REUTERS
PO PRVI PUTA U POVIJESTI

KAKO ĆE IZGLEDATI PREMIJERA VAR TEHNOLOGIJE NA JEDNOM HRVATSKOM STADIONU? U Zagreb dolaze dva kombija prepuna opreme, u Maksimiru imaju jedan zadatak

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. kolovoz 2019. 00:47

Kako će, dakle, izgledati premijera VAR tehnologije na jednom hrvatskom stadionu? Susret Dinama i Rosenborga bit će prvi u našoj zemlji na kojemu će se koristiti VAR, a sve vezano za implementaciju na sebe je preuzela UEFA. S obzirom na to da VAR soba koju u Maksimiru pripremaju za proljetnu sezonu, kad će tehnologija zaživjeti i na HNL utakmicama, još nije spremna, UEFA je odlučila da će VAR sudac i njegovi asistenti raditi iz kombija.

U Zagreb bi trebala doći čak dva kombija s punom opremom, sa svime što je potrebno za VAR, bit će parkirani gdje su obično parkirana televizijska kola. I iz jednog od tih kombija komunicirat će s glavnim sucem na travnjaku, koji će u određenoj situaciju odlučivati želi li pogledati snimku dvojbenog detalja ili ne.

Onaj ekran na kojemu sudac gleda snimku i donosi konačnu odluku bit će postavljen u kućici četvrtog suca kod aut-linije ispod zapadne tribine.

DORTMUND, GERMANY - AUGUST 05:  The sign for a video assistant referee investigation is seen on the screen during the DFL Supercup 2017 match between Borussia Dortmund and Bayern Muenchen at Signal Iduna Park on August 5, 2017 in Dortmund, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images )
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Dinamov jedini zadatak, odnosno zahtjev koji je pred njega stavila UEFA, jest da omogući provod struje do tih kombija na parkiralištu, što ne bi trebalo biti zahtjevno s obzirom na to da tako otamo već rade TV kuće, maksimirski će klub to lako riješiti. Eto, da vidimo i u Hrvatskoj i to čudo uživo.

I nadajmo se da će VAR biti efikasan i kvalitetan te da se nakon utakmice neće pričati o spornim situacijama.

Linker
27. travanj 2024 05:00