Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
UVIJEK U ZAVRŠNICI

HRVATI HARAJU NAJELITNIJIM NOGOMETNIM NATJECANJEM NA SVIJETU Sjajan učinak: Od 2013. godine barem je jedan Vatreni podigao pehar Lige prvaka

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. veljača 2019. 21:47

Ove sezone u skupinama Lige prvaka zaigrao je čak 21 hrvatski nogometaš, a dvojica su hrvatskih trenera imali priliku voditi momčadi. Niko Kovač bio je uspješan s Bayernom, njega čekaju dvoboji s Liverpoolom u osmini finala LP. Ni Ivan Leko na klupi Cluba Bruggea nije podbacio, dapače. Skupinu je završio iza Borussije Dortmund i Atletica, ali je iza sebe ostavio Monaco i u šesnaestini finala Europske lige igrat će s Red Bull Salzburgom.

Točno trećina hrvatskih igrača izborila su plasman u nokaut fazu LP. Luka Modrić (Real Madrid), Nikola Kalinić (Atletico Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mario Mandžukić (Juventus), Dejan Lovren (Liverpool), Ante Ćorić (Roma) i Dominik Kotarski (Ajax), još su u igri za osvajanje naslova europskog prvaka. Otpalo je 14 igrača iz Lijepe Naše, od kojih je njih 12 upisalo minutažu. Iako su ispali, neki su ostavili jako dubok trag.

Veznjak milanskog Intera Marcelo Brozović pretrčao je u šest utakmica u skupini svog kluba čak 73,4 kilometra, najviše od svih igrača koji su zaigrali. Andrej Kramarić zabio je pet pogodaka za Hoffenheim, te tako izjednačio hrvatski rekord s pet golova u skupini koji drže Dado Pršo (Monaco), Mario Mandžukić (Atletico Madrid) i Ivan Klasnić (Werder).

TURIN, ITALY - DECEMBER 22:  Mario Mandzukic of Juventus celebrates with team mate Cristiano Ronaldo after scoring the opening goal during the Serie A match between Juventus and AS Roma on December 22, 2018 in Turin, Italy.  (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images)
Tullio M. Puglia/Getty Images

Najviše 5, najmanje 2

Nikola Vlašić briljirao je u svojim premijernim nastupima u elitnom društvu. Njegov CSKA Moskva nije imao sreće i na kraju je ispao iz Europe, ali Vlašić je zadivio svojim igrama. Vlašić je zabio tri pogotka i dvaput asistirao suigračima.

U sezoni 2016/17. Hrvatska je imala čak sedmoricu igračkih predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka, dok se prošle sezone ta brojka smanjila na petoricu igrača. Sada je, to je jasno, među osam najboljih klubova Hrvatska će imati najviše petoricu, a najmanje dvojicu igrača. Gledajući u povijest, za vatreno društvo ne treba brinuti. Hrvatska već tradicionalno u završnicama najjačeg svjetskog klupskog nogometnog natjecanja ima svoje predstavnike.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 28: Nikola Vlasic (R) and Fyodor Chalov of PFC CSKA Moscow celebrate after scoring a goal during the Russian Premier League match between PFC CSKA Moscow and FC Krasnodar at the VEB Arena Stadium on October 28, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Posljednje finale Lige prvaka u kojem nije bilo nijednog Hrvata odigralo se još 2011. Prije osam godina Barcelona je sa 3:1 u finalu pobijedila Manchester United na Wembleyju i nakon toga krenuo je sjajni hrvatski niz. Na Allianz Areni 19. svibnja 2012. Bayern u Münchenu nije uspio iskoristiti prednost domaćeg terena, finale je nakon raspucavanja jedanaesteraca pripalao Chelseaju. U sastavu poraženih tada su bili Ivica Olić (ušao s klupe) i Danijel Pranjić (ostao na klupi) i to je posljednja godina u kojoj Hrvatska nije imala igračkog pobjednika Lige prvaka.

REUTERS/Michael Dalder
REUTERS

Mario Mandžukić zabio je pogodak u pobjedi Bayerna protiv Borussije Dortmund 2013., Luka Modrić 2014. je s Real Madridom protiv Atletica upisao svoj prvi naslov, dok je Ivan Rakitić već u 4. minuti finala 2015. protiv Juventusa otvorio vrata finalnoj pobjedi Barcelone. U posljednje tri godine u fenomenalnom uspjehu Kraljevskog kluba kao član prve postave sudjelovao je Modrić, čiji je Real nanizao finalne pobjede protiv Atletica, Juventusa i Liverpoola. U posljednje tri sezone trofej je uzeo i Mateo Kovačić, koji protiv Atletica nije bio u kadru za finale, a posljednje dvije pobjede Reala odgledao je s klupe.

Čudesan niz

Devetorica su Hrvata dosad osvajala Ligu prvaka od nezavisnosti, Alen Bokšić (Marseille), Zvonimir Boban (Milan), Davor Šuker (Real Madrid), Dario Šimić (Milan), Igor Bišćan (Liverpool), Mario Mandžukić (Bayern), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona) i Mateo Kovačić (Real Madrid). Modrić predvodi listu s četiri trofeja, a uzme li ove sezone i peti, s nekoliko suigrača iz Reala dostići će Cristiana Ronalda, rekordera s pet naslova u ovom natjecanju, računajući samo eru Lige prvaka.

U posljednjih šest godina svaki put su osvajača LP među igračima imali Brazil, Francuska, Njemačka, Španjolska i - Hrvatska. Finale na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu 1. lipnja moglo bi Hrvatskoj donijeti nastavak tog čudesnog niza.

Linker
27. travanj 2024 04:10