Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
'SVE MOŽEMO OKRENUTI'

NENAD BJELICA ZA SN PROGOVORIO O DOLASKU POJAČANJA I BUDUĆNOSTI NAJBOLJEG IGRAČA 'Moćni smo, možemo zadržati Olma i još se pojačati za Ligu prvaka!'

NENAD BJELICA Dinavov trener nakon velike pobjede u Budimpešti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 09:55

Dinamo je nakon 4:0 s Ferencvarosem prespavao u Budimpešti. Iz glavnog mađarskog grada ispratila ga je kiša. No, u autobus su jedno za drugim ulazila ozarena lica, čestitali su jedni drugima još koji put, pozdravljali srdačno. Da je prošao i netko tko ne zna rezultat, shvatio bi da je to momčad koja je večer ranije ostvarila veliku, moćnu pobjedu.

Ipak, za Nenada Bjelicu bila je to neprospavana noć, kao i ona prije tjedan dana nakon zagrebačkih 1:1.

- Ništa nisam spavao, baš ni minute. Ima takvih utakmica nakon kojih ne mogu spavati. Bio je veliki ulog i za sve nas veliki pritisak, valjda zbog toga. Nije pomogla ni čaša vina. Nisam još pogledao snimku, samo sam vidio golove - započeo Dinamov trener koji je očito uspio u onome što je htio, podignuo igrače, vratio tu, kako je sam rekao, izgubljenu energiju.

- Vidjelo se po tome kako su igrali da su igrači bili svjesni svega, značaja utakmice za sve, za klub, da živimo od toga, koliko je bilo važno izboriti barem grupnu fazu. Vidjet ćemo sad možemo li napraviti sljedeći korak. Od prve minute su bili svjesni svega. Već nakon utakmice u Zagrebu smo se skupili, dosta smo razgovarali, imali smo i u utakmicu u Osijeku, odradili smo je, s mislima smo bili u Budimpešti jer smo znali koliki nam je ulog. Dobro je završilo i sad se treba dobro pripremiti za sljedeće izazove.

Rekao je da mu je ova pobjeda među tri najdraže. Koje su ostale dvije?

- Ne znam koje su druge dvije, ali znam kakav smo svi osjećali pritisak prije Budimpešte, pritisak koji nam je napravio rezultat prve utakmice, tako da ovih šest-sedam dana nisu bili jednostavni. No, dobro smo to podnijeli.

Možemo reći, cilj je, europska jesen, ostvaren. Sad slijedi ispunjenje želje, a to je Liga prvaka?

- Velika nam je želja Liga prvaka, ali treba to ostvariti. Protivnika ne znamo previše, no imamo sedam dana pred sobom u kojima ćemo se, vjerujem, dobro pripremiti. Kao što sam rekao i prije Ferencvarosa, samo nam treba aktivan rezultat iz prve utakmice, jer znam da smo toliko moćni da možemo svaki rezultat okrenuti i izdržati. Tako želim i sad rezultat koji nam daje šanse za Ligu prvaka.

Nadamo se, pred punim Maksimirom, Dinamu će trebati podrška.

- Siguran sam da će biti 25 tisuća ljudi! Da će nas navijači doći podržati, jer borimo se za još tri utakmice u Zagrebu s najboljim europskim momčadima, podrška nam je potrebnija nego ikad. Moram istaknuti navijače koji su nas u Budimpešti bodrili 90 minuta bez prestanka, nadjačali domaćine, osjetili smo njihovu potporu. I nadamo se da će tako biti i protiv Rosenborga.

Horneland je simpatičan i perspektivan, momčadi su mu organizirane i igraju s puno ritma

Nenad Bjelica poznaje Eirika Hornelanda, trenera Rosenborga, već su se jednom sastali u Europi. Na klupi Lecha igrao je protiv Haugesunda, bilo je dramatično.

- U Norveško sam izgubili 3:2, “visili” smo, jer je u 75. minuti bilo 3:0 (jedan gol zabio je kasniji Osijekov igrač Hajradinović, nap. a), zabili smo u zadnjih 15 minuta dva gola, onda u Poznanju pobijedili 2:0. Tamo je Horneland gajio 4-4-2 sustav, sad u Rosenborgu igra 4-3-3. Vrlo je aktivan u trenerskom prostoru, puno se kreće i gestikulira, stali smo i popričali tada, simpatičan je i perspektivan. Drago mi je da je napravio iskorak u karijeri, da je došao u Rosenborg iz jednog malog kluba kao Haugesund. Momčadi su mu organizirane, disciplinirane, igraju s puno ritma, to smo i vidjeli protiv Maribora.

U usporedbi s Ferencvarosem?

- Drugačiji je to stil od Ferencvarosa, na neki način još tvrđi, još ga je teže probiti nego Ferencvaros. Momčad koja zna igrati na rezultat, dosta su iskusni. Dobro ćemo se pripremiti, znamo kakvi su Skandinavci, uporni, tvrdi, nezgodni, takvi će biti i oni.

Vratimo se malo igračima. Primijetili smo promjene u ponašanjima, neki su se opet smijali i bili dobro raspoloženi, a Bjelica je pri izlasku iz igre posebno zagrlio Hajrovića, trajalo je to nekoliko sekundi? Očito je da je razgovarao s igračima zadnjih, što im je govorio?

- Razgovaramo i grupno i individualno, a što se tiče Hajrovića, on je nama jako bitan igrač. On je i senzibilan dečko, u prvoj je utakmici pod pritiskom odigrao slabije, ali znamo njegove kvalitete, koliko može pomoći karakterom i nogometnom kvalitetom. Pričamo sa svima, pokušavamo ih vratiti na pravi pravac i sad smo napravili korak na tom pravom putu.

Primjetno su se u formi podignuli Leovac i Stojanović?

- Da, to radi zdrava konkurencija. Vidite što je konkurencija napravila Stojanoviću i Leovcu! Prošli su pripreme, imaju konkurenciju koja ih gura prema naprijed, odigrali su ove utakmice ozbiljno. Stojanović je još mlad igrač, bez obzira što igra već nekoliko godina, on može imati te padove koncentracije. Naravno, treba raditi na sebi, na koncentraciji, da ne bude tih padova, da ne ostavi momčad na cjedilu. Ali tu je dosta napredovao, igrački, taktički, zadovoljni smo njime i Leovcem. Imam dojam da nam te konkurencije malo nedostaje u ofenzivnom dijelu, pa ćemo je možda pojačati. Imamo sad još 16-17 dana prijelaznog roka, možda ćemo osvježiti taj dio momčadi, tu smo bili malo uspavani. Ili u ofenzivnoj veznoj liniji, ili na krilima ili u špici ćemo možda dovesti igrača koji bi donio tu dodatnu energiju o kojoj ja uvijek pričam.

Znači, mogla bi doći i dva-tri igrača?

- Nije nemoguće, vidjet ćemo. Ovi novci koji su zajamčeni ulaskom u play-off daju nam prostora i da se nešto uloži, vidjet ćemo u što uložiti. Gledamo i “šesticu”, ali i sve pozicije. I ofenzivnog veznog, i napadača i krila, jedino nam ne treba ništa u obrani.

Jesu li još aktualni mogući dolasci Ivanušeca i Lazara Markovića?

- Ivanušec je još aktualan, ljudi u klubu vode brigu o tome. Marković? Jedan od zanimljivih igrača, ali vidjet ćemo što će se događati. Ima puno igrača koji su ponuđeni.

Dinamo će, uđe li u Ligu prvaka, biti u tzv. trećem “potu”, što je dobar pomak?

- Da, vidjeli smo to, ali treba prvo proći Rosenborg, onda ćemo o tome.

Na Rosenborg i u Ligu prvaka s Olmom ili bez njega?

- Nadam se, s Olmom. Klub mu nudi novi ugovor, on o tome intenzivno razmišlja. Vidjet ćemo hoće li se odlučiti za novi ugovor, što opet ne isključuje transfer. Ali s tim ugovorom on apsolutno ne mora juriti nikamo. On je sretan kod nas, raduje se sa suigračima, može čovjek biti sretan i igrajući za Dinamo, zašto ne bi ostao. Daje nam dimenziju više, siguran sam da će nam pomoći protiv Rosenborga. A nadam se i dalje.

Možda bi mu baš ulazak u Ligu prvaka bio okidač za ostanak?

- Nije dosad igrao Ligu prvaka, bila bi to velika stvar za njega, argument više da ostane u Dinamu, pokaže se u Ligi prvaka pa da onda na zimu ili idućeg ljeta napravi transfer.

Da su svi igrači kao Dilaver i Oršić, trener ne bi imao previše posla

Jedan igrač stvarno oduševljava, nikad ne podbaci. Da Bjelica od svih igrača na raspolaganju mora izabrati njih tri ili četiri za odlazak u bitku, sigurni smo da bi Mislav Oršić uvijek bio na popisu.

- Teško je naći utakmicu u kojoj nije bio na dobroj razini. Ide od dobrog prema vrhunskom i u danu kad mu ne ide sve od noge on će odraditi u obrani svoj posao ozbiljno. Prema naprijed uvijek donosi probojnost, brzinu, gol, asistenciju, ovaj put i penal... On je za Dinamo jako važan, vrhunski dečko, vrhunski profesionalac, nema kod njega nikakvih poremećaja. Da su svi igrači kao Oršić ili Dilaver, mi treneri ne bismo imali previše posla, ne bismo trebali toliko razgovarati s igračima. Ali dobro, svatko ima svoj karakter, svoj način razmišljanja. (tn)

Gavranoviću je teško, ali ne smije biti nestrpljiv, samo mora biti pozitivan

Kako Mario Gavranović podnosi golgetersku krizu i činjenicu da ove sezone još nije zabio gol?

- Ne podnosi to jednostavno, teško mu je. Nitko od toga ne radi paniku ni problem, on se mora što prije vratiti na početak, kao što smo rekli i ostalima. Radiš jednostavne stvari na treninzima, svakodnevno, onda i dođu golovi. Znamo kako je s napadačima, treba im više vremena da dođu u golgetersku formu, onda zabijaju u nizu. Nadamo se da će to uspjeti i njemu. Mi smo strpljivi, ali on je nestrpljiv, ne vidim ga baš presretnim. Ali mora i on s više pozitive dolaziti na treninge, ulaziti u utakmice, onda će mu se vratiti pozitivno.

Linker
26. travanj 2024 13:17