Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
KAD UEFA ČASTI

EVO ZAŠTO ĆE DINAMO ZA PLASMAN U LP DOBITI NAJVEĆU ZARADU U POVIJESTI Ako prođu, Modri će naplatiti i sve probleme i kazne koje su trpjeli 10 godina

UEFINI BONUSI Smiješe se dodatne premije zahvaljujući 10-godišnjem koeficijentu: Dinamu samo za plasman u Ligu prvaka najmanje 23 milijuna eura
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 10:10

Ivanušecov transfer koji je Dinamo završio unatoč izdašnim ponudama Celtica i Olympiacosa prilika je da otkrijemo ono što već mjesec i pol piše na Uefinim stranicama, ali je tek uoči doigravanja za Ligu prvaka postalo aktualno. „Modri”, naime, prolaskom Rosenborga neće zaraditi samo 15,25 milijuna eura, s koliko Uefa premira plasman u skupine, nego još 7,756 milijuna na osnovu desetgodišnjeg klupskog koeficijenta!

Naime što: Uefa je prošle i ove godine odredila da će iz svog bogatog fonda za eurokupove, koji ukupno iznosi 3,25 milijardi eura, 585 milijuna eura podijeliti klubovima na osnovu njihovih uspjeha u proteklom desetgodišnjem razdoblju, uključujući i bonus bodove za osvajanje Lige i Kupa prvaka, nekadašnjeg Kupa Uefe i Kupa pobjednika kupova.

Milijunčić ili pedeset

Ta svota se dijeli tako da najslabije rangirani klub od 32 koja se kvalificiraju za skupine dobije jednu „dionicu”, a najbolji 32. Jedna „dionica” vrijedi 1,108 milijuna eura, što znači da trenutno najslabiji po koeficijentu, Lille, na 15,25 milijuna eura dobiva još taj „milijunčić”, dok prvoplasirani Real Madrid ima zagarantiranih 50,706 milijuna eura! Drugoplasirana Barcelona 1,108 milijuna manje, trećeplasirani Bayern 2,216 milijuna manje od „kraljevskog kluba” itd...

Dinamo je trenutno, ako svi preostali nositelji prođu, 26., dakle sedmi odostraga (nema veze što je u trećem „potu”, jer Genk i Galatasaray iz četvrtog „pota” imaju bolji 10-godišnji koeficijent) i na osnovu uspjeha u prošlom desetljeću slijedi mu 7,756 milijuna eura, a prođe li Krasnodar protiv Olympiacosa, napredovao bi Dinamo za još jedno mjesto jer ima bolji koeficijent od ruskog predstavnika, pa bi utržio 8,864 milijuna eura. Pridodamo li onih 15,25 milijuna koliko svaki od 32 sudionika skupina dobije za plasman, to je zagarantirana zarada klubu iz Maksimira od 23,006.000 eura ili ako prođe Krasnodar, 24,114 milijuna eura! I to bez da osvoji ijedan bod u skupini!

Svaki klub dobit će i dio iz zajedničkog marketinškog „poola”, koji vrijedi 292 milijuna eura, ovisno s kojim klubovima i iz kojih zemalja bi Dinamo igrao, moglo bi mu dopasti još milijun ili dva eura.

Bonus za prolazak

Nadalje, poznato je da pobjeda (tri boda) u skupini Lige prvaka vrijede 2,7, a remi (bod) 0,9 milijuna eura, plus mogući bonusi za eventualni prolazak skupine (9,5 milijuna eura) ili barem 500.000 za prolazak u 1/16 finala Europske lige s trećeg mjesta u skupini Lige prvaka.

Linker
26. travanj 2024 18:36