Foto: Goran Mehkek / CROPIX
BOLJE MU JE U ZAGREBU

MALO JE NEDOSTAJALO DA TRENER DINAMA KOJI JE ISPISAO POVIJEST NA MAKSIMIRU SINOĆ BUDE PROTIV MODRIH 'Bio je to velik izazov, ali morao sam prelomiti'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 11:32

Nogometaši Ferencvarosa tijekom boravka u Zagrebu bili su smješteni u hotelu Sheraton, a na dan utakmice trener Serhij Rebrov dao je dopuštenje svojim igračima da u prijepodnevnim satima prošeću hrvatskom metropolom.

U vrijeme dok su igrači šetali gradom, posjetili smo Rebrova u hotelu i zahvalili mu na korektnosti, budući da nam se u dva navrata u posljednjih desetak dana javio na mobitel kako bismo napravili intervju. Donijeli smo mu i primjerke našeg lista s tim intervjuima, kao i mali dar (bocu našeg vrhunskog vina ‘Zlatarica’).

Zadali probleme

Nasmijao se i zahvalio, rekavši da smo u intervjuima korektno prenijeli njegove riječi. A dijelove posljednjeg intervjua preveo mu je Igor Jovićević (45), trener Dinamove druge momčadi, s Rebrovom je u hotelu popio kavu i razgovarao oko sat vremena...

"Upoznali smo se u Ukrajini prije pet godina, kad je Serhij sjeo na klupu kijevskog Dynama, a ja sam bio trener Karpata iz Lviva. Dvije godine uzastopno Dynamo je osvajao prvenstvo Ukrajine, razbili su dominaciju Šahtara, a s Karpatima sam u tri navrata igrao protiv Rebrovljeva Dynama. Nisam ga ni jednom pobijedio, dva puta smo po 0:1 izgubili u Kupu, a jednom smo remizirali, bez pogodaka na Olimpijskom stadionu u Kijevu u prvenstvu. Poslije tih utakmica Rebrov mi je rekao da smo mu zadali mnogo taktičkih problema i da je bilo vrlo zahtjevno za njegovu momčad", kaže Jovićević.

Zagreb, 120319.
Igraliste Hitrec Kacian.
Utakmica osmine finala juniorske Lige prvaka izmedju GNK Dinamo Zagreb i Liverpool FC. Na fotografiji: Ivo Jovicevic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Veliki izazov

O utakmici Dinamo - Ferencvaros nisu razgovarali, trenerska je etika bila na visokoj razini, a Jovićević nam je rekao i ovo:

"Svjestan je Rebrov da je Dinamo veliki klub, sa znatno većim proračunom. Razgovarali smo o metodici treninga, o evoluciji nogometa, pa smo uspoređivali sustave igre... Primjerice, u Kijevu je Rebrov forsirao 4-1-4-1 sustav, ali to sad ne može raditi u Ferencvarosu, jer nema takav profil igrača, pa igra 4-2-3-1, s dvojicom zadnjih veznih, iako je njegova težnja da mu momčad bude ofenzivnija nego što jest. Ali, nema igrače za provedbu svojih zamisli", govorio je Jovićević i istaknuo:

"Dosad smo često bili u telefonskom kontaktu, ovo je bilo prvi put da smo sjeli za stol i popili kavu! A telefonski je kontakt on začeo, nakon što se prije godinu i pol vratio iz Saudijske Arabije, iz Al Ahlija. Nazvao me i pitao želim li biti dio njegova stručnog stožera na njegovu novom poslu. Tada se još nije znalo da će preuzeti Ferencvaros, imao je nekoliko konkretnih ponuda, ali nisu ga zadovoljavale i odlučio je pričekati. I dočekao je Mađare, koje je odveo do naslova prvaka!"

Malo je, dakle, nedostajalo da sjedite uz Rebrova na klupi baš protiv Dinama?

"Ha-ha... Tako to sad izgleda. U tom sam razdoblju baš došao u Dinamo i kad me Rebrov nazvao, morao sam prelomiti i odlučiti. Priznajem, poziv Rebrova bio je veliki izazov, ali ipak sam se odlučio za Dinamo, za samostalnu karijeru. Uostalom, Dinamo je moj klub, otac mi je u Dinamovu dresu odigrao 400 utakmica i zapravo nisam previše dvojio, pa sam nekoliko dana nakon poziva Rebrova potpisao ugovor s Dinamom", kaže Jovićević.

Vrlo studiozan

Kako biste ukratko opisali Rebrova?

"Vrlo je ambiciozan i studiozan, ništa ne prepušta slučaju, prepun je samopouzdanja. Inteligentan je, oko sebe okuplja pametne ljude i stručnjake i to ga čini boljim. Nije, dakle, bahat i prepotentan, ne misli da on sve najbolje zna, nego je spreman za argumentirani razgovor i za prihvaćanje savjeta. I to mu je svakako vrlina. Doista sam sretan i ponosan što imam odličan odnos s takvim čovjekom i stručnjakom kakav je Rebrov, istinska ukrajinska nogometna legenda", rekao nam je Jovićević, koji je u sezoni 2014./15., u svojoj prvoj profesionalnoj trenerskoj sezoni, bio proglašen za četvrtog najboljeg trenera Ukrajinske lige. Prvi je bio Serhij Rebrov, a peti - trener Šahtara Mircea Lucescu...

Linker
26. travanj 2024 02:48