Damir Krajac / CROPIX
BILO JE TURBULENTNO

PRIJE SAMO TRI MJESECA KLIMALA MU SE KLUPA, A SAD MU DINAMO STOJI NA PUTU OSTVARENJA SNOVA Bjeličinog starog znanca već su prežalili...

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 22:05

Dinamov trener Nenad Bjelica (47) već se sučelio s trenerom Rosenborga, Norvežaninom Eirikom Hornelandom (44) u europskom klupskom natjecanju. Bilo je to prije dvije godine u 2. kolu kvalifikacija za Europsku ligu. Horneland je bio na klupi Haugesunda, a Bjelica je vodio poljski Lech. Na prvoj utakmici, u Haugesundu, domaćin je poveo s 3:0 u 73. minuti, no do kraja dvoboja Bjeličina je momčad zabila dva gola i izvukla podnošljiv, još kako obećavajuć poraz od 2:3, dva gola u gostima bila su Bjeličin kapital. Koji je na uzvratu u Poznanu i materijaliziran - Lech je, naime, pobijedio s 2:0 i prošao dalje.

Branič Haugesunda

Horneland je, inače, cijelu igračku karijeru proveo kao branič u rodnom Haugesundu - 12 je godina, od 1993. do 2005. godine, igrao za Vard Haugesund, a onda, od 2006. do igračkog umirovljenja 2009. godine, za Haugesund. Nakon prestanka igranja četiri je godine bio pomoćni trener u Haugesundu, da bi potom, u sezoni 2015./16., preuzeo mladu norvešku selekciju (do 19 godina). No brzo se vratio klupskom nogometu i bio je prvi trener Haugesunda od 2016. do 2019. godine.

U Rosenborg je došao u siječnju ove godine, uoči početka sezone (Norvežani, podsjetimo, igraju proljeće - jesen). I odmah je pokušao nametnuti neke svoje ideje, pokušao je promijeniti dugogodišnji Rosenborgov sustav igre 4-3-3 u 4-4-1-1, sustav koji je forsirao u Haugesundu.

I taj je pokušaj bio neuspješan; Rosenborg je loše startao u prvenstvu, a nakon poraza od 0:2 baš protiv svog bivšeg kluba Haugesunda u 8. kolu (to je ujedno bio i posljednji domaći poraz Rosenborga, 16. svibnja), bio je na predzadnjem, 15. mjestu na ljestvici, sa samo šest osvojenih bodova. Nakon toga je Horneland priznao vlastitu pogrešku, vratio se uhodanom sustavu 4-3-3 i deset kola kasnije, poslije 18 odigranih kola, s 29 bodova je na četvrtoj poziciji.

Zagreb, 200819.
Stadion Maksimir.
Trening Rosenborg B.K. pred sutrasnju utakmicu UEFA play-offa Lige prvaka protiv GNK Dinamo.
Na fotografiji:   Eirik Horneland.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Horneland je, eto, opasno živio prije tri mjeseca, klupa mu je bila klimava i malo je bilo onih koji bi stavili novac na opciju da će ostati trener Rosenborga. Međutim, u klubu nisu željeli tek tako smijeniti trenera kojeg su, praktički, tek doveli. Za stručnu politiku u klubu su zaduženi bivši veliki igrači Rosenborga Rune Bratseth, Vegard Heggem i Fredrik Winsnes, koji su i doveli Hornelanda, pa je jasno da bi trenerov odlazak značio i njihov poraz.

Pa su sjeli su za stol s Hornelandom i nakon višesatnog razgovora odlučili su dati potporu treneru. Posljednju šansu. Ali i on je morao odustati od nekih svojih zamisli, bivši su ga igrači uvjerili da se ne tvrdoglavi sa sustavom igre 4-4-1-1, jer nema adekvatne igrače za takav način igre. Horneland je tako sredinom svibnja bio na izlaznim vratima, a sad ga slave kao čovjeka koji je izvukao klub iz financijskih problema i kuca na vrata Lige prvaka. Život trenera...

Otpisao Bendtnera

- Vrijedan sam i marljiv tip iz zapadne Norveške i vjerujem u sebe i u svoje ciljeve. Pobornik sam žestoke discipline i u posao koji radim ulažem cijeloga sebe, stoga i od igrača i suradnika tražim da budu posvećeni poslu koji rade i za kojeg su dobro plaćeni - nudi svoju filozofiju inače medijski povučen Horneland.

Te rečenice, zapravo, jasno otkrivaju zašto je trener u svibnju otpisao nestašnog Danca Nicklasa Bendtnera. Pa iako ga klub plaća 700.000 eura godišnje, iako je lani bio najbolji strijelac, čelnici Rosenborga stali su uz trenera i Bendtner je sad skupocjeni višak u Trondheimu.

Zanimljiva se situacija dogodila početkom godine, nakon Hornelandova dolaska u klub. Novinari su ga odmah upitali hoće li posjetiti Bendtnera u Kopenhagenu, budući da je Danac u svom rodnom gradu odsluživao 50 dana kućnog pritvora zbog prošlorujanskog napada na taksista, kojem je slomio čeljust. A Horneland je ovako odgovorio:

- Ne, neću posjetiti Bendtnera, imam ovdje igrače na koje se moram usredotočiti. A kad Bendtner odsluži kaznu, očekujem ga na treningu.

No nisu se dugo družili, otprilike dva i pol mjeseca bilo je potrebno da Horneland kaže Bendtneru da na njega više ne računa. Rosenborg je, inače, Haugesundu ​platio oko 300.000 eura na ime odštete za Hornelanda jer je trener imao važeći ugovor s bivšim klubom. Potpisao je dvogodišnji ugovor 3. siječnja ove godine, a na predstavljanju je rekao:

- Znam da se od mene očekuju domaći trofeji, ali ja želim korak više. Želim da Rosenborg opet ima viziju ulaska u Ligu prvaka! To je moj cilj - kaže ovaj 44-godišnji trener, čije su se želje ostvarile, Rosenborg opet ima viziju ulaska u Ligu prvaka. Nadajmo se da će na toj viziji i ostati...

Linker
26. travanj 2024 23:15