REUTERS
KAD NE IDE ONDA NE IDE

NOVI GUARDIOLIN NEUSPJEH U LIGI PRVAKA! NITI 800 MILIJUNA EURA NIJE MU BILO DOVOLJNO Ne uspije li u Premier ligi obraniti naslov, Pepu prijeti nokaut

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. travanj 2019. 19:47

Nemoguće je ipak ostalo nemoguće. Nikad nijedan engleski klub nije u istoj sezoni osvojio Ligu prvaka, Premier ligu, FA i Liga kup, a neće to napraviti ni druga najskuplja momčad današnjice. Četiri gola, 30 udaraca, deset u okvir vrata, u dvije četvrtfinalne utakmice s Tottenhamom nisu bili dovoljni Manchester Cityju da se drugi put u povijesti plasira među četiri najbolje europske momčadi. Polufinalno ispadanje od madridskog Reala pod vodstvom Manuela Pellegrinija iz 2016. i dalje ostaje najveći uspjeh Građana u elitnom europskom klupskom natjecanju.

- Teško je, okrutno je, ali moramo to prihvatiti. Jako sam ponosan na igrače i navijače. Nikad nisam čuo takav zvuk otkako sam u Manchesteru, ali nogomet je nepredvidiv - poruka je 48-godišnjeg trenera iz Santpedora u Kataloniji nakon novog europskog neuspjeha.

Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur - Etihad Stadium, Manchester, Britain - April 17, 2019  Manchester City manager Pep Guardiola reacts                 REUTERS/Phil Noble
REUTERS

Bio je najmlađi

Prolaze godine i Guardioli, koji je 2009. vodeći Barcelonu postao najmlađi trener koji je ikad osvojio Ligu prvaka. Dvije godine kasnije ponovno je s Blaugranom stigao na krov Europe i nakon toga je stao. S Barcelonom, Bayernom i Manchester Cityjem osvojio je ukupno 25 velikih trenerskih trofeja, ali ostao je na samo dvije europske krune koju su mu omogućili velikani poput Lionela Messija, Xavija, Andresa Inieste, Samuela Eto’oa, Thierryja Henryja, Danija Alvesa...

- Dugo se borimo, devet, deset mjeseci za titulu u Premier ligi. Sve je u našim rukama. Moramo reagirati u subotu, ali polako. Treba se naspavati što dulje i pripremiti za novi sudar - okrenuo se odmah nakon ispadanja od Tottenhama Guardiola utakmici s - Tottenhamom.

Iako on apsolutno nema vremena razmišljati o tome što se zbilo, jer su u premierligaškoj utrci, u kojoj s utakmicom manje za vodećim Liverpoolom zaostaje dva boda, pred njim su u devet dana tri teška okršaja sa Spursima (na Etihadu u subotu), Manchester Unitedom (na Old Traffordu u srijedu) i Burnleyjem (na Turf Mooru u nedjelju), Guardiolin novi posrtaj u Ligi prvaka ne može se lako prebrisati.

- Glavni prioritet Manchester Cityju je Premier liga - priča Guardiola cijelu sezonu, ali jasno je da sama dominacija u Engleskoj ne zadovoljava predsjednika kluba Khaldoona Al Mubaraka i emiratske vlasnike.

Allegri još i više

Od odlaska iz Barcelone i preuzimanja Bayerna 2013. godine, Guardiola se u šest pokušaja nije uspio probiti do finala Lige prvaka. Vodeći Bavarce nanizao je tri uzastopna polufinala u kojima su svaki put kobni bili španjolski velikani, Bayern su godinom za godinom od finala odvajali Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid. Na nove igrače bavarski klub je u trosezonskoj Guardiolinoj eri potrošio 204 milijuna eura.

U Manchester City je Guardiola došao 2016. i od tada je City na odštete za nove igrače izdvojio 600 milijuna eura. Nije tih 800-tinjak milijuna eura bilo dovoljno Guardiolu za europski trofej, ali ipak s tim iznosom nije na vrhu najvećih potrošača bez europske krune. U sezoni 2013/14. Massimiliano Allegri je bio trener Milana, s kojim je u prijelaznim rokovima te sezone potrošio 35 milijuna eura i ispao od Atletica u osmini finala LP. Otišao je Allegri onda u Juventus i u pet godina od tada Stara dama je dovela igrače za još 795 milijuna eura. Dakle, Allegri je dobio igrače za 830 milijuna eura, no LP nije osvojio.

- Jedna od najvećih, najuzbudljivijih, najdramatičnijih i najemotivnijih utakmica kojoj sam prisustvovao. Svaka čast Tottenhamu i čestitke Manchester Cityju na prikazanoj igri. Obje momčadi zaslužne su za promociju našeg prekrasnog sporta - napisao je na Twitteru Gary Lineker, legenda Tottenhama i engleskog nogometa.

Soccer Football - Premier League - Manchester City v Watford - Etihad Stadium, Manchester, Britain - March 9, 2019  Manchester City's Raheem Sterling celebrates scoring their first goal with team mates       Action Images via Reuters/Jason Cairnduff  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters

Zabili 154 gola, ali...

Činjenica je da je Manchester City ofenzivno najmoćnija nogometna družina svijeta, ali da mu ta moć pod Guardiolom ne donosi europski uspjeh. Šest golova zabili su Monacu prije dvije godine i ispali zbog golova u gostima, lani su po tom pitanju podbacili protiv Liverpoola, kojem su u dva dvoboja zabili tek jedan gol, ove sezone mreže suparnika u svim su natjecanjima zatresli 154 puta, no ta ofenzivna snaga i razigranost nije im, još jednom, pomogla u Ligi prvaka.

S Barcelonom je prolazilo, s Bayernom i Cityjem ne prolazi, i obranu se tu nešto pita. Mauricio Pochettino mu je zadao ozbiljan udarac, ne uspije li u Premier ligi obraniti naslov, Guardioli prijeti nokaut. No za posao, barem zasad, ne treba brinuti. Svjesni su i šeici da od njega baš i nema puno boljih rješenja. Potrošili su 600 milijuna eura? Nije bitno, potrošit će još. Koliko god treba...

Linker
26. travanj 2024 04:34