. No, izišao je moj pomoćnik, porazgovarao s navijačima, na kraju smo se svi izgrlili i nakon toga, mislim, nismo izgubili nijednu utakmicu.

Vlak je želio jednu stvar naglasiti...

- Iako je presudno što će biti na terenu, tamo se igra, bitno je i kako će biti izvan terena, to će morati biti jako dobro osiguranje. I ovdje i tamo. Njih će u Zagreb sigurno doći puno, koliko god ulaznica će imati na raspolaganju. A tamo će biti maksimalno nabrijana atmosfera, sjećam se da je to ponekad znao biti rat! Recimo u derbiju protiv Ujpesta. Ma, Dinamo - Hajduk je kamilica prema tome! To će biti važan faktor, da se osiguraju korektni uvjeti za igru.

Linker
25. travanj 2024 01:10